- hrušky
- špetka soli
Jak připravit džem z hrušek bez cukru
- Omyjeme hrušky, oškrábeme slupky, vykrojíme jadřince, bubáky a nakrájíme na menší kousky.
- Hrušky dáme do hrnce, přidáme špetku soli, přiklopíme pokličkou a dáme vařit.
- Když hrušky začnou pouštět šťávu, odklopíme a vaříme na mírném plameni. Občas promícháme, ať se vespod nepřipálí. Před koncem ještě hrušky v hrnci rozmačkáme vařečkou. Vaříme asi 60 minut.
- Když máme džem dostatečně hustý, plníme do sklenic, asi 2 cm pod horní okraj a zavíčkujeme.
- Do hrnce dáme podložky, já mám dřevěné destičky. Položíme na ně sklenice a zalijeme do ⅔ teplou vodou. Sklenice se nesmí dotýkat dna ani mezi sebou.
- Sterilizujeme asi 25 minut při 80 °C. Teplotu kontrolujeme teploměrem.
- Sklenice vyjmeme, zkontrolujeme jestli víčka chytla, obrátíme dnem vzhůru, položíme na utěrku a počkáme do úplného vychladnutí.
- Skladujeme ve sklepě nebo jiné chladné místnosti.
Praktické
- Používáme jen zdravé, zralé a nepoškozené plody.
- Hrušky jsou přirozeně hodně sladké, ale jestli se vám bude zdát džem sladký málo, můžete v průběhu vaření ještě přidat špetku soli, která z ovoce sladkost vytahuje. Také můžete přidat např. rýžový sirup, slad nebo jiné rostlinné sladidlo.
- Ochutnávejte v průběhu vaření.
- Džem můžete dosladit i při podávání.
- Dbáme na hygienu, sklenice musí být čisté, aby se džem posléze nezkazil. Jestli se nám podaří potřísnit vrchní okraj sklenic džemem, ihned otřeme. Při zavíčkování musí být okraj sklenic čistý.
- Víčka používáme dobře těsnící, nejlépe vždy nová.
- Vybíráme sklenice stejné velikosti, kvůli sterilizaci.
- Sklenice opatřete popiskem, z jakého ovoce je džem vyroben a rokem vzniku.
Obměna
- Lze použít jakékoliv sezónní ovoce.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Veru, tak jsem zkusila hruškový džem a je to bomba. Tak slaďoučký a chuť ovoce je výraznější, když tam není cukr. Před týdnem jsem dělala podle Janičky džem ze švestek a nejraději bych ho snědla hned. Taky velká dobrota. Mám tím pádem už pro švagrové vánoční dárek, 🎁protože tohle zavařování neznají, myslím, že budou nadšené. K tomu domácí Teriaky a je to.👍
Poradíte, jak zkontrolovat, že se víčka chytla? :)