Zelí:
- 1 cibule
- půlka červeného zelí
- 2 lžíce sladu nebo rýžového sirupu
- trocha kysaného zelí (nemusí být)
- zeleninový vývar/voda
- lžička kmínu
- umeocet
- jablečný ocet
- sůl
- olej
“Husa”:
Proměň se ze zimní medvědice v jarní gazelu! 😁
Ráno plná energie, pleť jen září, oblečení ti padne a tělo šlape jako hodinky - Pojď do toho!

- marinovaný nebo uzený tempeh
- 2 cibule
- 1 lžička drceného kmínu
- 1 lžička mletého koriandru (nemusí být)
- 3 stroužky česneku
- 1 lžíce sójové omáčky
- sůl
- 1 lžíce sladu/rýžového sirupu
- olej
Knedlíky:
Jak připravit svatomartinskou “husu” se zelím a knedlíkem
Knedlík:
- Předem uvařte ovesné knedlíky, které se hodinu napařují, nebo s nimi začněte, pokud žádné nemáte. Super rychlé jsou knedlíky z ovesných vloček.
- Pokud jste je vařili den předem, pouze je ohřejete na pařáčku až ke konci vaření, aby se nerozvařily.
Zelí:
- První dáme vařit zelí. Nakrájíme cibuli na kostičky a zelí na velmi jemné proužky.
- Na troše oleje orestujte cibulku se solí do sklovata a přidejte na jemno nakrájené červené zelí a celý kmín.
- Chvíli restujte i zelí a pak ho podlijte vývarem aby bylo jen sotva z půlky potopené.
- Vařte 20–30 minut, dokud není zelí měkké a sladké.
- Když změkne, zavařte do něj lžíci kukuřičného škrobu rozmíchanou v trošce studené vody. Zelí se tak zahustí.
- Vypněte a přidejte trochu kysaného zelí, pokud jej máte, dodá to skvělou chuť.
- Ochutnejte a podle potřeby dochuťte – přidejte lžíci sladu nebo rýžového sirupu pro sladkou chuť, trochu umeoctu pro slanější a octovou chuť, trochu jablečného octa pro sladko-kyselou chuť. Přidávejte po troškách, dokud vám chuť nevyhovuje.
Husa:
- Cibuli nakrájejte na jemné proužky, česnek nechte v celku.
- V pánvi na několika lžicích oleje cibuli se solí pomalu orestujte do zlatova.
- Po chvíli přidejte drcený kmín a prolisujte česnek.
- Nakonec přidejte tempeh nakrájený na plátky a opečte ho z obou stran.
- Přidejte jednu lžíci sójové omáčky a jednu až dvě lžíce sladu či sirupu. Nechte zpěnit. Tempeh opatrně převalujte, aby se ze všech stran obalil, ale nepolámal. Pokud máte křehký tempeh, raději jej před přidáním sladu vyndejte, slad zpěňte a tempeh do pánve vraťte. Pokud je tekutiny v pánvi moc, nechte ji odpařit.
A můžeme podávat – právě jste proměnili tradiční pokrm ve zdravý oběd. Knedlíky pokapeme orestovanou cibulkou z tempehu, přidat můžeme čerstvý salát, jarní cibulku nebo jakékoli posypky podle nálady.
Praktické
- Pro labužníky můžete orestovat na oleji se solí ještě zvlášť jednu či dvě cibule a přidat pak restovanou cibulku i na zelí. čím více restované cibulky, tím víc to chutná jako klasika. S cibulí proto nešetříme.
- Pokud spěcháte lze koupit kysané červené zelí a jen ho dát na orestovanou cibulku.
- Knedlík se dá koupit ve zdravé výživě.
- Pro verzi bez sóji použijte místo tempehu seitan nebo domácí nesójový tempeh (čočkový, hrachový, cizrnový apod.) a hrachovou omáčku nebo více soli místo sójové omáčky.
- Pro bezlepkovou dietu použijte bezlepkovou obilovinu pro výrobu knedlíku a sójovou omáčku tamari, ne shoyou.
Obměna
- Můžete uvařit jakékoli knedlíky či noky, případně uvařit polentu a ohřát ji v troubě.
- Místo červeného zelí můžete použít bílé.
- Místo tempehu můžete použít tofu či seitan pro dojem masového jídla.
Děti
- Pokrm je vhodný pro děti od 2 let, menším ubereme sůl, olej a dochucovadla. Pokud je dítě stravováno konvenčně, jí běžně maso, pečivo apod., pak může tento pokrm jíst v jakémkoli věku, kdy už se stravuje s dospělými.
🌱 PS: Začni svou jarní proměnu!
Probuď energii a uprav jídelníček. Uvidíš, že i na jaře se můžeš cítit skvěle! Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Přidej se do skvělé party - už za pár týdnů uvidíš výsledky.
Komentáře
Výborný nedělní oběd. Děkuji za recept.
Že bych to mohl vyfotit mě napadlo až když jsem seděl u koryta a to už se mi od toho skvělého dlabance nechtělo vstávat.