- 6 hrušek
- hrst malin, borůvek, muchovníku, angreštu a rybízu
- ovocný koncentrát nebo datlový sirup
- 500 ml vody
- 2 lžíce kukuřičného škrobu
- špetka soli
- na ozdobu: jedlé květy, lístky máty
Jak připravit dezert z hrušek a lesního ovoce
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
- Omyjeme a vykrájíme hrušky, nakrájíme na čtvrtky. Rybíz a angrešt zbavíme stopek.
- Ovoce dáme vařit spolu se špetkou soli do vody.
- Vaříme na mírném ohni pod pokličkou cca 20 minut do změknutí hrušek. Když jsou měkké, přidáme zbylé ovoce.
- Zamícháme, ochutnáme a podle potřeby přidáme zdravé slazení. Po lžících, abych nepřesladili. Záleží, jak sladké ovoce zvolíme. Podle potřeby tedy osladíme.
- V trošce studené vody rozmícháme škrob, aby nebyly hrudky. Rozmíchaný škrob přidáme do hrnce k ovoci a zavaříme asi minutu, až obsah začne houstnout. Pokud je pro nás dezert hustý málo, přidáme ještě trochu rozmíchaného škrobu.
- Když jsme s hustotou spokojeni, nalijeme do mističek a necháme vychladnout.
- Zdobit můžeme mátou, meduňkou, jedlými květy nebo čerstvým ovocem.
Praktické
- V chladných měsících podáváme horké, v teplých vychlazené a ozdobené čerstvým ovocem.
- Po zchladnutí obsah ještě trochu zhoustne. Dezert pak můžeme případně vyklopit a přelít ještě podle potřeby sirupem apod.
- Na oslazení se hodí čistý ovocný koncentrát (hruškový, jablečný nebo mix, datlový sirup apod.), ale můžete osladit i sladem či obilným sirupem.
- Když dáte víc vody, dostanete rázem víc mističek, ale bude potřeba přisladit dezert, aby nechutnal vodově. Přidejte ještě rozinky, mošt nebo ovocný koncentrát.
- V zimě nosíme s sebou horké a skladujeme v termosce, když bereme na výlet, v létě podáváme vychlazené a zdobené čerstvým ovocem.
- Skladujte v chladu a během dvou dní zkonzumujte.
- Pokud by vám dezert přišel po uvaření málo sladký, přelijte ho při podávání sladem či sirupem dle vlastního výběru.
Obměna
- Místo kukuřičného škrobu můžete použít kuzu, které je velmi výživné a léčivé.
- Místo hrušek můžete dát jablka či oba druhy ovoce, místo lesních plodů a bobulí jakékoli jiné sezónní ovoce.
- Pokud nechcete v dezertu kousky ovoce, rozmixujte obsah ponorným mixérem.
- Pokud nemáte čím osladit, přidejte rozinky, které obsah osladí.
- Do dezertu můžete přidat skořici, hřebíček a kardamon, to se hodí zejména v zimě.
Děti
- Dětem do 1 roku vaříme bez soli a koření, jinak je tento veganský dezert vhodný i pro ty nejmenší strávníky. Nabídněte jej proto dětem třeba jako zdravou svačinu.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Ahojky všechni.Moc nepišu.ale teď musím…vše nám moc chutná.ale hruškový dezert teď vede.Na zahrádce vše dozrává.takže tam dávám různé ovoce a prostě to nemá chybu.Moc vám za vaši práci děkuji a těšim se na další inspiraci.Cuketové spirálky taky hned zmizí.Je radost vařit.Mějte se krásně a děkuji!Blanka😃