Domů > Zdravé recepty > Pomazánky a dipy

“Humrová” pomazánka z tofu

Uvařeno
bez lepku
bez mléka
sezóna jaro

Výborná pomazánka, která chutí připomíná falešnou humrovou. Je vhodná na chleba, placky či kneckebrot.

Ingredience
  • 1 kostka uzeného tofu
  • 1 střední cibule
  • 1 střední mrkev
  • 50 g celeru
  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • šťáva z citrónu na dochucení
  • sůl
  • sójová omáčka
  • umeocet

Během dvaceti let hledání cesty k lepší postavě a zdraví jsem vyzkoušela všechno možné i nemožné a nic nefungovalo. S...

Jak připravit humrovou pomazánku

  1. Pokrájíme cibuli na kostičky, rozehřejeme na pánvi olej, přidáme cibuli, trochu osolíme a osmažíme jí do sklovata.
  2. Přidáme tofu nakrájené na větší kostky a zalijeme asi půl deci horké vody, aby tofu i cibule byly ponořené.
  3. Vaříme 10 minut, pak přidáme lžíci kukuřičného škrobu rozmíchaného v trošce studené vody a povaříme 3 minuty.
  4. Směs by měla zhoustnout, pak stáhneme z plotny.
  5. Pomocí tyčového mixéru vše rozmixujeme do hladka.
  6. Nastrouháme zeleninu a zamícháme do pomazánky.
  7. Ochutíme citrónovou šťávou, případně i umeoctem a sójovou omáčkou.
Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

Praktické

  • Pokud budeme pomazánku jíst hned, přidáme syrovou nastrouhanou mrkev a celer a zakapeme dle chuti citrónovou šťávou. Chystáme-li pomazánku až na druhý den, je lepší přidat čerstvou zeleninu až před konzumací, nejlépe hodinu dopředu, pak se stihne i uležet.
  • Pokud je málo slaná, dochutíme ještě sójovou omáčkou, nebo umeoctem.
  • Pokud máte alergii na sóju a nemůžete ji ani v její zdravé úpravě, jako je tofu, připravte si jinou zdravou pomazánku, např. z luštěnin. Skvělá je např. pomazánka z červené čočky nebo cizrnová s mrkví.

Obměna

  • Místo zeleniny zkuste přidat jen pár stroužků česneku a vznikne výborná česneková pomazánka.

Kombinujeme

  • Pomazánku můžeme dát na pufované chlebíčky, knäckebroty, palačinky, placky, slané krekry i na kváskové pečivo.

Děti

  • Pokrm je vhodný pro nejmenší děti. Do roka jim nesolíme, nekořeníme a nedáváme olej. Můžete pokrm uvařit bez dochucení, dítěti odebrat a sobě dosolit, nebo vařit ze stejného základu v malém hrnečku pro dítě zvlášť.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

14 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Zaujala mě úvodní fotka s dcerou Evičky a zajímalo by mě, co za pomazánku je pod tou humrovou? Líbí se mi ta kombinace.

Tak ta je suprová 👌 Určitě budu dělat častěji. Samozřejmě s domácím chlebíčkem 😊 Děkujeme 🙂

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Sushi rolky z rýžového papíru

Nemáte rádi řasy? Pak zkuste alternativu sushi – vyměňte nori řasu za rýžový papír. Toto sushi chutná i dětem.

Kari smažená rýže s hráškem

Milujete asijskou kuchyni? Pak si zamilujete i tuto mírně pikantní voňavou kari smaženou rýži. Když máte uvařenou rýži, je to rychlovka!

Luxusní cizrnová pomazánka

Cizrnovou pomazánku už asi znáte. Tahle je ovšem dokonale vylepšená! Nemusíte jí použít pouze na pečivo, ale i na pečenou zeleninu nebo zeleninu čerstvou. ...

Zelňačka s tofu

Milujete zelňačku a nevíte jak ji uvařit zdravě bez brambor a klobásy? Nám se to povedlo a je ještě lepší, než ta klasická.

Bezlepkové jahodové knedlíky

Jakmile začne sezóna ovoce, přijde vhod recept na bezlepkové ovocné knedlíky – dělám tyto knedlíky často. Jsou zdravé a jednoduše vynikající :-)
128
57

Křehký dort s “tvarohem” a lesním ovocem (bezlepkový)

Lesní plody přímo vybízí k tomu, abychom z nich něco připravili. Vždycky jsem měla ráda různé tvarohové a jogurtové verze dortíků s ovocem, tak jsem hledal...