Pojďte si dát 14 denní restart. Spravíme trávení a dáme tělo do kupy po svátcích!
Chci lednový restart
Jak připravit hrstkovou polévku se zeleninou
- Dáme ohřát zeleninový vývar.
- Nakrájíme dýni na malé kostičky, řepu nakrájíme na úzké nudličky nebo nastrouháme na hrubém struhadle, pórek nakrájíme na kolečka.
- Do horkého vývaru dáme trochu soli, přidáme řepu, dýni, quinou a červenou čočku a vaříme asi 10 minut.
- Potom přidáme pórek a tymián a vaříme dalších 10 minut.
- Vypneme oheň, dochutíme trochou umeocta a rostlinné smetany.
- Na závěr posypeme jarní cibulkou nebo jinou zelenou natí.
Praktické
- Pokud máte slabší trávení, i loupanou čočku předem určitě namočte. Klidně přes noc. A nesnězte jídla příliš velkou porci, dokud se trávení nesrovná a nenaučí se trávit složité cukry.
- Pokud si chceme vzít polévku do práce k obědu, nalijte jí ještě vařící až po okraj do termosky a zavřete, během pár hodin snězte. V tomhle stavu si zachová většinu prospěšných látek.
- Pokrm je přirozeně bezlepkový a nesójový (pokud nepřidáte sójovou smetanu).
Obměna
- Místo dýně můžeme použít mrkev nebo batát
- Místo quinoi můžete dát amarant, jáhly nebo vločky. Klidně spotřebujte zbytky obilí z předchozích dní.
- Místo řepy můžete dát mrkev nebo petržel.
- Já jsem použila červenou quinou, ale klidně může být i bílá.
- Místo čočky můžete spotřebovat do polévky zbytky luštěnin z předchozích dní.
Děti
- Dětem do 1 roku polévku vaříme jen s malinkým množstvím soli, nepoužíváme rostlinnou smetanu, ale můžeme přidat obilné mléko. Před dochucením odebereme pro dítě zvlášť. Dětem od roka a půl polévku můžeme vařit stejně, jen šetříme solí a dochucovadly. Děti od 2 let mohou polévku podle receptu.
PS: Povánoční kila, únava nebo lenora. Známe to!
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Nedělní probuzení 🙂
Tuto polévku mám moc rád 🙂