- 0,5 l mandlového mléka
- 5 lžic kukuřičného škrobu
- 4 lžíce rýžového sirupu
- 3 lžíce kakaa
- špetka soli
- na ozdobu: plátky mandlí a datlový sirup
Jak připravit domácí čokoládový pudink
- Polovinu mléka dáme vařit se špetkou soli do hrnce na sporák.
- Ve druhé polovině studeného mléka rozmícháme metličkou škrob a kakao.
- Když mléko přichází k varu, přidáme do hrnce rýžový sirup (množství podle chuti) a rozmíchanou směs kakaa a škrobu. Za stálého míchání vaříme na mírném plameni, až mléko zhoustne na pudink. Začátečníci teď ochutnají a podle potřeby přisladí.
- Nalijeme do pohárků a posypeme praženými mandlemi.
- Před podáváním můžeme ještě polít datlovým sirupem.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Praktické
- V zimě si ho dáváme horký, v létě vychlazený skvěle nahradí čokoládovou zmrzlinu.
- Hustotu pudinku můžete ovlivnit množstvím kukuřičného škrobu – pokud chcete víc tekutý dezert ala horká čokoláda, tak uberte, pokud chcete, aby se dál krájet, tak je potřeba přidat. Kdo to chce na gramy, tak na 0,5 litru dávám 40 g škrobu pro řidší pudink a 50 pro hustější.
- Pokud pudink vaříte poprvé, tak určitě ochutnejte a oslaďte si podle potřeby. Začátečníci zvyklí na cukr si budou muset dát více sirupu než někdo, kdo cukr nepoužívá. Množství sirupu tedy dejte podle svých potřeb.
- Pokud vám po zchladnutí přijde málo sladký, polijte ho sirupem (například datlovým jako my) a doslaďte si ho tak.
- Čím více kakaa, tím tmavší, čokoládovější a více hořký výsledek, i kakao tedy můžete přidat nebo ubrat podle vašich preferencí.
Obměna
- Do pudinku můžete přidat vanilku (lusk nebo práše), případně koření jako hřebíček, skořice, kardamom a jiné oblíbené voňavé koření.
- Pokud uděláte pudink dostatečně hustý a mističky vymažete olejem, můžete je po vychlazení vyklopit jako bábovičku.
- Místo kakaa můžete dát karob – výsledek bude hnědý, ale ne chuťově přímo čokoládový (kakao je dost specifické), což je skvělé řešení pro malé děti, které už chtějí čokoládu, protože to mají ostatní.
- Místo mandlového mléka můžeme použít jiné rostlinné, hodí se oříškové, kokosové, makové.
- Sladit můžeme sladem, pokud nemáme problém s lepkem.
Děti
- Dezert je bez lepku, bez cukru a bez mléka, takže vhodný i pro miminka. Ale kakao malý dětem nedáváme, neučíme je na “hnědé” dezerty. Dáváme tedy ideálně až v momentě, kdy vyžadují čokoládové věci, pak je to zdravější alternativa. Místo kakaa pak můžeme použít karob.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Evi, i já ti musím pochválit tento recept. Tohle je totiž opravdu luxusni horká čokoláda! Muž byl nadšený, a to se neděje u čokoládových věci příliš často. Dnes byla vůbec úspěšná JJ neděle. U obědových mungo na cibukce s cuketou a česnekem syn prohlásil, že by to snědl všechno snad i s hrncem (a pak to vážně i vypadalo, že mi ten hrnec sní 😂), a když jsem pak k svačině udělala tento pudink, zase jsem se “bála” o skleničky. 😉
Prosím jak docílit toho aby mi pudink po dosazení rýžovým sirupem nezřídnul? Použít jiný sirup? Už se mi to stalo i u tapiokového pudinku.