Domů > Magazín > Jídlo pod lupou

Hijiki – vitamínová bomba pro krásu

Tajemství krásné a pěstěné pleti asijských žen? Mořské řasy! Není divu. Benefity mořských řas jsou hojně opěvované a právem se řadí mezi superpotravinu. Ale řasy nejsou jen wakame! Už jste slyšeli o hijiki? Sami Japonci tvrdí, že je to nejvhodnější řasa na zvýšení obranyschopnosti a krásy.

Něco málo o hijiki řasách

V Japonsku jsou mořské řasy konzumovány po staletí. V Americe začaly být populární především v šedesátých letech ve spojení s makrobiotickým hnutím a s hippies. Mořské řasy všeobecně jsou známé především tím, že obsahují vysoký obsah cenných živin, jak jsou minerály a vitamíny.

Mořské řasy obsahují desetkrát až dvacetkrát více minerálů než rostliny rostoucí z půdy!!

Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

Existuje několik druhů mořských řas, které se liší především barvou – a to hnědou, červenou a zelenou. Mezi nejznámější patří například nori, dulse, arame, wakame, kombu anebo právě hijiki (hiziki).  Hijiki řasy patří mezi tzv. mořskou zeleninu, která svým vzhledem připomíná spíš čaj nebo drobnou vanilku (sušená hijiki je tenká, dlouhá a černá). V Hijiki najdeme především vysoký obsah vápníku, hořčíku, železa, zinku a selenu. Dále obsahují také draslík, jód, omega 3, vysoký obsah vitamínu B (především biotinu), vitamin K, betakaroten, vlákninu a chlorofyl.  

Benefity hijiki řas

A proč právě hijiki? Jak už bylo zmíněno, Japonci obecně věří, že konzumace hijiki nabízí spoustu zdravotních výhod a přispívá naší kráse. Vyživují především naši pokožku, vlasy a nehty. Mezi její hlavní benefity patří:

  • Přirozeně detoxikují tělo, čistí krev a zbavují organismus těžkých kovů a toxinů.
  • Jsou silně zásadité.
  • Mají vysoký obsah cenných látek, jako jsou minerály a vitamíny. Minerální a stopové prvky také zbavují tělo závislosti na sladkém.
  • Jedná se o vitamínovou bombu pro naši pleť – hijiki podporují krásnou, mladistvou a zdravou pokožku.
  • Posilují kvalitu a vzhled vlasů a pomáhají také proti šedinám (v Japonsku byla tato řasa používána po staletí k získávání zdravých a lesklých černých vlasů).
  • Zlepšují kvalitu nehtů.
  • Díky vysokému obsahu vlákniny podporují trávení a čistí střeva.
  • Japonci rádi tyto řasy konzumují také před spánkem – jejich vysoký obsah hořčíku pomůže se stresem, uklidní tělo a podpoří zdravý spánek. Kromě toho pravidelná konzumace hijiki může pomoci s úzkostmi a vnitřním neklidem.
  • Podporují zdravé kosti a zuby (Hijiki obsahují nejvíce vápníku ze všech řas).

Hijiki v kuchyni

polévka s hiziki

Mnoho lidí má nedostatek stopových minerálů a proto je pravidelná konzumace mořských řas ve vaší stravě skvělý způsob, jak zvýšit nutriční profil a léčivý potenciál vašeho jídla. Ale i zde platí – malé množství a pravidelně – nic nepřehánět. Řasy považujeme spíš za “lék”. Mořskou zeleninu můžete přidat do salátů, do polévek, pomazánek, skvělé jsou také v kombinaci s jakoukoliv zeleninou a obilovinou. Stačí je jen namočit do teplé vody na 20-30min (poté řasy zvětší až 7x svůj objem), nechat okapat a uvařit do změknutí.

Už jste zkusili hijiki? Konzumujete řasy pravidelně nebo jen občas? A jaké jsou vaše oblíbené?

 

 

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Je mi 27 let a jsem studentkou dějin umění. Zdravá strava je mým koníčkem již několik let - ráda vařím zdravá jídla a peču, je to pro mě skvělý způsob meditace. Mezi mé další koníčky patří umění, cestování, pilates a jóga.

24 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Řasy připravuji, ale velmi mě vystrašil článek o arzénu právě v řasách hijiku viz článek – https://www.bezpecnostpotravin.cz/vysoky-obsah-arzenu-v-morske-rase-hijiki.aspx.
Nerozumím proč uvádí, že zrovna v jiných řasách typu arame, kombu, nori a wakame se anorganický arzén nenacházel. Máte s tím někdo zkušenosti, prosím?
Děkuji a zdravím

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Sklízejte na své zahradě pinie

Malé chutné a zdravé zpestření jídelníčku, to jsou pinie. Semena borovic, která známe jako piniové oříšky, jsou nejen oblíbenou pochoutkou, ale mají i řadu...
16
1

Lebeda zahradní – krásná i chutná

Pochází zřejmě z Asie, dříve byla pěstována v Řecku a používaná jako salát. Je to velmi dekorativní rostlina, které se říká také horský špenát. Je ozdobou ...

Artyčoky – léčivá zelenina, kterou si můžete vypěstovat

Artyčok je vhodný pro léčbu jater, ledvin, pro cukrovkáře, při zácpě i na vysoký tlak. Roste na jaře, kdy potřebujeme detoxikovat organismus. V tom je arty...
10
3

Řeřicha – lahodná cesta ke zdraví

Na drobnou řeřichu si většinou vzpomeneme jen jednou do roka, a to zpravidla před Velikonocemi, když podle tradice nemáme na stůl „nic zeleného“. Zachrání ...
4

Klanopraška nejen pro povzbuzení a výkon

Při vyčerpání organismu pomůže schizandra čínská neboli klanopraška.
27
6

Akébie pětičetná a její jedlé plody

Nejen, že krásně kvete a ozdobí tak vaší zahradu, ale ještě poskytuje chutné plody, které pomohou zpomalit stárnutí.