Domů > Zdravé recepty > Dezerty > Moučníky

Hraběnčiny řezy podle Helči

Uvařeno
bez cukru
bez mléka
bez vajec
sezóna podzim
děti od 2 let

Plním svůj slib a přidávám recept na lahodný koláč, který se trochu podobá klasickým Hraběnčiným řezům.

Problémy začaly krátce po mém narození. Nemocnice, operace, léky. V 16 letech jsem přišla o první ledvinu a za čas i ...

Základní informace

Nejlepší zákusky vznikají, když mě honí mlsná. A protože mě ta potvora zase jednou odpoledne nenechala v klidu, rozhodla jsem se vymyslet koláč podobný tomu Hraběnčinu. Našla jsem si na internetu klasický recept a většinu surovin jsem nahradila  zdravějšími. Řezy během půl roku prošly několika úpravami a o tu nejlepší verzi se s vámi podělím.

 Ingredience

Forma na dort průměru kolem 24-26cm, není třeba ji vymazávat.

Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

Na základní těsto:

  • 1 hrnek (cca 200g) špaldové mouky
  • 1 hrnek ( asi 200g) na velmi jemno mletých mandlí
  • 1dcl panenského oleje – sezamový, mandlový, ořechový …
  • lžíce sladěnky – (nemusí být)
  • špetka soli

Na první vrstvu:

  • 3 střední šťavnatá jablka
  • 3/4 hrnku hrozinek (asi 150g)
  • půl hrnku na hrubo mletých vlašských ořechů nebo mandlí (100g)
  • lžička skořice
  • špetka soli

Na druhou vrstvu:

  • 1,5 balíčku bílého tofu (cca 300g)
  • půl hrnku hrozinek (asi 100g)
  • 1 dcl jablečného koncentrátu + 2,5 dcl vody, nebo 3,5 dcl jablečného moštu
  • 1 lžička práškového agaru
  • špetka soli

Postup

Špaldovo – mandlový korpus

V míse smícháme hodně na jemno namleté mandle (melu v běžném sekacím mixéru až do konzistence prachu) se špaldovou moukou, přidáme špetičku soli a deci kvalitního panenského oleje, ideálně sezamový, mandlový, ořechový… Vše důkladně promícháme.

Pokud máme těsto raději nasládlé, rozpustíme nejdřív v ohřátém oleji vrchovatou lžíci sladěnky a pak ho zpracujeme s moukou a mletými mandlemi. Konzistence těsta je spíše taková drobenka.

Pokud by bylo těsto stále moc suché, přidejte ještě trochu oleje, v případě, že je mazlavé, přidejte trochu mouky.

Z těsta si odebereme asi 6 lžic drobenky a zbytek vsypeme do formy na dort. Pomocí prstů uplácáme nejdřív okraje do výšky asi 5 cm, potom se soustředíme na dno formy, které pokryjeme tenkou vrstvou těsta tak, že ho uplácáme dlaněmi ke dnu.

 

Jablečná vrstva

Hrozinky zalijeme vroucí vodou a necháme nacucat. Jablka rozpůlíme, zbavíme jadřince a nahrubo nastrouháme na struhadle i se slupkou. Přidáme nahrubo umleté vlašské ořechy, nebo mandle. Dochutíme špetičkou soli a lžičkou skořice. Hrozinky zcedíme a přimícháme do jablečné směsi. Celou směs důkladně promícháme a pěkně upěchujeme na korus tak, aby bylo celé dno pokryté asi 2-3 cm vrstvou jablek s ořechy, hrozinkami a skořicí.

Vrstva z tofu

Hrozinky zalijeme vroucí vodou a necháme trochu nacucat. Bílé přírodní tofu nakrájíme na větší kostky a dáme do hrnce, kam jsme dali 1,5 dcl ovocného koncentrátu (hruškový, jablečný…)  a 2 dcl vody, nebo rovnou použijeme 3,5 dcl jablečného moštu.  Přidáme hrozinky. Vaříme asi 10 minut. Pak tofu včetně vody ve které se vařilo a hrozinek rozmixujeme dohladka a dochutíme 2 lžícemi sladu dle chuti, lze přidat i pár kapek citrónu, pokud to bude sladké hodně. Na závěr přidáme půl 1 lžičku práškového agaru a ještě znovu lehce rozmixujeme, aby se agar dobře rozpustil. Výslednou hmotu přidáme na první vrstvu a posypeme zbytkem schovaného těsta jako drobenkou. Pokud máte těsto, které dobře drží pohromadě, lze ho schovat do mrazáku a následně zmrzlé nastrouhat na koláč.

Hraběnčiny řezy pečeme asi 30 minut v předem vyhřáté troubě na 170’C.

 

Praktické

Těsto si můžete udělat i den dva dopředu, v ledničce vám vydrží, ale raději vynechte sladěnku, moc ráda tuhne.

 

Děti

Od dvou let mohou děti konzumovat i tento dezert, ale jen v malém množství a svátečně.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

12 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Výborné Hraběnčiny řezy od Helči a oříškový krém…

kupasnegu
13. 11. 2019

Dobrý den,
jelikož nesmím sóju (tedy i tofu), chtěla bych se zeptat, zda byste mi poradili, čím bych ji mohla v receptu nahradit? Děkuji :-)

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Sváteční perník s rýží a sušeným ovocem

Ten se tedy povedl! Mám pro vás velmi chutný tip jak zužitkovat přebytky sušeného ovoce, které se ve zdravě se stravujících rodinách během svátků snadno se...
19
21

Celozrnné palačinky s ovocnou omáčkou

Nevěřila jsem, že palačinky půjdou udělat bez mléka, vajec a bílé mouky a opak je pravdou, ani nepoznáte, že jsou jiné. Tyhle jsou navíc ještě přelité omáč...
28
106

Bezlepkové pohankové lívance

Baví mě vymýšlet recepty, kde se mouka nahradí celým zrnem. A takto vznikly bezlepkové lívance z pohanky a rýže. S povidly bez cukru a tvarohu bez tvarohu ...

Reveňová bublanina

Rebarborový jahleník je příjemný osvěžující dezert, který hravě nahradí běžný moučník. Neobsahuje mouku, vejce ani cukr. Je přirozeně bezlepkový a velmi ch...
128
57

Křehký dort s “tvarohem” a lesním ovocem (bezlepkový)

Lesní plody přímo vybízí k tomu, abychom z nich něco připravili. Vždycky jsem měla ráda různé tvarohové a jogurtové verze dortíků s ovocem, tak jsem hledal...
60
79

Zdravý cuketový perník: Sladký recept bez lepku

Cuketový perník je velmi jednoduchý na přípravu a hodí se pro zpracování přebytků cukety. Perník je díky cuketě krásně vláčný a lépe stravitelný. Díky slož...