Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Luštěniny

Hrachové kari na indický způsob

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka
sezóna podzim

Hrách většinou připravujeme s česnekem a majoránkou. Tentokrát jsem ho ale připravila na indický způsob, s kari a kokosovým mlékem. Nesmírně jsme si pochutnali.

Ingredience
pro 4 porce
  • 2 hrnky vařeného hrachu (nebo syrová červená čočka)
  • 1/2 květáku
  • voda z hrachu na podlití
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • kus dýně
  • 1/2 hrnku kokosového mléka
  • 1 lžíce jemné žluté kari pasty nebo kari koření
  • 1 lžíce jablečného octa
  • 1 lžíce umeocta
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu (nemusí být)
  • trochu vody na rozmíchání škrobu
  • olej
  • sůl

Více než 20 letech nočních služeb, stres a nezdravý životní styl, to vše se podepsalo na mém zdraví natolik, že mé tě...

Jak udělat výborné kari z hrachu

  1. Uvaříme hrách (pokud nemáme již vařený). Více o vaření hrachu níže v sekci Praktické.
  2. Zeleninu omyjeme a pokrájíme na menší kousky.
  3. V hrnci nejprve orestujeme cibuli se solí, pak přidáme zbylou zeleninu a společně za občasného míchání osmažíme.
  4. Pak zeleninu trošku podlijeme vodou a necháme podusit cca 20 minut do měkka.
  5. Když je zelenina měkká, přidáme vařený hrách, podle potřeby vodu z hrachu, kari pastu a kokosové mléko.
  6. Vše společně promícháme a necháme prohřát.
  7. Pokud je potřeba zahustit, rozmícháme škrob ve studené vodě a zavaříme do jídla. Stačí minuta a zhoustne.
  8. Chuť doladíme přidáním trochy umeoctu a jablečného octu.
Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

Praktické

  • Hrách je potřeba předem namočit a vařit v nové vodě, nejlépe s bylinkami nabo kouskem mořské řasy. Neloupaný se vaří cca hodinu, v tlakovém hrnci cca 40 minut. Loupaný se vaří cca 30 minut, v tlakovém hrnci cca 20 minut. Loupaný a půlený ještě kratší dobu. Uvedené časy jsou orientační, protože záleží, jak je hrách starý a jak je vysušený. Čím starší a sušší, tím déle bude trvat, než bude provařen do měkka. Aby nás nenadýmal, je potřeba ho uvařit do máslova a na talíř si ho nedávat víc než porci velikosti dlaně.
  • Pokud se vám hrách nedovařil a je stále příliš “al dente” (tuhý), prodlužte dobu varu. Pokud se vám rozvaří a místo kuliček hrachu máte kaši, nic se neděje. Hrách je perfektně uvařený, bude dobře stravitelný a můžete ho použít do všech receptů, kde je hrách uveden jako surovina, případně s ním můžete nahradit jakékoliv jiné luštěniny. Rozvařený hrách je perfektní základ na polévku, hrachovou kaši či pomazánku. Určitě ho nevyhazujte, ale spotřebujte!
  • Místo hrachu můžete použít syrovou loupanou červenou čočku a dát ji přímo do zeleniny, uvaří se společně. Je to dobré řešení pro naprosté začátečníky, kteří luštěniny vůbec nejí. Červená čočka je pro nováčky, kteří luštěniny běžně nejí, totiž trochu lépe stravitelná než hrách. Kdo má velké problémy se zažíváním, může použít tofu nebo tempeh místo hrachu či jiné luštěniny.
  • Kari koření si můžete doma namíchat sami z těchto bylinek: mletý koriandr, kurkuma, mletý římský kmín, mletá hořčice, sladká paprika, tymián, rozmarýn
  • Černé kousky, které vidíte na fotce, jsou řasa hijiky, kterou jsem použila při vaření hrachu. Dávám ji pak do jídla spolu s hrachem. Komu by se černé kousky v jídle nelíbily, musí řasu vyndat, ale jinak černá barva podporuje ledviny a řasa je plná minerálů.
  • Dejte pozor, jakou kari pastu použijete – existují ostré i jemné. Vybírejte takovou, kde ve složení není cukr a další nežádoucí látky.
  • Pokud potřebujete pokrm zahustit a nechcete dávat škrob, můžete použít šťouchadlo na brambory nebo ponorný mixér a část hrnce rozmixovat. Ne všechnu, abyste neměli místo kari s kousky zeleniny a hrachu jen hrachovou kaši.
  • Pokrm je přirozeně bezlepkový a nesójový.

Obměna

  • Místo hrachu můžete zvolit jinou luštěninu, stejně tak zeleninu volte podle sezóny.
  • Nemáte-li kari pastu, použijte kari koření, směs koření sladké curry nebo třeba jen kurkumu a vaše oblíbené bylinky k tomu.
  • Místo kokosového mléka můžete použít rostlinnou smetanu, případně ji zcela vynechat.

Kombinujeme

  • Cizrnové kari podáváme s vařenou obilovinou, obilným knedlíkem nebo nákypem.
  • Pro dokonalost přidáme čerstvou a kvašenou zeleninu a zelené posypky.

Děti

  • Tento pokrm je vhodný pro děti od 1,5 roku až 2 let podle toho, zda už běžně jí menší druhy luštěnin jako je čočka a cizrna. Dětem v jídle ubereme koření, dochudovadla, sůl a olej.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

89 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Konečně jsem se dostala k prvnímu jídlu – mňamka. Jen teda musím říct, že jsem trochu zklamaná z preklikavani se tady v kurzu. Na mobilu je to docela výzva, jelikož vše není v jednom receptu, ale tady napr. ve trech, a tak člověk furt něco hledá. Jak že se vaří ten hrách, jakou do něj můžu přidat řasu? Pak z5 do receptu.. kdybych to vařila před 10ti lety tak jsem ztracená 🫤

Když kliknu na odkaz “kvašenou zeleninu,” otevře se článek o kurkumě. Nevím, zda není zadáno chybně…

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Dýňové kari

Dýně je královnou tohoto ročního období a pokud si z ní připravíte tohle kari, určitě si ji zamilujete.

Dýňovo-špenátové kari s čočkou

Tyhle dvě zeleniny spolu v jednom jídle, to je prostě dokonalost sama. Vždycky dělám trochu větší porci, protože nám nesmírně chutná. Je to jedno z těch ry...

Dal makhani – černé fazole s batátem a špenátem

V klasickém indickém receptu se používá máslo a kombinace čočky a černých fazolí. Nám moc chutná tahle zjednodušená rychlovka – velmi chutná omáčka s...

“Rajská omáčka” z červené řepy

Všem milovníkům rajčat určitě udělá radost tato falešná rajčatová omáčka, která se výborně hodí jak na těstoviny, tak jako omáčka ke knedlíkům a seitanu. P...

Rýžový nákyp s mrkví a dýní

Jak ze zbytků obilí udělat luxusní jídlo? Zkuste tento recept a uvidíte, jak zabodujete!

Houbové rizoto s tymiánem

Z dovolené jsem si přivezla dva koše hub a tak vznikl další báječný recept. Tymián a houby jsou totiž skvělá kombinace.