Honí vás chuť na zmrmzlinu? Udělejte si hruškové pyré, dejte ho do ledničky a na zmrzlinu můžete klidně zapomenout. V létě podáváme chlazený, v zimě klidně rovnou po dovaření. Nám tedy zatepla moc chutná i v těchto dnech. Koneckonců je to pro nás zdravější. Kdo ale má v těle velkou horkost, ať si to dá klidně z ledničky. :-) Alespoň dětem však nechte odstát a dojít na pokojovou teplotu, ať jim nezaděláváte na angínu.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Ingredience (pro cca 6 mističek)
- 3 hrušky
- hrst rozinek
- cca 2 dcl vody na podlití
- špetka soli
- 4-6 lžic kukuřičného škrobu (je-li dost ovoce, nemusí být)
- karobová čokoláda na ozdobení
Očištěné vykrájené hrušky dáme i se slupkou do hrnce. Opereme rozinky na sítku pod tekoucí vodou a přidáme k hruškám. Přidáme špetkou soli pro zvýraznění sladké chuti. Podlijeme trochou vody, aby se mohly hrušky dusit, není potřeba moc vody, pokud chceme hodně ovocnou konzistenci. Přivedeme k varu a na mírném plameni dusíme pod pokličkou 15 až 20 minut. Když jsou hrušky dostatečně rozvařené, rozmixujeme obsah hrnce ponorným mixérem, stačí i na hrubo, zůstanou v něm příjemné kousky. Chceme-li hutnější konzistenci, přidáme kukuřičný škrob. Ve studené vodě rozpustíme kukuřičný škrob a přidáme do vzniklé kaše. Pár minut povaříme, aby škrob nebyl v hruškách cítit . Hotové pyré vlijeme do mističek a zchladlé skladujeme v lednici. Protože rády mlsáme, přidáváme navrch či dospod poháru karobovou čokoládu. To samozřejmě není nutné, pyré je chutné i tak.
PraktickéPyré nám vydrží dva tři dny v lednici, můžeme si je tedy nadělat do zásoby, případně do praktických krabiček s sebou na výlety či svačiny dětem.
ObměnaNechcete-li krémovou konzistenci, použijte místo škrobu agar. Výsledkem bude tuhá hmota, která se dá porcovat či vyklopit z mističky a zdobit.
Můžete udělat pyré i z dalších druhů ovoce nebo zkombinovat různé druhy. Likvidujeme tak obvykle ovoce, které nám v teplu začíná uvadat a které už nikdo nechce jíst syrové. Nikdy však nepoužíváme ovoce nahnilé či plesnivé!
Změnit můžete také zdobení. Místo čokolády dejte plátky mandlí, strouhaný kokos nebo oříšky či pražená semínka. Zrovna tak můžete některou z těchto ingredienci přidat přímo do pyré a rozmixovat s ovocem. Pokud budete mixovat dlouho a do hladka, budete mít jemný krém, který zvládnou se semínky či oříšky sníst i malé děti. Pokud budete mixovat jen chviličku, zůstanou vám velké kousky ovoce a oříšků, což zase většinou ocení muži, protože si rádi “kousnou”.
DětiDětem dáváme ovoce ideálně až od 1,4 roku a raději v teplých měsících. Pro ty nejmenší stačí ovoce podusit, rozmixovat a podávat. Do roka rozhodně bez soli. Od 1,5 roku můžeme přidávat i oříšky, mandle, semínka (také podle kousání nebo pořádně rozmixovat), kukuřičný škrob. Karobovou čokoládu odložte klidně až na druhý rok.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Uvařeno v rámci jarní očisty.
Výborné.
Díky za zajímavý recept.
jezisi, honem rychle spat at uz je zitra a muzu si tenhle hruskovej puding s cokoladou uvarit, uz podle fotky vidim ze to omami me chutove
poharky