- 400 g uvařených mungo fazolek (2 hrnky)
- 2 větší cibule
- 1 střední mrkev
- 1 stroužek česneku
- půl lžičky tymiánu
- umeocet
- sůl
- šťáva z půlky citrónu
- 100 g arašídového másla (nebo tahini)
- 5 lžic oleje (sezamový, slunečnicový, olivový…)
Jak připravit mungo hummus
- Mungo propláchneme ve studené vodě a dáme na několik hodin (klidně přes noc) namočit. Vodu slijeme, dáme novou a vaříme asi 45 minut do změknutí munga.
- Cibuli a mrkev nakrájíme na kostky.
- Zeleninu dáme osmažit na větší množství oleje (asi 5 lžic) spolu ze solí do sklovata. Soli dáme trochu více, aby se tepelně s olejem zapracovala a osolila nám zároveň i humus.
- Přisypeme tymián a občas zamícháme.
- Ke konci smažení přidáme i česnek nakrájený na plátky a krátce ho orestujeme.
- Do nádoby mixéru dáme uvařené mungo s trochou vody. Vody dáme jen málo abychom neměli humus moc řídký.
- Přidáme osmaženou cibuli s mrkví, olejem, solí a česnekem, 100 g arašídového másla, šťávu z půlky citrónu a vše společně rozmixujeme na vysoké otáčky do hladké konzistence.
- Vodu z mungo přidáváme podle potřeby, kdyby kaše byla moc hustá. Konzistence by měla být asi jako hrachová kaše.
- Dochutíme trochou umeocta.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Kombinujeme
- Pokud chcete mít kompletní talíř, přidejte k humusu obilovinu a krátce tepelně upravenou zeleninu. Hodí se rýže, jáhly, ale i bulgur, kuskus nebo s placka či tortilla. Výborný je s podzimní pečenou zeleninou a troškou kvašené zeleniny.
- Humus je také skvělý dip k syrové zelenině nebo jako pomazánka na kváskové pečivo.
Praktické
- Uvařte si mungo dopředu ve větším množství a udělejte si z něj víc druhů jídel.
Děti
- Kaše z fazolek mungo je vhodná pro děti od 1,5 roku, jen šetříme solí i olejem.
- Ke konci druhého roku věku už můžeme podávat podle tohoto receptu, jen budeme opatrní s množstvím soli a případně česneku.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Oblíbená pomazánka s čapátí plackami 🙂
Rychlá večeře s domácím kváskovým chlebem 🙂