Základní informace
Nejlepší zákusky vznikají, když mě honí mlsná. A protože mě ta potvora zase jednou odpoledne nenechala v klidu, rozhodla jsem se vymyslet koláč podobný tomu Hraběnčinu. Našla jsem si na internetu klasický recept a většinu surovin jsem nahradila zdravějšími. Řezy během půl roku prošly několika úpravami a o tu nejlepší verzi se s vámi podělím.
Ingredience
Forma na dort průměru kolem 24-26cm, není třeba ji vymazávat.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Na základní těsto:
- 1 hrnek (cca 200g) špaldové mouky
- 1 hrnek ( asi 200g) na velmi jemno mletých mandlí
- 1dcl panenského oleje – sezamový, mandlový, ořechový …
- lžíce sladěnky – (nemusí být)
- špetka soli
Na první vrstvu:
- 3 střední šťavnatá jablka
- 3/4 hrnku hrozinek (asi 150g)
- půl hrnku na hrubo mletých vlašských ořechů nebo mandlí (100g)
- lžička skořice
- špetka soli
Na druhou vrstvu:
- 1,5 balíčku bílého tofu (cca 300g)
- půl hrnku hrozinek (asi 100g)
- 1 dcl jablečného koncentrátu + 2,5 dcl vody, nebo 3,5 dcl jablečného moštu
- 1 lžička práškového agaru
- špetka soli
Postup
Špaldovo – mandlový korpus
V míse smícháme hodně na jemno namleté mandle (melu v běžném sekacím mixéru až do konzistence prachu) se špaldovou moukou, přidáme špetičku soli a deci kvalitního panenského oleje, ideálně sezamový, mandlový, ořechový… Vše důkladně promícháme.
Pokud máme těsto raději nasládlé, rozpustíme nejdřív v ohřátém oleji vrchovatou lžíci sladěnky a pak ho zpracujeme s moukou a mletými mandlemi. Konzistence těsta je spíše taková drobenka.
Pokud by bylo těsto stále moc suché, přidejte ještě trochu oleje, v případě, že je mazlavé, přidejte trochu mouky.
Z těsta si odebereme asi 6 lžic drobenky a zbytek vsypeme do formy na dort. Pomocí prstů uplácáme nejdřív okraje do výšky asi 5 cm, potom se soustředíme na dno formy, které pokryjeme tenkou vrstvou těsta tak, že ho uplácáme dlaněmi ke dnu.
Jablečná vrstva
Hrozinky zalijeme vroucí vodou a necháme nacucat. Jablka rozpůlíme, zbavíme jadřince a nahrubo nastrouháme na struhadle i se slupkou. Přidáme nahrubo umleté vlašské ořechy, nebo mandle. Dochutíme špetičkou soli a lžičkou skořice. Hrozinky zcedíme a přimícháme do jablečné směsi. Celou směs důkladně promícháme a pěkně upěchujeme na korus tak, aby bylo celé dno pokryté asi 2-3 cm vrstvou jablek s ořechy, hrozinkami a skořicí.
Vrstva z tofu
Hrozinky zalijeme vroucí vodou a necháme trochu nacucat. Bílé přírodní tofu nakrájíme na větší kostky a dáme do hrnce, kam jsme dali 1,5 dcl ovocného koncentrátu (hruškový, jablečný…) a 2 dcl vody, nebo rovnou použijeme 3,5 dcl jablečného moštu. Přidáme hrozinky. Vaříme asi 10 minut. Pak tofu včetně vody ve které se vařilo a hrozinek rozmixujeme dohladka a dochutíme 2 lžícemi sladu dle chuti, lze přidat i pár kapek citrónu, pokud to bude sladké hodně. Na závěr přidáme půl 1 lžičku práškového agaru a ještě znovu lehce rozmixujeme, aby se agar dobře rozpustil. Výslednou hmotu přidáme na první vrstvu a posypeme zbytkem schovaného těsta jako drobenkou. Pokud máte těsto, které dobře drží pohromadě, lze ho schovat do mrazáku a následně zmrzlé nastrouhat na koláč.
Hraběnčiny řezy pečeme asi 30 minut v předem vyhřáté troubě na 170’C.
Praktické
Těsto si můžete udělat i den dva dopředu, v ledničce vám vydrží, ale raději vynechte sladěnku, moc ráda tuhne.
Děti
Od dvou let mohou děti konzumovat i tento dezert, ale jen v malém množství a svátečně.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Výborné Hraběnčiny řezy od Helči a oříškový krém…
Dobrý den,
jelikož nesmím sóju (tedy i tofu), chtěla bych se zeptat, zda byste mi poradili, čím bych ji mohla v receptu nahradit? Děkuji :-)