Domů > Zdravé recepty > Zavařování, nakládání

Hruškový džem bez cukru

Uvařeno
bez lepku
bez cukru

Pojďte si vyrobit domácí džem z hrušek, zdravě a bez jakýchkoliv zbytečných přísad. Hruškový džem patří k mým nejoblíbenějším, jeho chuť je úžasně přirozeně sladká. 

Ingredience
  • hrušky
  • špetka soli

K změně mě motivovaly velké potíže s trávením a další zdravotní problémy. Zkusila jsem všechny možné stravovací směry...

Jak připravit džem z hrušek bez cukru

  1. Omyjeme hrušky, oškrábeme slupky, vykrojíme jadřince, bubáky a nakrájíme na menší kousky.
  2. Hrušky dáme do hrnce, přidáme špetku soli, přiklopíme pokličkou a dáme vařit.
  3. Když hrušky začnou pouštět šťávu, odklopíme a vaříme na mírném plameni. Občas promícháme, ať se vespod nepřipálí. Před koncem ještě hrušky v hrnci rozmačkáme vařečkou. Vaříme asi 60 minut.
  4. Když máme džem dostatečně hustý, plníme do sklenic, asi 2 cm pod horní okraj a zavíčkujeme.
  5. Do hrnce dáme podložky, já mám dřevěné destičky. Položíme na ně sklenice a zalijeme do ⅔ teplou vodou. Sklenice se nesmí dotýkat dna ani mezi sebou.
  6. Sterilizujeme asi 25 minut při 80 °C. Teplotu kontrolujeme teploměrem.
  7. Sklenice vyjmeme, zkontrolujeme jestli víčka chytla, obrátíme dnem vzhůru, položíme na utěrku a počkáme do úplného vychladnutí.
  8. Skladujeme ve sklepě nebo jiné chladné místnosti.

Praktické

  • Používáme jen zdravé, zralé a nepoškozené plody.
  • Hrušky jsou přirozeně hodně sladké, ale jestli se vám bude zdát džem sladký málo, můžete v průběhu vaření ještě přidat špetku soli, která z ovoce sladkost vytahuje. Také můžete přidat např. rýžový sirup, slad nebo jiné rostlinné sladidlo.
  • Ochutnávejte v průběhu vaření.
  • Džem můžete dosladit i při podávání.
  • Dbáme na hygienu, sklenice musí být čisté, aby se džem posléze nezkazil. Jestli se nám podaří potřísnit vrchní okraj sklenic džemem, ihned otřeme. Při zavíčkování musí být okraj sklenic čistý.
  • Víčka používáme dobře těsnící, nejlépe vždy nová.
  • Vybíráme sklenice stejné velikosti, kvůli sterilizaci.
  • Sklenice opatřete popiskem, z jakého ovoce je džem vyroben a rokem vzniku.

Obměna

  • Lze použít jakékoliv sezónní ovoce.

Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

    PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

    Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

    Jsem milovnice všeho květinového. Ráda se směju, tančím, fotím, tvořím a upcykluji. Snažím se žít netoxicky a v souladu s přírodou. 🌸

    19 lidí už poděkovalo za článek.

    Komentáře

    Naděžda
    26. 10. 2024

    Veru, tak jsem zkusila hruškový džem a je to bomba. Tak slaďoučký a chuť ovoce je výraznější, když tam není cukr. Před týdnem jsem dělala podle Janičky džem ze švestek a nejraději bych ho snědla hned. Taky velká dobrota. Mám tím pádem už pro švagrové vánoční dárek, 🎁protože tohle zavařování neznají, myslím, že budou nadšené. K tomu domácí Teriaky a je to.👍

    Poradíte, jak zkontrolovat, že se víčka chytla? :)

    Ukázat další komentáře

    Vyzkoušejte také

    Třešňový kompot

    Pojďme si uchovat sladké třešně na chladnější období roku. A zavzpomínejme pak na léto.

    Jablkový koláč s datlovou drobenkou

    Tento jednoduchý jablečný dezert je výborný i pro klasické strávníky, můžou se po něm utlouct.

    Osvěžující kuskus

    V létě není nad jednoduché a osvěžující jídlo. Tohle se perfektně hodí na výlety, do krabičky a nebo můžete takto navrstvit kuskus i do menších pohárků a p...

    Dubu muchim – brokolice s tofu

    Dubu muchin je korejský recept, který můžete podávat jak teplý, tak vychladlý nebo jako přílohu. Je velmi rychlý a během deseti minut máte na stole výborný...

    Ovesné košíčky bez lepku

    Oblíbené vločky tentokrát v podobě košíčků. Čím je naplníte je už jen a jen na vás. Tento rychlý zdravý dezert je bez cukru, lepku a živočišných produktů.

    Nepečené arašídové košíčky (bez lepku)

    Máte rádi arašídy? Pak je tento recept přesně pro vás. A co víc, tento dezert je bez lepku i cukru a příprava je rychlá a jednoduchá.