Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla

Houbová smaženice

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez vajec

Smaženice nemusí být jen z tofu, zkuste tuto verzi, kde není ani tofu ani sójová omáčka. Pohrajte si s konzistencí a vylaďte do vaší představy.

Ingredience
  • 1 hrst loupané žluté čočky
  • 1 hrst rýžových vloček
  • 1 polévková lžíce lahůdkového droždí
  • několik žampionů
  • cibule
  • čerstvý česnek
  • čerstvá petrželka
  • černucha
  • kmín
  • sladká paprika
  • kurkuma
  • olej
  • citrónová šťáva

Jak připravit smaženici ze žampiónů a čočky

  1. Čočku dobře omyjte, uvařte a nechte okapat.
  2. Omyjte rýžové vločky a namočte je na 10 minut.
  3. Na pánev přidejte olej, černuchu a kmín, nakrájenou cibuli, nakrájené žampiony a osmahněte.
  4. Když jsou houby a cibule osmahnuté, přidejte sladkou papriku, sůl a česnek. Promíchejte a znovu osmahnete.
  5. Nyní přidejte rýžové vločky, vařenou čočku, kurkumu a droždí. Promíchejte, přidejte trochu vody a vařte na mírném ohni.
  6. Podle toho, jakou konzistenci chcete získat – měkčí nebo zrnitější, upravte dobu vaření. Na závěr přidejte trochu citrónové šťávy, pepře a petrželky.
Nafouklá po Vánocích?
Pojďte si dát 14 denní restart. Spravíme trávení a dáme tělo do kupy po svátcích!
Chci lednový restart

Praktické

  • Pokud chce smaženici “na hniličko”, přidejte více vody.
  • Pokud chcete tužší konzistenci, vařte déle a více vysušte.

Obměna

  • Žlutou čočku můžete nahradit loupaným mungem nebo loupanou červenou čočkou.
  • Místo žampiónů můžete použít jakékoliv čerstvé houby.
  • Mlžete přidat jakékoliv koření podle vaší chuti.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme olej, sůl a koření.

PS: Povánoční kila, únava nebo lenora. Známe to!

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

30 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Vierko, tak tahle smaženice je bomba 👍 Normální smaženice mi nikdy moc nejela, ale tohle je nebe v hubě, chuť je skvělá. Nestihla jsem talíř ani vyfotit. Děkuji za recept 🙏😋

Milá Věrko, díky za recept. Moc jsem si pochutnala. Místo čočky jsem dala uvařené fazole. Kombinace koření je v receptu jedinečná. Výborná chuť. Mám v břiše jako v pokojíčku.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Květák s cizrnou v lepivé omáčce

Pro milovníky koření, indické kuchyně a improvizovaných receptů. Nelekejte se ingrediencí, snažte se nic nevynechat, právě koření dává obyčejnému jídlu tu ...
19
4

Žlutá květáková rýže

Květáková rýže na žluto s indickým kořením. Jednoduchá, chutná a voňavá zeleninová složka talíře, kterou si můžete na talíři doplnit dalšími dobrotami dle ...

Tempehové vegíčko

Veganská variace na míchaná vajíčka, tentokrát z tempehu. Tento pokrm je skvělý s kouskem kváskového chleba nebo do placek, třeba jako rychlá a zdravá veče...
31
7

Pečená pohanka

Zapečená pohanka s houbami. Výborné a jednoduché podzimní jídlo, jehož chuť vás určitě nezklame.

Fazolky po indicku

Fazolky patří k létu, je to zelenina, kterou si můžete snadno sami vypěstovat. Tento letní, i když pikantní, recept je příjemnou přílohou k rýži i chlebu. ...

Etiopská žlutá čočka

Velmi rychlý a praktický recept, kořeněné voňavé jídlo, které budete mít na stole během 15 minut.