Něco málo o hijiki řasách
V Japonsku jsou mořské řasy konzumovány po staletí. V Americe začaly být populární především v šedesátých letech ve spojení s makrobiotickým hnutím a s hippies. Mořské řasy všeobecně jsou známé především tím, že obsahují vysoký obsah cenných živin, jak jsou minerály a vitamíny.
Mořské řasy obsahují desetkrát až dvacetkrát více minerálů než rostliny rostoucí z půdy!!
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Existuje několik druhů mořských řas, které se liší především barvou – a to hnědou, červenou a zelenou. Mezi nejznámější patří například nori, dulse, arame, wakame, kombu anebo právě hijiki (hiziki). Hijiki řasy patří mezi tzv. mořskou zeleninu, která svým vzhledem připomíná spíš čaj nebo drobnou vanilku (sušená hijiki je tenká, dlouhá a černá). V Hijiki najdeme především vysoký obsah vápníku, hořčíku, železa, zinku a selenu. Dále obsahují také draslík, jód, omega 3, vysoký obsah vitamínu B (především biotinu), vitamin K, betakaroten, vlákninu a chlorofyl.
Benefity hijiki řas
A proč právě hijiki? Jak už bylo zmíněno, Japonci obecně věří, že konzumace hijiki nabízí spoustu zdravotních výhod a přispívá naší kráse. Vyživují především naši pokožku, vlasy a nehty. Mezi její hlavní benefity patří:
- Přirozeně detoxikují tělo, čistí krev a zbavují organismus těžkých kovů a toxinů.
- Jsou silně zásadité.
- Mají vysoký obsah cenných látek, jako jsou minerály a vitamíny. Minerální a stopové prvky také zbavují tělo závislosti na sladkém.
- Jedná se o vitamínovou bombu pro naši pleť – hijiki podporují krásnou, mladistvou a zdravou pokožku.
- Posilují kvalitu a vzhled vlasů a pomáhají také proti šedinám (v Japonsku byla tato řasa používána po staletí k získávání zdravých a lesklých černých vlasů).
- Zlepšují kvalitu nehtů.
- Díky vysokému obsahu vlákniny podporují trávení a čistí střeva.
- Japonci rádi tyto řasy konzumují také před spánkem – jejich vysoký obsah hořčíku pomůže se stresem, uklidní tělo a podpoří zdravý spánek. Kromě toho pravidelná konzumace hijiki může pomoci s úzkostmi a vnitřním neklidem.
- Podporují zdravé kosti a zuby (Hijiki obsahují nejvíce vápníku ze všech řas).
Hijiki v kuchyni
Mnoho lidí má nedostatek stopových minerálů a proto je pravidelná konzumace mořských řas ve vaší stravě skvělý způsob, jak zvýšit nutriční profil a léčivý potenciál vašeho jídla. Ale i zde platí – malé množství a pravidelně – nic nepřehánět. Řasy považujeme spíš za “lék”. Mořskou zeleninu můžete přidat do salátů, do polévek, pomazánek, skvělé jsou také v kombinaci s jakoukoliv zeleninou a obilovinou. Stačí je jen namočit do teplé vody na 20-30min (poté řasy zvětší až 7x svůj objem), nechat okapat a uvařit do změknutí.
Už jste zkusili hijiki? Konzumujete řasy pravidelně nebo jen občas? A jaké jsou vaše oblíbené?
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Řasy připravuji, ale velmi mě vystrašil článek o arzénu právě v řasách hijiku viz článek – https://www.bezpecnostpotravin.cz/vysoky-obsah-arzenu-v-morske-rase-hijiki.aspx.
Nerozumím proč uvádí, že zrovna v jiných řasách typu arame, kombu, nori a wakame se anorganický arzén nenacházel. Máte s tím někdo zkušenosti, prosím?
Děkuji a zdravím