Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Místo masa

Hlíva á la “kuře na paprice”

Uvařeno
bez lepku
bez mléka

Výborný a rychlý recept, který potěší všechny milovníky hub a jídel typu “kuře na paprice”. Hlíva ústřičná příznivě ovlivňuje hladinu cholesterolu v krvi a má velký vliv na imunitu a vitalitu. Proč ji teda nezařadit do jídelníčku, třeba v podobě tohoto receptu?

Ingredience
1-2 porce
  • 1 cibule
  • 1 lžíce oleje
  • 100 g hlívy ústřičné
  • 100-150 ml rostlinného mléka
  • 1 lžička sladké papriky
  • 1/4-1/2 lžičky uzené papriky
  • 100 g uvařené cizrny
  • umeocet
  • 1 lžička škrobu (arrowroot, kuzu, kukuřičný)
  • sůl

Nadšení střídají slzy. Tak nějak by se daly popsat moje začátky, když jsem doma udělala revoluci a začala jíst jinak....

Jak připravit vegan kuře na paprice

  1. Na oleji si osmažíme nadrobno nakrájenou cibulku a ihned posolíme.
  2. Až je zlatavá, přidáme na proužky nakrájenou hlívu a slitou uvařenou cizrnu a společně restujeme.
  3. Poprášíme oběma paprikami, 20 sekund restujeme a zalijeme mlékem.
  4. Snížíme plamen a dusíme zhruba 7 minut.
  5. Poté zahustíme škrobem rozmíchaným v trošce studené vody a povaříme do zhoustnutí.
  6. Vypneme a dochutíme umeoctem.
  7. Podáváme s knedlíkem, rýží, těstovinami nebo jinou obilovinou.
Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

Praktické

  • Hlíva v tomto pokrmu vypadá téměř jako kousky kuřete.

Obměna

  • V receptu je výborné i lahůdkové droždí. Přidejte dle chuti např. 1-2 lžíce.
  • Místo cizrny můžete dát i tofu, tempeh, seitan nebo jinou luštěninu.
  • Hlíva se dá nahradit i za žampiony či jiné houby.
  • Místo mléka můžete dát i rostlinnou smetanu, ale tu až úplně před dokončením pokrmu (duste na vodě), aby se nesrazila, pak už nebude třeba tolik zahušťovat.

Děti

  • Tento pokrm je vhodný pro děti od 2 let. Pokud už běžně jedí luštěniny, je možné i dříve, ale uberte na koření a soli.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

40 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Moc dobré. Moje první zkušenost s hlívou. Byla trochu gumová – to ne normální nebo jsem ji málo vařila?

Jaroslav Hlávka
22. 10. 2024

Miluji cizrnu 🙂

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Fazole černé oko na houbách

Pár ingrediencí a taková dobrota! Připomíná to trochu guláš nebo něco dobrého na smetaně a na houbách. Musela jsem tyhle fazole udělat pro velký úspěch hne...

Krkonošský hubník jinak: tradiční recept zdravě

Máte doma houby a nevíte co s nimi? Zkuste tradiční pečený krkonošský hubník zdravě – bez masa, mléka, vajec a bílé mouky. Jednoduchý a moc dobrý rec...

Gratinovaná hlíva s krémem

Jednoduchý a rychlý recept, na kterém si jistě pochutnáte. Houby jsou vynikající skoro ke všemu, např. k plackám a z krému můžete snadno připravit klasicko...