Domů > Zdravé recepty > Polévky > Krémové

Hrachová polévka s čerstvým tymiánem

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
sezóna podzim
sezóna zima

V tomto chladném a větrném počasí tíhnu k hustým polévkám. Ještě že téhle hrachovky jsem udělala k obědu dvakrát víc než obvykle. Jen se zaprášilo. Pokud ji zkusíte, dejte vědět, zda vám taky tak chutnala.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 lžíce oleje
  • špetka soli
  • 4 hrnky vařeného hrachu
  • 2 hrnky vody z hrachu / zeleninového vývaru / horké vody
  • 1 cibule na malé kostičky (červená vypadá hezky)
  • hrst dýně na větší kostky
  • 1 stonek řapíkatého celeru na tenké proužky
  • 1 mrkev na tenké sirky
  • 5 stonků čerstvého tymiánu (nebo lžička sušeného)
  • 2 stroužky česneku
  • podle chuti umeocet a jablečný ocet

Cesta k Jíme Jinak vedla přes různé detoxy a diety, které vždycky měly nějaké “ale”. Napoprvé mi to nesed...

Jak připravit polévku z hrachu

  1. Pokud nemáme vodu z vařeného hrachu, tak si ohřejeme zeleninový vývar nebo dáme vařit vodu.
  2. Na dno kastrolu dáme cca lžíci oleje, rozpálíme a přidáme cibuli. Maličko osolíme a orestujeme. Přidáme pokrájený řapíkatý celer, dýni a mrkev a společně orestujeme.
  3. Když je zelenina osmažená, přidáme hrách a vodu z hrachu / vývar / horkou vodu a nechám společně cca 15 minut vařit pod pokličkou. Množství hrachu a tekutiny upravíme podle chuti.
  4. Ke konci varu přidáme do polévky prolisovaný česnek a lístečky tymiánu, které stáhneme nebo otrháme ze stonků. Pokud nemáme čerstvý tymián, dáme sušené koření.
  5. Po vypnutí doladíme chuť přidáním pár kapek či lžičky umeocta a jablečného octa. po vypnutí pár kapek umeocta, případně pro dosolení sojovou omáčku.
  6. Podáváme s jarní cibulkou.
Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

Praktické

  • Při použití loupaného hrachu dostanete automaticky krémovou konzistenci, protože hrách se rozvaří.
  • Při použití hrachu se slupkou budou v polévce plavat “kuličky” a zelenina.
  • Kdo nechce kousky, může celou polévku rozmixovat. Nám nejvíce vyhovuje krémová konzistence loupaného hrachu a kousků zeleniny viz foto.

Obměna

  • Podle momentální stavu zásob můžete vyměnit zeleninu za jiné druhy a zrovna tak obměnit koření. Já nejčastěji do hrachovky dávám majoránku, takže s čerstvým tymiánem to byla príma změna.
  • Zajímavou chuť dostanete přidáním čerstvého koriandru, to nám také velmi chutná.

Děti

  • Takto připravená polévka je vhodná pro děti od 2 let. Pokud chceme dát stejné jídlo mladšímu dítěti, vynecháme koření a dochucovadla a budeme opatrní s olejem.
  • Děti mladší 1,5 roku by měly mít polévku ještě bez tuku nebo jen na minimu tuku, takže si pomůžeme tak, že dáme ingredience vařit do vody místo restování na oleji. Do hotové horké polévky pak můžeme přidat kapku oleje.
  • Děti kolem 1 roku s luštěninami teprve začínají a hrách bude poslední luštěninou v řadě.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

20 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Děláme dvojhrachovou… než se uvaří loupaný hrách, dávám do jiného hrnce na olej cibuli, česnek, zázvor, mátu, jarní cibulku (příp. pórek), zbytek ledového salátu a hrášek. Povařím, pak smíchám asi půl na půl a rozmixuju. Nakonec přidám trochu kuliček zeleného hrášku.

Mila Beata
27. 3. 2021

Mnam a mnam ♥️

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Česnekovo-koprový krém z kedlubnu s kvítky šalvěje

Máte velkou úrodu kedlubnů a nestíháte je jíst? Začínají dřevnatět? Honem si z nich udělejte tenhle luxusní česnekovo-koprový krém, který i bez použití mlé...

Jemný kopřivový krém s koprem

Z každé procházky se vracíme s nějakým úlovkem. Ráno to byl košík kopřiv, takže k obědu byl výborný jemný kopřivový krém. Byla to rychlovka  – rychle...

Luxusní krémová polévka s restovaným rozmarýnovým chřestem

Krémové polévky jsou pro nás slavnostní záležitost. A dnes jsme si ji udělali naprosto luxusní – přidali jsme do ní restovaný chřest na rozmarýnu.

Kokosová polévka s bazalkou

Perfektní osvěžení pro horké dny je tahle kokosová polévka s bazalkou. Ačkoli chutná po kokosu, její základ tvoří zelenina.

Kytičkový mrkvový krém

Krásné a chutné jídlo, při jehož servírování hraje talíř všemi možnými kontrasty. Sladké a kyselé, teplé a chladné, hedvábné a křupavé. Vyzkoušejte a dejte...

Krémová cizrnačka

Rychlá a výborná polévka, která v chladných měsících krásně zahřeje a zasytí. Je skvělá s kouskem kváskového chleba či plackami.