Domů > Magazín > Blog

Česnáček léčí i chutná

Voní po česneku a navzdory roztomilému názvu je to silák, který zastoupí i medvědí česnek. Naučte se poznávat, sbírat a používat česnáček!

Česnáček a zdravotní účinky

Účinky česnáčku jsou celkově očistné, protizánětlivé a antiseptické a dokonce i protirakovinné. Česnáček desinfikuje močové a dýchací cesty i střeva. Podporuje činnost žlučníku, jater a slinivky

Česnáček a způsoby použití

Kromě konzumace syrové rostliny je možné česnáček používat také zevně – k léčení vyrážek, ekzémů, zánětů kůže a špatně se hojících ran. Česnáček se používá také v podobě tinktury. Naopak v podobě čajů vzhledem k česnekovému aroma příliš oblíbený není.

Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

Česnáček v kuchyni

V kuchyni využijeme celou nať (na jaře, kdy je ještě mladý). Později sbíráme listy a květy bez lodyhy – tak už je příliš tuhá. Česnáček obsahuje glykosidy sinigrin, allylsulfid, rhodanalyl, alliarin, etérický olej, pektin, beta karoten a kyselinu askorbovou. Po narušení pletiv rostliny se uvolňují isothiokyanáty (právě těm se přisuzují antikarcinogenní účinky). (1)

V chuti česnáčku najdete kombinaci česneku a hořčice, která zajistí velmi barvité zpestření nejrůznějších pokrmů. Však se také anglicky jmenuje velmi výstižně – garlic mustard – česneková hořčice.

Česnáček je vzhledem k účinným látkám nejlepší používat syrový. Podobně jako další druhy divoké zeleniny se skvěle hodí k nazdobení hotových pokrmů – po opláchnutí nasekejte podle potřeby a ozdobte hotový pokrm, ať už je to polévka, hlavní chod nebo třeba pomazánka. Podívejte se, jak sluší třeba této polévce s rýžovými těstovinami.

Česnáček můžete do hotové pokrmu i zamíchat – zkuste třeba tenhle úžasný kuskus podle Jíme Jinak. Česnáček skvěle ochutí i krémové polévky nebo saláty – jednoduše ho přidejte jako oblíbené koření. Louhováním v octu získáte po pár dnech aromatickou složku do salátové zálivky.

I z česnáčku se dá rozmixováním s olejem, mandlemi a trochou soli vytvořit jedinečné pesto.

Jak najít a poznat česnáček

Česnáček hojně roste v listnatých a křovištních lesích, hájích, na rumištích a zahrádkách. Má rád humózní, vlhké půdy, a to jak písčité, tak hlinité. V závislosti na podmínkách dorůstá do výšky 20–80 cm. Česnáček poznáte podle česnekového aroma, které se uvolní při promnutí mezi prsty.

Kdy sbírat česnáček

Česnáček můžeme sbírat na jaře (celou nať) i později, kdy už ale využijeme jen listy a květy.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Jsem copywriterka s přesahem do práva, ekonomie a online marketingu. Když zrovna nepíšu, pravděpodobně se směju, zpívám, hraju na piano, vařím nebo se učím vidět svět nádhernýma očima svých dcer.

29 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Ahoj JJ,o víkendu mi povídala vnučka,že se ve škole (Zahrada,Montesori) v pátek naučila venku v lese novou bylinku.Pak mi ji na procházce ukázala. Měla jsem radost,jak je šikovná,říkala jsem si,protože krásně voněla česnekem,ze si něco o bylince přečtu.☺a hups,otevřu stránky Jíme J. a je to tady,takže tak mi to krásně chodí. To je bezva.díky Kája

Včera jsem ho objevila u nás v lese za barákem. Měla ksrm hroznou radost, že jsem se naučila poznávat novou bylinku… Jen se chci zeptat, je možné si ho nasušit? V zimě třeba na zdobení polévek, když není nic zeleného, by se sušený hodil. Máme ho tak fůru a je mi líto ho tam nechat 😀

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

34
3

Kokoška pastuší tobolka: blýskne se zastavením krvácení i pikantní chutí

Nejspíš si vybavíte její drobné bílé kvítky a typické semeníky ve tvaru srdíčka. Co ale chuť? Pojďme společně pozvat léčivku s dlouhým názvem do lékárničky...
18

20 super detox receptů s kopřivou

Venku už začíná rašit kopřiva. Zázračná detoxikační bylina, kterou můžete použít do mnoha jídel a nápojů. Pojďte se inspirovat, kam všude s ní!

Sedmikráska chudobka: 7 krásných tipů pro vaši kuchyň

Chudá není, na příznivé účinky už vůbec ne. Daří se jí ale v půdách chudých na živiny. Znáte sílu téhle nenáročné krásky, která kvete skoro po celý rok?
20
2

Slunečnice roční a její využití v kuchyni

Většina z nás si pochutnává na slunečnicových semenech, slunečnicovém máslu či používá olej. Málokdo už asi ví, že je rostlina jedlá celá, její květy, list...

7 důvodů proč sbírat divoké byliny a plody

Sběr divokých plodů a bylin v sobě skrývá mnoho výhod pro naše zdraví, ale také peněženky a v neposlední řadě i životní prostředí. Víte, jaké má ještě výho...
11

Popenec – poklad jarní přírody

Víte, co je to konrábek, koudelík či vopuňka? Představují lidové názvy popence, bylinky, která se dříve těšila značné oblibě. Popenec obohatí jarní jídelní...