Domů > Zdravé recepty > Dezerty > Moučníky

Hruškový štrúdl z pivního těsta

Uvařeno
bez cukru
bez mléka
bez vajec
sezóna podzim
sezóna zima

Máte doma hrušky? Pak určitě vyzkoušejte tento rychlý a vláčný štrúdl z pivního těsta. Těsto je zcela univerzální a dají se do něj zabalit třeba i jablíčka nebo jiná náplň.

Ingredience
na 3 nohavice
těsto:
  • 500 g celozrnné pšeničné nebo špaldové mouky
  • 125 g oleje
  • 200 ml piva
  • špetka soli
náplň:
  • 8 velkých hrušek / jablek (nebo kombinace)
  • velká hrst rozinek
  • skořice dle chuti
  • strouhaný kokos
  • nasekané vlašské ořechy

Můj příběh je v dnešní době skoro tuctový, pokud vezmeme v úvahu, že rakovinu má každý třetí člověk a ten zbytek o ní...

Jak připravit pivní štrůdl s hruškami

  1. Smícháme všechny ingredience na těsto.
  2. Rukama vytvoříme kuličku těsta.
  3. Zabalíme do sáčku a dáme odpočinout na 30 minut do lednice.
  4. Těsto rozdělíme na 3 díly.
  5. Mezitím si připravíme náplň. Pokud máme tvrdé hrušky, nastrouháme je nahrubo (můžeme zkombinovat s jablíčky). V případ měkkých hrušek nakrájíme na kostičky.
  6. Všechny ingredience na náplň smícháme v misce.
  7. Každý díl těsta vyválíme na placku, doprostřed položíme vymačkanou náplň a srolujeme.
  8. Dáme na plech s pečícím papírem.
  9. Vrch štrúdlů potřeme směsí sirupu a vody, kterou jsme si předem v hrnečku smíchali.
  10. Těsto ozdobíme půlkami vlašských ořechů nebo oloupanými mandlemi.
  11. Pečeme na 180°C cca 20-30 minut.

Praktické

  • Štrúdl je skvělá svačinka na výlet, do školy nebo do práce.
  • Pokud je na vás štrúdl málo sladký, polijte si ho při podávání sladem nebo rostlinným sirupem.
  • Z tohoto těsta můžete dělat i sladké kapsy. Z těsta vykrojíte větší kolečka, dovnitř jedné poloviny dáte náplň a druhou polovinou přiklopíte a vytvoříte kapsu. Spoje přitlačíte například vidličkou nebo prstem.
  • Štrúdl můžete udělat i naslano.

Obměna

  • Štrúdl se dá udělat i z jemně mleté celozrnné žitné mouky (musí být ale opravdu jemná, jinak se těsto drolí). Je stejně dobrý, jako ten pšeničný.
  • Olej je nejlepší neutrální chuti – rýžový nebo slunečnicový.
  • Náplň můžete udělat i jen z jablek nebo jen z hrušek.
  • Rozinky můžete nahradit goji (kustovnicí) nebo jiným sušeným ovocem nebo je namíchat.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

13 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Jana Altea
31. 10. 2023

Jo a je vynikající 😍👍😋

Jana Altea
31. 10. 2023

Tak jsem taky konečně zkusila🙂Dala jsem půl napůl bílou mouku polohrubou (aby to jedli všichni) a spaldovou, náplň jablka, pár rozinek a slunečnicová semínka. Kokos moc nemusíme, tak jsem nedávala. S těstem se pracovalo perfektně 👍 Jen nevím, proč to mám tak nízké, asi málo náplně….

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

klub
8
4

Jablečná náplň do štrúdlu

Tradiční česká jablíčková náplň do štrůdlů, koláčů, buchet, palačinek nebo jen tak jako dezert.

Florentýnky – zdravé cukroví téměř bez práce

Toto cukroví většina z nás zná pod názvem marokánky, ale tradičně vychází z italských sušenek z Florencie, tzv. Florentýnek. Florentýnky jsou rychlé, téměř...

Kváskový celozrnný mazanec (vegan)

Nadýchaný velikonoční mazanec zcela bez cukru, vajec a mléka si můžete připravit snadno doma. Kupované mazance z bílé mouky strčí tenhle poctivě kynutý do ...
12
2

Kompot nebo pudink z jablek, hrušek a arónie

Arónie je přírodní zázrak. Obsahuje spoustu vitamínu C a antioxidantů. Syrová chutná málokomu, ale schovaná v kompotu nebo pudinku vám bude chutnat určitě....

Celozrnné kváskové jidáše

Na Velký pátek se dělávaly tradiční jidáše. Jidášky rády dělají děti, jednoduše motají esíčka, šnečky a smyčky. Ty naše jsou bez cukru, mléka a vajec. A ve...