Domů > Zdravé recepty > Omáčky

Hummus z cizrny

Uvařeno

Vaše nastavení osobních údajů (cookies) nám zakazuje přehrávat videa.
Ale nebojte se. Jakmile videa povolíte, přehrajeme je.

Zásady cookies
bez lepku
bez sóji
sezóna zima

Humus je skvělý pokrm původem z Blízkého Východu. Miluji jeho chuť a přemýšlela jsem, jak ho udělat zdravější, aby neobsahoval syrový olej a sůl. Jsem přesvědčená, že varianta dle Jíme Jinak je nejenom výborná, ale i velmi zdravá. O čem svědčí i to, že kdykoliv ho přinesu na nějakou masovou grilovačku, zmizí jako první.

Ingredience
pro 4 porce
  • 400 g uvařené cizrny
  • voda z vaření cizrny
  • 1 větší cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička soli
  • šťáva z půlky citrónu
  • 100 g tahini (sezamová pasta)
  • 5 lžic oleje (sezamový, slunečnicový nebo olivový)
  • 1 lžička římského kmínu (nemusí být)
  • sójová omáčka podle chuti (nemusí být)
  • ume ocet podle chuti (nemusí být)

Jak na cizrnový humus

  1. Cibuli nakrájíme na kostky a dáme osmažit na větší množství oleje (asi 5 lžic) spolu se solí do sklovata.
  2. Ke konci smažení přidáme i česnek nakrájený na plátky a krátce ho orestujeme.
  3. Do nádoby mixéru dáme uvařenou a přecezenou cizrnu, přidáme osmaženou cibuli s olejem, solí a česnekem, 100 g tahini, šťávu z půlky citrónu a trochu vody z cizrny (asi půl deci).
  4. Vše společně rozmixujeme na vysoké otáčky do hladké konzistence. Vodu z cizrny přidáváme podle potřeby, kdyby kaše byla moc hustá. Konzistence by měla být jako na pomazánku.
  5. Pokud bude kaše málo slaná, lze dochutit trochou sójové omáčky nebo dodat šmrnc přidáním trochy umeocta (pozor, aby nebyla moc kyselá).
Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

    Praktické

    • Pokud nemáte uvařenou cizrnu nebo ji nestíháte vařit, můžete využít cizrnu v nálevu nebo plechovce, ale pozor na složení. Případně použijte jinou luštěninu, kterou máte vařenou. Můžete spotřebovat přebytky vařeného hrachu, fazolí apod.
    • Klasický hummus se dělá z olivového oleje, ale my ho běžně děláme ze slunečnicového a sezamového.
    • Pokrm je přirozeně bezlepkový a nesójový, pokud nepřidáte sójovou omáčku. Tu případně nahraďte hrachovou, lupinovou či jinou nesójovou verzí nebo více osolte na začátku.

    Obměna

    • Do hummusu můžete přidat koření. Já mám velmi ráda římský kmín, který v tom tradičním receptu je, ale pro mnoho lidí je velmi aromatický a začátečníkům většinou nechutná. Do hummusu tedy můžete přidat klasický mletý kmín nebo mletou hořčici či koriandr. Přidat můžete také bylinky jako oregáno, tymián nebo rozmarýn.

    Děti

    • Cizrnový hummus je vhodný pro děti od 1,5 roku, pokud už jsou zvyklé na jiné luštěniny. Ke konci druhého roku věku už můžeme podávat podle tohoto receptu, jen budeme opatrní s množstvím soli a případně česneku.

    PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

    Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

    Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

    68 lidí už poděkovalo za článek.

    Komentáře

    Markéta
    31. 10. 2024

    Zdravím, jaké množství cizrny v suchém stavu prosím použít na tento recept? :-) Děkuji.

    kucerafrant
    3. 10. 2024

    Dobrý den, humus je úžasnej 😋
    (akorát mi shořel robot-už mu bylo ale osm a udělal dost chlebů). 🔥

    Ukázat další komentáře

    Vyzkoušejte také

    Cizrnovo-batátové pyré s pažitkou

    Jednoduché pyré z batátů a cizrny je raz dva hotové. Chutí připomíná bramborovou kaši, ale můžete si ho udělat ostřejší nebo dochutit jako hummus. Perfektn...

    Houbové rizoto s tymiánem

    Z dovolené jsem si přivezla dva koše hub a tak vznikl další báječný recept. Tymián a houby jsou totiž skvělá kombinace.

    Pikantní kari omáčka

    Tato jednoduchá omáčka u mého muže naprosto zabodovala! Lehce pikantní pro něj, dýňová kvůli mě. Jedním slovem lahoda.

    Ředkvičková pomazánka

    Máte rádi tvarohové pomazánky, ale nemůžete mléko? Tak zkuste naši verzi bez tvarohu. Jednoduchá a rychlá pomazánka chutná dětem i dospělým.

    “Rajská omáčka” z červené řepy

    Všem milovníkům rajčat určitě udělá radost tato falešná rajčatová omáčka, která se výborně hodí jak na těstoviny, tak jako omáčka ke knedlíkům a seitanu. P...

    Pesto z medvědího česneku

    Medvědí česnek je lahůdková bylinka, ale nemusíte být smutní, že skončila její sezóna. Dá se totiž dobře uskladnit ve formě pesta, které vám v lednici vydr...