- 400 g uvařené cizrny
- voda z vaření cizrny
- 1 větší cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 lžička soli
- šťáva z půlky citrónu
- 100 g tahini (sezamová pasta)
- 5 lžic oleje (sezamový, slunečnicový nebo olivový)
- 1 lžička římského kmínu (nemusí být)
- sójová omáčka podle chuti (nemusí být)
- ume ocet podle chuti (nemusí být)
Jak na cizrnový humus
- Cibuli nakrájíme na kostky a dáme osmažit na větší množství oleje (asi 5 lžic) spolu se solí do sklovata.
- Ke konci smažení přidáme i česnek nakrájený na plátky a krátce ho orestujeme.
- Do nádoby mixéru dáme uvařenou a přecezenou cizrnu, přidáme osmaženou cibuli s olejem, solí a česnekem, 100 g tahini, šťávu z půlky citrónu a trochu vody z cizrny (asi půl deci).
- Vše společně rozmixujeme na vysoké otáčky do hladké konzistence. Vodu z cizrny přidáváme podle potřeby, kdyby kaše byla moc hustá. Konzistence by měla být jako na pomazánku.
- Pokud bude kaše málo slaná, lze dochutit trochou sójové omáčky nebo dodat šmrnc přidáním trochy umeocta (pozor, aby nebyla moc kyselá).
Proměň se ze zimní medvědice v jarní gazelu! 😁
Ráno plná energie, pleť jen září, oblečení ti padne a tělo šlape jako hodinky - Pojď do toho!

Praktické
- Pokud nemáte uvařenou cizrnu nebo ji nestíháte vařit, můžete využít cizrnu v nálevu nebo plechovce, ale pozor na složení. Případně použijte jinou luštěninu, kterou máte vařenou. Můžete spotřebovat přebytky vařeného hrachu, fazolí apod.
- Klasický hummus se dělá z olivového oleje, ale my ho běžně děláme ze slunečnicového a sezamového.
- Pokrm je přirozeně bezlepkový a nesójový, pokud nepřidáte sójovou omáčku. Tu případně nahraďte hrachovou, lupinovou či jinou nesójovou verzí nebo více osolte na začátku.
Obměna
- Do hummusu můžete přidat koření. Já mám velmi ráda římský kmín, který v tom tradičním receptu je, ale pro mnoho lidí je velmi aromatický a začátečníkům většinou nechutná. Do hummusu tedy můžete přidat klasický mletý kmín nebo mletou hořčici či koriandr. Přidat můžete také bylinky jako oregáno, tymián nebo rozmarýn.
Děti
- Cizrnový hummus je vhodný pro děti od 1,5 roku, pokud už jsou zvyklé na jiné luštěniny. Ke konci druhého roku věku už můžeme podávat podle tohoto receptu, jen budeme opatrní s množstvím soli a případně česneku.
🌱 PS: Začni svou jarní proměnu!
Probuď energii a uprav jídelníček. Uvidíš, že i na jaře se můžeš cítit skvěle! Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Přidej se do skvělé party - už za pár týdnů uvidíš výsledky.
Komentáře
Hummus opět jede 🙂
Srdeční záležitost, opět s kváskovými pohankovými plackami 🙂