Domů > Zdravé recepty > Zavařování, nakládání

Hruškový džem bez cukru

Uvařeno
bez lepku
bez cukru

Pojďte si vyrobit domácí džem z hrušek, zdravě a bez jakýchkoliv zbytečných přísad. Hruškový džem patří k mým nejoblíbenějším, jeho chuť je úžasně přirozeně sladká. 

Ingredience
  • hrušky
  • špetka soli

„Ale to je abnormálně zdravé dítě, toho si važte,“ pronesla logopedka po sérii mých odpovědí týkajících se mladší dce...

Jak připravit džem z hrušek bez cukru

  1. Omyjeme hrušky, oškrábeme slupky, vykrojíme jadřince, bubáky a nakrájíme na menší kousky.
  2. Hrušky dáme do hrnce, přidáme špetku soli, přiklopíme pokličkou a dáme vařit.
  3. Když hrušky začnou pouštět šťávu, odklopíme a vaříme na mírném plameni. Občas promícháme, ať se vespod nepřipálí. Před koncem ještě hrušky v hrnci rozmačkáme vařečkou. Vaříme asi 60 minut.
  4. Když máme džem dostatečně hustý, plníme do sklenic, asi 2 cm pod horní okraj a zavíčkujeme.
  5. Do hrnce dáme podložky, já mám dřevěné destičky. Položíme na ně sklenice a zalijeme do ⅔ teplou vodou. Sklenice se nesmí dotýkat dna ani mezi sebou.
  6. Sterilizujeme asi 25 minut při 80 °C. Teplotu kontrolujeme teploměrem.
  7. Sklenice vyjmeme, zkontrolujeme jestli víčka chytla, obrátíme dnem vzhůru, položíme na utěrku a počkáme do úplného vychladnutí.
  8. Skladujeme ve sklepě nebo jiné chladné místnosti.

Praktické

  • Používáme jen zdravé, zralé a nepoškozené plody.
  • Hrušky jsou přirozeně hodně sladké, ale jestli se vám bude zdát džem sladký málo, můžete v průběhu vaření ještě přidat špetku soli, která z ovoce sladkost vytahuje. Také můžete přidat např. rýžový sirup, slad nebo jiné rostlinné sladidlo.
  • Ochutnávejte v průběhu vaření.
  • Džem můžete dosladit i při podávání.
  • Dbáme na hygienu, sklenice musí být čisté, aby se džem posléze nezkazil. Jestli se nám podaří potřísnit vrchní okraj sklenic džemem, ihned otřeme. Při zavíčkování musí být okraj sklenic čistý.
  • Víčka používáme dobře těsnící, nejlépe vždy nová.
  • Vybíráme sklenice stejné velikosti, kvůli sterilizaci.
  • Sklenice opatřete popiskem, z jakého ovoce je džem vyroben a rokem vzniku.

Obměna

  • Lze použít jakékoliv sezónní ovoce.

Sada na podzimní detox
Stáhni si ZDARMA

    PS: Zkoušíte recepty? Co se do toho pustit pořádně?

    Co si 8 týdnů vařit podle připraveného zdravého jídelníčku? Začínáme podzimní detox. Spravíme si postavu, odstresujeme se a nabijeme energií. Budeme o vás 8 týdnů pečovat a podporovat vás na cestě k lepšímu zdraví.
    Chci jídelníčky pro detox.

    Jsem milovnice všeho květinového. Ráda se směju, tančím, fotím, tvořím a upcykluji. Snažím se žít netoxicky a v souladu s přírodou. 🌸

    14 lidí už poděkovalo za článek.

    Komentáře

    Poradíte, jak zkontrolovat, že se víčka chytla? :)

    Ukázat další komentáře

    Vyzkoušejte také

    Třešňový kompot

    Pojďme si uchovat sladké třešně na chladnější období roku. A zavzpomínejme pak na léto.

    Jablkový koláč s datlovou drobenkou

    Tento jednoduchý jablečný dezert je výborný i pro klasické strávníky, můžou se po něm utlouct.

    Osvěžující kuskus

    V létě není nad jednoduché a osvěžující jídlo. Tohle se perfektně hodí na výlety, do krabičky a nebo můžete takto navrstvit kuskus i do menších pohárků a p...

    Dubu muchim – brokolice s tofu

    Dubu muchin je korejský recept, který můžete podávat jak teplý, tak vychladlý nebo jako přílohu. Je velmi rychlý a během deseti minut máte na stole výborný...

    Ovesné košíčky bez lepku

    Oblíbené vločky tentokrát v podobě košíčků. Čím je naplníte je už jen a jen na vás. Tento rychlý zdravý dezert je bez cukru, lepku a živočišných produktů.

    Nepečené arašídové košíčky (bez lepku)

    Máte rádi arašídy? Pak je tento recept přesně pro vás. A co víc, tento dezert je bez lepku i cukru a příprava je rychlá a jednoduchá.