Domů > Zdravé recepty > Slané chuťovky

Hlívové řízečky

Uvařeno

Vaše nastavení osobních údajů (cookies) nám zakazuje přehrávat videa.
Ale nebojte se. Jakmile videa povolíte, přehrajeme je.

Zásady cookies
bez lepku
bez sóji
bez mléka
bez vajec

Hlívové řízečky se hodí se ke všemu – k salátům, k teplé zelenině, do placek nebo jen jednoduše s chlebem a nějakou salsou či dipem.

Ingredience
  • hlíva
  • cizrnová mouka
  • voda
  • strouhanka
  • pepř
  • olej
  • sůl

Díky změně jídelníčku si nejen držím váhu jako v mládí, ale zbavila jsem se mnohých zdravotních problémů. Jím Jinak s...

Jak připravit obalovanou pečenou hlívu

  1. V míse promíchejte cizrnovou mouku s vodou. Těstíčko má být asi jako na palačinky, trošku více husté. Nechte přes noc nabobtnat. Před přípravou lžící odstraňte pěnu, která se vytvoří na povrchu. Osolte a opepřete.
  2. Malé trsy hlívy rozdělte na růžičky a obalte v těstíčku, poté ve strouhance.
  3. Na plech dejte pečicí papír a potřete olejem. Nešetřete. Přidejte obalenou hlívu, pokapejte olejem a dejte péct.
  4. Během pečení řízečky otočte a pokud je potřeba, znovu pokapejte olejem.
  5. Pečte do zlatova podle trouby.
Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

Praktické

  • Cizrnovou mouku nechte namočenou přes noc. Těstíčko nesmí být tekuté ani příliš husté. Takže vodu přidávejte postupně. Namočená cizrnová mouka přes noc zhoustne, je lepší ji později naředit, než pak zahušťovat.
  • Můžete i smažit, ale mějte na paměti, že je to houba a saje hodně oleje.
  • Pokud připravujete je pár kousků, můžete použít i horkovzdušnou fritézu, pro větší množství je lepší trouba.
  • Podávejte jak je libo, já připravila salát ze zimní zeleniny, co mám na zahradě. Fenykl, květák a rapa di Chioggia. Pokapáno sójovým jogurtem s citrónovou šťávou a česnekem.
  • Pro bezlepkovou dietu použijte bezlepkovou strouhanku.
  • Luštěninové mouky používáme jen výjimečně a jen pokud jsme zdraví. Nejsou vhodné pro běžnou konzumaci a ani nemohou nahradit plnohodnotně vařenou luštěninu.

Obměna

  • Těstíčko můžete připravit i z jiné mouky, která vám pro tuto přípravu vyhovuje. Osobně obaluji pouze touto metodou, cizrnová mouka a voda. Je to jak konzistencí, tak chutí velmi podobné té klasice s vejcem. Takže obměna je na vás.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl a pepř.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

54 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

DĚKUJI ZA RECEPT,TAKY HLÍVU OBALUJI V CIZRNĚ.JE MOC DOBRÁ.

jiri.minar
1. 3. 2024

Dobrý den,
hlíva na oleji ztrácí léčivé účinky, zásadně na sádle.
Jirka

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Nadívané Portobello

K podzimu patří houby a toto je malý nápad jak podávat houby portobello. Perfektní volba pro zdravou večeři nebo jako efektní předkrm, kterým zaručeně ohro...

Bezmasé dýňové lasagne: zcela bezlepkový recept

Máte rádi lasagne a chcete se stravovat zdravě? Vyzkoušejte tento recept na lasagne bez masa, vajec, mléka a lepku. Užijte si tuto zdravou zeleninovou verz...

Špaldová míchanice

Jednoduché a lahodné pikantní jídlo, skvělé jako rychlý oběd nebo večeře. Pokud se budete držet receptu, nevynecháte koření a další důležité ingredience, u...

Houby na talíři

Pokud si v kuchyni rádi hrajete, chcete se rozmazlovat nebo čekáte hosty, tento recept je nejen zajímavý na pohled, ale také velmi chutný a rychlý.

Gratinovaný tempeh s krémem

Jemný krém z patizonu, který skvěle ladí ke křupavému pečenému tempehu. Pokud máte patizon a nevíte, jak ho připravit, určitě zkuste tento recept.

Houbové kuličky

Pokud hledáte chutnou a zdravou alternativu k masovým kuličkám, pečené žampionové kuličky jsou ideální volbou. Tyto jednoduché kuličky mají příjemnou struk...