- 80 g hrachu
- 80 g fazolí černé oko
- 80 g chana dal
- kus žluté cukety
- kus zelené cukety
- 50 g celozrnné rýže
- 1 střední zralé rajče
- sůl
- pepř
- cibule
- česnek
- sladká mletá paprika
- 500 ml neslazené mandlové mléko
- šťáva z nastrouhaného čerstvého zázvoru
- pažitka
- citronová šťáva
Jak připravit luštěninovou polévku
- Večer dejte do vody 3 druhy luštěnin. Druhý den je uvařte v nové vodě podle návodu na vaření luštěnin. Do receptů použijeme jen luštěniny, vodu slijte (můžete schovat na jiné jídlo) a dejte je zatím stranou.
- Do pánve dejte olej, nakrájenou cibuli, česnek a krátce orestujte. Poté přidejte trochu mleté papriky, osmahněte a podlijte vodou. Přidejte rýži, rajče nakrájené na kostičky a zbavené slupky. Vařte, dokud rýže není měkká.
- Přidejte luštěniny, na kostičky nakrájenou cuketu a zalijte mandlovým mlékem. Osolte a opepřete, zamíchejte a vařte do zhoustnutí.
- Když má polévka tu správnou hustotu, posypte jí pažitkou a šťávou ze zázvoru. Pokapeme troškou citronové šťávy.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Praktické
- Rajče oloupeme tak, že ho ponoříme na chvilku do vroucí vody. Slupka jde pak bezvadně stáhnout. Semínka se odstraní a použije se dužina.
- Šťávu ze zázvoru získáme tak, že nastrouháte kousek kořene, a pak z něj prsty vymačkáte šťávu.
- Proč jsem nevařila luštěniny společně s rýží? Přece jenom hrách i fazole obarví vodu do tmava a já chtěla barvu hezkou. Pokud vám tato estetická vada nedělá problémy, můžete vařit společně.
- Rýži můžete také předem namočit, pokud chcete zkrátit dobu varu. Bude měkčí.
Obměna
- Můžete použít jiný druh luštěniny. Pokud nemáte chana dal, dejte celou cizrnu.
- Používejte pouze kvalitní neslazené mandlové mléko. Ideální je domácí.
- Pokud máte rádi pikantní, můžete přidat i trošku chilli (hodí se spíše v zimě).
Děti
- Vhodné pro děti od 2 let.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Viero, byla vynikající!! Naprosto famózní. Tohle teď hodlám jist hodně často;))
Moc děkuju, opět úžasný recept.
Viero, miluju vaše recepty. Nápadité, pestré, výborné. Na tuhle polévku už se těším dlouho a tento týden se k ní snad dostanu.