Domů > Zdravé recepty > Pomazánky a dipy

Hummus z mungo fazolek a arašídového másla

Uvařeno

Vaše nastavení osobních údajů (cookies) nám zakazuje přehrávat videa.
Ale nebojte se. Jakmile videa povolíte, přehrajeme je.

Zásady cookies
bez lepku
bez sóji
sezóna podzim

Humus nemusí být jen z cizrny. Zkuste zajímavou kombinaci fazolek mungo, tymiánu a arašídového másla. 

Ingredience
pro 4 porce
  • 400 g uvařených mungo fazolek (2 hrnky)
  • 2 větší cibule
  • 1 střední mrkev
  • 1 stroužek česneku
  • půl lžičky tymiánu
  • umeocet
  • sůl
  • šťáva z půlky citrónu
  • 100 g arašídového másla (nebo tahini)
  • 5 lžic oleje (sezamový, slunečnicový, olivový...)

Mám dole 16 kg a nespočet centimetrů. Zbavil jsem se úporného průjmu, křečí i zánětu v kyčli. Nepřišel jsem o svaly a...

Jak připravit mungo hummus

  1. Mungo propláchneme ve studené vodě a dáme na několik hodin (klidně přes noc) namočit. Vodu slijeme, dáme novou a vaříme asi 45 minut do změknutí munga.
  2. Cibuli a mrkev nakrájíme na kostky.
  3. Zeleninu dáme osmažit na větší množství oleje (asi 5 lžic) spolu ze solí do sklovata. Soli dáme trochu více, aby se tepelně s olejem zapracovala a osolila nám zároveň i humus.
  4. Přisypeme tymián a občas zamícháme.
  5. Ke konci smažení přidáme i česnek nakrájený na plátky a krátce ho orestujeme.
  6. Do nádoby mixéru dáme uvařené mungo s trochou vody. Vody dáme jen málo abychom neměli humus moc řídký.
  7. Přidáme osmaženou cibuli s mrkví, olejem, solí a česnekem, 100 g arašídového másla, šťávu z půlky citrónu a vše společně rozmixujeme na vysoké otáčky do hladké konzistence.
  8. Vodu z mungo přidáváme podle potřeby, kdyby kaše byla moc hustá. Konzistence by měla být asi jako hrachová kaše.
  9. Dochutíme trochou umeocta.
Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

Kombinujeme

  • Pokud chcete mít kompletní talíř, přidejte k humusu obilovinu a krátce tepelně upravenou zeleninu. Hodí se rýže, jáhly, ale i bulgur, kuskus nebo placka či tortilla. Výborný je s podzimní pečenou zeleninou a troškou kvašené zeleniny.
  • Humus je také skvělý dip k syrové zelenině nebo jako pomazánka na kváskové pečivo.

Praktické

  • Uvařte si mungo dopředu ve větším množství a udělejte si z něj víc druhů jídel.

Děti

  • Kaše z fazolek mungo je vhodná pro děti od 1,5 roku, jen šetříme solí i olejem.
  • Ke konci druhého roku věku už můžeme podávat podle tohoto receptu, jen budeme opatrní s množstvím soli a případně česneku.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

23 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Jaroslav Hlávka
10. 6. 2024

Oblíbená pomazánka s čapátí plackami 🙂

Jaroslav Hlávka
2. 4. 2024

Rychlá večeře s domácím kváskovým chlebem 🙂

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Fazole s batátem a lopuchem

Rychlé jídlo z velkých bílých fazolí je skvělou alternativou ke guláši. Hodí se k plackám i k rýži.

Quinoový nákyp se zeleninou

Černé barva posiluje ledviny a jedním ze způsobů, jak dostat černou barvu na talíř je černá quinoa. V nákypu je s ní i rýže a spousta zeleniny. V chladných...

Zapečené “šunkové” těstoviny à la šunkofleky

Kam se hrabou klasické šunkafleky! Tenhle recept boduje už řadu let a pořád patří mezi naše oblíbené.

Kokosové stew z mrkve, dýně a mangoldu

Slaďounká zelenina s vůní kokosu se hodí na kaši k snídani i na večeři.

Pikantní kari omáčka

Tato jednoduchá omáčka u mého muže naprosto zabodovala! Lehce pikantní pro něj, dýňová kvůli mě. Jedním slovem lahoda.

Luxusní MINI bramboráčky z cukety – a bez mouky!

Chutnají jako klasické bramboráčky – dokonce možná ještě lépe! Nejlepší na nich je, že nejsou nasáknuté olejem, jsou lehké, výživné a mohou je i ti, ...