Domů > Magazín > Jídlo pod lupou

Houby jako alternativní zdroj bílkovin

Globální trh s proteiny roste. Mykoprotein z hub může v budoucnu nahradit maso a výrobky z něj. Mykoproteiny z hub jsou k životnímu prostředí šetrnější, než chov zvířat na maso.

Houbová mánie

Startupy potravin zaměřené na houby a výrobky z nich vznikají téměř přes noc. Noví producenti hledají inovativní postupy a způsoby, jak zásobovat rostoucí trh s alternativními bílkovinami, vedle hamburgerů na rostlinné bázi, uzenin, výrobků ze sóji, hrachu a jiných bílkovin.
Fermentací některých hub, se dají vyprodukovat potraviny bohaté na bílkoviny, bez chuti, zvané mykoprotein.
Jakmile je mykoprotein zpracován, lze jej využít k výrobě různých masných výrobků a jeho masná struktura poskytuje výhodu z hlediska nákladů oproti proteinům z rostlin, které musí projít dalším procesem úpravy struktury.
Švédská společnost plánuje vyrábět mykoprotein jako přísadu výrobcům veganských potravin. Spíše než prodávat konečným spotřebitelům, chce společnost dodávat přísady, odborné technologie a znalosti. Inovace začíná nalezením té správné houby.

Kde se houbové proteiny pěstují a co s nimi?

Pěstují se ve vyhřívaných komorách vybavených mělkými podnosy. Tento jedinečný způsob výroby produktů, jako jsou párky, karbanátky bez masa a sýry bez mléka, přilákal spoustu investorů.
Další společnost houby využívá jako zvýrazňovač chuti, který blokuje chuťové receptory na jazyku a maskuje hořkou chuť spojenou s rostlinnými proteiny. Tato technologie se již používá v šumivých nápojích, kde potlačuje chuť umělých sladidel.

Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

Dnes už je jisté, že mykoprotein by mohl hrát do budoucna významnou roli v udržitelném stravování. Je bohatý na bílkoviny, vitamíny a jeho výroba je šetrná k životnímu prostředí. 

Počítá se s nárůstem populace, do roku 2050 má být na zemi zhruba 9,8 miliardy lidí. Potraviny, které budou vyrobeny z hub a dalších alternativ, by mohly pomoci v boji proti nedostatku potravin.

Nyní probíhá řada výzkumů, které pracují na vývoji proteinů z housenek a mravenců. Vypadá to, že se máme na co těšit.

A co vy?
Dali byste přednost výrobkům z hub anebo radši těm z housenek a mravenců?

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Jsem máma tří malých kluků, ráda se neustále vzdělávám a zkouším nové věci. Miluju zahradničení, vaření a pečení všeho dobrého a zdravého. Co můžu, to si sama vyrobím. Zajímám se o přírodní medicínu, sílu bylin a jejich využití v běžném životě.

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Já bych volila ten mykoprotein👍, Tinka

PodkoLenka
11. 10. 2022

Určitě houby, i když vím, že hmyz je velmi výživný

Ukázat další komentáře