Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Zeleninová jídla

Hlíva v kokosu

Uvařeno
bez lepku
bez mléka
sezóna jaro
sezóna podzim

Hlíva ústřičná obsahuje mnoho důležitých vitaminů (zejména vitaminy skupiny B, dále vitaminy C, D, K) minerálů a stopových prvků (železo, draslík, měď, selen). Její hlavní předností jsou protivirové, protibakteriální a protizánětlivé účinky. Ale jak ji podávat těm, kdo houby neradi? Zkuste tento recept.

Ingredience
  • 250 g hlívy ústřičné
  • kousek dýně hokkaido
  • hrst růžiček brokolice
  • 1 cibule
  • trochu vody na podlití
  • 1/2 mrkve
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce sojové omáčky
  • cca 200 ml kokosového mléka
  • 1 lžička koření: rozmarýn, kurkuma, římský kmín, tymián
  • 2 sůl

Člověk se někdy stane veganem ani neví jak. Jako Monika. Pochází ze sedlácké rodiny a byla “masařka”. Dne...

Jak připravit restovanou zeleninovou směs

  1. Cibuli pokrájíme na kostičky, mrkev na proužky,  dýni na menší kostky, česnek na plátky, hlívu na menší kousky a brokolici rozebereme na menší růžičky.
  2. V hrnci rozpálíme olej, přidáme na něj cibuli a osolíme. Krátce orestujeme a přidáme zbytek zeleniny a hlívu.
  3. Přidáme koření a sojovou omáčku a společně restujeme za občasného míchání. Podle potřeby případně podlijeme trochou vody.
  4. Na mírném plameni restujeme, dokud dýně nezměkne.
  5. Vmícháme kokosové mléko.
  6. Vypneme a podáváme.
🎁 Dárkové poukazy 🎁
Co takhle recept na štíhlejší já? Dárkový poukaz na kurzy zdravého vaření - jediný dárek, po kterém váha jde dolů a nálada nahoru!
Prohlédnout

Praktické

  • Každé kokosové mléko je jinak husté, dejte jen tolik, aby směs zůstala kompaktní a nestala se z ní polévka – případně použijte jen tuhou část, která se drží nahoře.
  • Pokud máte mléko příliš řídké, můžete výsledek zahustit zavařením lžičky kusu nebo kukuřičného škrobu rozmíchaného v trošce studené vody.
  • Pro přísně bezlepkovou dietu použijte sojovou omáčku tamari.
  • Perfektně se připravuje ve woku, ale můžete využít i vyšší pánev nebo hrnec.
  • Tato směs se hodí i na zabalení do rýžového papíru jako jarní závitky nebo jako náplň do palačinky.
  • Sojovou omáčku lze vynechat a nahradit ji větším množstvím soli na začátku.

Obměna

  • Ze zeleniny se do této směsi hodí i na tenké proužky nakrájené čínské zelí, hlávkové zelí, daikon aj.
  • Výborná je tato směs dochucená místo kokosovým mlékem jinou rostlinnou smetanou (například mandlovou),  nebo tahini máslem.
  • Místo hlívy můžeme dát žampiony nebo jiné houby, případně přidat luštěninu.
  • Koření obměňte podle chuti, můžete také použít kari pastu apod.

Děti

  • Tato směs je vhodná pro děti od 1,5 roku.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

14 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Bylo to fakt luxusní. Dala jsem jen mrkev a řapíkatý celer. Dá se kombinovat různá zelenina. Doporučuji.👌

jéééé, to vypadá fakt krásně.. úplně se ji sbíhají sliny. Jen zrovna doma chybí to kokosové mléko😢

Ukázat další komentáře