Přestože očekávání potomka je jedním z nejkrásnějších období v životě ženy, první trimestr je u mnoha žen spojen se změnou chutí, nevolností a nechutenstvím. Příčinou je často citlivý čich, který u některých žen vyvolává silnou nesnášenlivost některých potravin nebo pachů. Následkem je pak již zmíněná nevolnost a nezřídka také hubnutí. Přečtěte si pár tipů, jak toto období zvládnout a poradit si i s nežádoucím hubnutím.
Zdravé těhotenství
Mnoho těhotných žen zaznamenává v průběhu těhotenství změny ve svých chutích na jídlo, což zpravidla ovlivní skladbu stravy i množství potravin, které zkonzumují. Těhotenské chutě umí skutečně potrápit – v jednu chvíli toužíte po čokoládě nebo zmrzlině, za chvíli byste se zase utloukla pro brambůrky. Nezřídka mají nastávající maminky chuť na nezvyklé kombinace jídel. Žádná z těchto potravin však není pro budoucí maminky vhodná. Nyní už totiž víme, že strava v těhotenství má přímý vliv na vývoj miminka.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Podívejme se nyní, jak na správné stravování v těhotenství. Do svého jídelníčku zařaďte:
- obecně: kvalitní, celistvé, přírodní a sezónní potraviny (nejlépe v BIO kvalitě nebo od farmáře),
- čerstvě tepelně upravenou i syrovou zeleninu,
- kvašenou zeleninu,
- ovoce (sezónní a lokální, ne exotické),
- luštěniny (správně připravené, aby nenadýmaly),
- celozrnné obiloviny (i méně známé druhy jako jsou: jáhly, pohanka, slzovka, quinoa, teff, amarant, polenta, černá a červená rýže, divoká rýže),
- oříšky a semínka,
- rostlinné oleje,
- zdravé dezerty slazené ovocem nebo obilnými sirupy a slady,
- dostatečný příjem tekutin (vody).
Naopak se pokuste ze své stravy vyloučit nebo alespoň omezit:
- instantní a průmyslově zpracovaná jídla a polotovary,
- potraviny s aditivy, konzervanty a éčky,
- sladkosti, slazené nápoje a další potraviny s cukrem či umělými sladidly
- bílou mouku a pečivo z bílé mouky (dle vědců může způsobovat nadměrná konzumace lepku u dětí cukrovku),
- živočišné produkty (zejména červené maso, uzeniny, masné výrobky, mléčné výrobky a sýry),
- přesolené výrobky (uzeniny, brambůrky, tvrdé sýry atp.),
- jídla ohřívaná v mikrovlnné troubě,
- kávu, alkohol, kofein
- a obecně vše, co zatěžuje organismus.
Nutriční (metabolické) programování je disciplínou pediatrie zabývající se vlivem výživy v raném věku na zdraví dítěte v dospělosti. Vychází z výzkumů, které zjistily, že genetika ovlivňuje zdraví jedince (např. rozvoj civilizačních onemocnění) pouze ze 20 % a z 80 % mají vliv okolní faktory, zejména výživa, kterou dítě přijímá od prenatálního věku do 3 let.
Jak ustát nežádoucí hubnutí v prvním trimestru
Pokud zaznamenáváte hubnutí na začátku těhotenství, trápí vás nevolnosti nebo naopak divoké chutě, nelekejte se. Něčím podobným si prošla většina žen. Postupná změna stravy podle principů Jíme Jinak vám pomůže zajistit optimální výživu vašeho těla i miminka, které ve vás roste. Současně minimalizujete nežádoucí hubnutí nebo naopak nezřízené přibírání. Pamatujte, že během těhotenství je cílem zdravě přibírat, nikoliv hubnout nebo nabírat kilogramy jako o život.
Abyste napomohla zdravému vývoji miminka a zajistila, že těhotenství i porod proběhnou v klidu a bez zdravotních komplikací, přehledně jsme pro vás shrnuli veškeré důležité aspekty stravování v těhotenství:
- kvalita a kvantita potravin (není třeba jíst za dva, stačí jen mírně zvýšený příjem, cca o 15 %),
- nutričně vyvážený jídelníček (zaměřte se na pestrost a kvalitu jídelníčku),
- pestrost stravy (co do druhů potravin, jejich přirozených barev, chutí i stylů přípravy)
- zdravá a chutná strava (přirozené, celistvé a nezpracované potraviny),
- dostatečný pitný režim,
- jezte vědomě, v klidu, dobře žvýkejte, nejezte v noci, u TV, PC nebo mobilu,
- poslouchejte své tělo (možná potřebujete navíc svačiny nebo větší či druhou večeři),
- rozšiřte svůj jídelníček o zdravé potraviny – zařaďte obiloviny, luštěniny a zeleninu, abyste měla dobrý zdroj minerálů, vitamínů a vlákniny, které jsou v tomto období moc důležité (nezapomínejte také na olejnatá semena, která jsou zdrojem důležitých mastných kyselin),
- uberte na soli a slaných potravinách i dochucovadlech,
- zařaďte sladký nápoj a nápoj ze lněných semínek,
- pokud začínáte se zdravou výživou v těhotenství, jídelníček měňte pomalu, krok za krokem (pokud jste zvyklá jíst maso a vejce, vybírejte si to nejkvalitnější libové, jezte ho jen 1–3krát týdně a zařaďte raději ryby; vejce jen 1krát týdně, nejlépe z domácího chovu; mléko a mléčné výrobky nepotřebujete, vápník lze čerpat z jiných zdrojů, případně pomalu vylučte slazené a ovocné mléčné výrobky, zmrzliny, tavené a tučné sýry a vybírejte jen ty kvalitní jako jsou bílé farmářské jogurty a kefíry; bílou mouku a pečivo nahraďte celozrnným, nejlépe kváskovým; cukr obilnými slady či sirupy atd.).
TIP! Trápí-li vás v prvním trimestru těhotenství nevolnost a brání vám se v klidu najíst, pomůže vám zázvor nebo vyzkoušejte třeba švestičky umeboshi.
Máte další otázky ke stravě v těhotenství?
- Mé první těhotenství versus to současné, když jsem začala jíst jinak
- Jíst jinak v těhotenství?
- Těhulky a změna jídelníčku
- Těhotenství a hubnutí – jde to dohromady?
- V těhotenství se mi změnily chutě a zeleninu nemůžu ani cítit
- Nezdravé těhotenské nabírání a psychická příprava na porod
- Lepek v těhotenství způsobuje u dětí cukrovku
- Těhotenské úlety, lepek a odstavování druhorozeného (Neli, 28 let)
- Jiné těhotenství s Jíme Jinak (Neli, 28 let)
- Čtvrté těhotenství si konečně užívám (Eva 40 let)
- Těhotenské retro chutě jsou potvory (Štěpánka)
- Mé druhé těhotenství – 1. měsíc
- Mé druhé těhotenství – 2. měsíc
- Mé druhé těhotenství – 3. měsíc
- Opakované záněty močového měchýře a těhotenství
- Těhotenství 4.–7. měsíc – strachy a emoční cvičení (Neli, 28 let)
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Buďte první, kdo napíše komentář