Domů > Zdravé recepty > Dezerty > Ovocné

Hruškový dezert s lesním ovocem

Uvařeno
bez cukru
bez mléka
bez vajec
sezóna léto

Sesbírejte ovoce, které právě dozrává a udělejte si super svačinu na pár dní dopředu. Vyndaná z lednice osvěží lépe jak zmrzlina a navíc bude bez přidaného cukru!

Ingredience
pro cca 4 misky
  • 6 hrušek
  • hrst malin, borůvek, muchovníku, angreštu a rybízu
  • ovocný koncentrát nebo datlový sirup
  • 500 ml vody
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu
  • špetka soli
  • na ozdobu: jedlé květy, lístky máty

Po dvou potratech jsem už nedoufala v úspěch, ale díky změně stravy jsem znovu otěhotněla a narodil se nám krásný zdr...

Jak připravit dezert z hrušek a lesního ovoce

Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
  1. Omyjeme a vykrájíme hrušky, nakrájíme na čtvrtky. Rybíz a angrešt zbavíme stopek.
  2. Ovoce dáme vařit spolu se špetkou soli do vody.
  3. Vaříme na mírném ohni pod pokličkou cca 20 minut do změknutí hrušek. Když jsou měkké, přidáme zbylé ovoce.
  4. Zamícháme, ochutnáme a podle potřeby přidáme zdravé slazení. Po lžících, abych nepřesladili. Záleží, jak sladké ovoce zvolíme. Podle potřeby tedy osladíme.
  5. V trošce studené vody rozmícháme škrob, aby nebyly hrudky. Rozmíchaný škrob přidáme do hrnce k ovoci a zavaříme asi minutu, až obsah začne houstnout. Pokud je pro nás dezert hustý málo, přidáme ještě trochu rozmíchaného škrobu.
  6. Když jsme s hustotou spokojeni, nalijeme do mističek a necháme vychladnout.
  7. Zdobit můžeme mátou, meduňkou, jedlými květy nebo čerstvým ovocem.

Praktické

  • V chladných měsících podáváme horké, v teplých vychlazené a ozdobené čerstvým ovocem.
  • Po zchladnutí obsah ještě trochu zhoustne. Dezert pak můžeme případně vyklopit a přelít ještě podle potřeby sirupem apod.
  • Na oslazení se hodí čistý ovocný koncentrát (hruškový, jablečný nebo mix, datlový sirup apod.), ale můžete osladit i sladem či obilným sirupem.
  • Když dáte víc vody, dostanete rázem víc mističek, ale bude potřeba přisladit dezert, aby nechutnal vodově. Přidejte ještě rozinky, mošt nebo ovocný koncentrát.
  • V zimě nosíme s sebou horké a skladujeme v termosce, když bereme na výlet, v létě podáváme vychlazené a zdobené čerstvým ovocem.
  • Skladujte v chladu a během dvou dní zkonzumujte.
  • Pokud by vám dezert přišel po uvaření málo sladký, přelijte ho při podávání sladem či sirupem dle vlastního výběru.

Obměna

  • Místo kukuřičného škrobu můžete použít kuzu, které je velmi výživné a léčivé.
  • Místo hrušek můžete dát jablka či oba druhy ovoce, místo lesních plodů a bobulí jakékoli jiné sezónní ovoce.
  • Pokud nechcete v dezertu kousky ovoce, rozmixujte obsah ponorným mixérem.
  • Pokud nemáte čím osladit, přidejte rozinky, které obsah osladí.
  • Do dezertu můžete přidat skořici, hřebíček a kardamon, to se hodí zejména v zimě.

Děti

  • Dětem do 1 roku vaříme bez soli a koření, jinak je tento veganský dezert vhodný i pro ty nejmenší strávníky. Nabídněte jej proto dětem třeba jako zdravou svačinu.

 

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

26 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Ahojky všechni.Moc nepišu.ale teď musím…vše nám moc chutná.ale hruškový dezert teď vede.Na zahrádce vše dozrává.takže tam dávám různé ovoce a prostě to nemá chybu.Moc vám za vaši práci děkuji a těšim se na další inspiraci.Cuketové spirálky taky hned zmizí.Je radost vařit.Mějte se krásně a děkuji!Blanka😃

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Ovocná kostka s meruňkami a broskvemi

Když se sejdou broskve a meruňky v jednom dezertu, tak je to naprosto dokonalé a osvěžující potěšení pro horké dny.

Kávová panna cotta s mandlemi

Tuto verzi panna cotty si můžete dopřát zcela bez výčitek. Není v ní kofein, cukr ani vejci či mléko. Je skvělá jako pohoštění pro návštěvu. Můžete si ji p...

Borůvkové hala bala řezy (bez lepku)

Máte přebytky borůvek? Vyrobte z nich jednoduchý a rychlý dezert, na kterém si jistě pochutnáte. Je bez lepku i cukru a ovoce můžete případně obměnit dle s...

Švestkovo-broskvový pohárek

Osvěžující ovocné pohárky naprosto milujeme a skvěle nám v horkých dnech nahradí zmrzlinu. Jsou velmi snadné na přípravu a dají se udělat na pár dní do zás...

Jáhlové řezy

Vynikající, lehký dezert, který je zcela bez mouky, cukru, lepku i vajec, připravíte během chvilky. Stačí vám k tomu pár běžných ingrediencí. Dezert je bez...

Kakaový weck cake

Vyzkoušejte vláčný a voňavý dortík pečený ve sklenici! Vaření a pečení ve sklenicích je technika starého původu, která, jak název napovídá, umožňuje vařit ...