- 80 g ovesných vloček
- olej
- kmín
- černá hořčičná semínka
- 1 mrkev
- 2 lžíce hrášku
- 1/2 cibule
- sušené kari listy
- 1 lžička chana dal – půlená loupaná cizrna
- 10 kešu oříšků
- sůl
- špetka pepře
- citrónová šťáva
Jak připravit indickou ovesnou směs Upma
- Na suché pánvi opražte ovesné vločky asi 4 minuty a odložte stranou. Dejte pozor, abyste je nespálili. Je důležité vločky opražit, nesmí být rozbředlé a lepkavé.
- Do pánve dejte olej, kmín, hořčičná semínka, kari listy, kešu a chana dal. Lehce orestujte.
- Nyní přidejte cibuli a pár minut restujte, až lehce zhnědne. Přidejte mrkev nakrájenou na velmi malé kostičky a hrášek. Dobře promíchejte a přikryjte trochou vody. Přikryjte poklicí a vařte na mírném ohni asi 10 minut.
- Osolte, promíchejte a přidejte opražené vločky. Velmi dobře promíchejte, opět zakryjte a vařte asi 8 minut.
- Dejte do misky a pokapejte citrónovou šťávou.

Naskoč do kurzu zdarma. Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví!
Chci začít

Praktické
- Důležité je opražit vločky.
- Toto chutné jídlo je možné jíst na snídani, svačinu a je tak zdravé, že neurazí ani jako oběd.
Obměna
- Existuje mnoho variant tohoto receptu, jak je to v Indii zvykem. I vy si ho můžete upravit podle svého gusta.
- Pokud doma nemáte, můžete vynechat chana dal.
Děti
- Bez soli a pepře vhodné i pro děti od 2 let.
PS: Přemýšlíš, co uvařit pro lepší postavu?
Nepřemýšlej 😊 Pojď něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskoč do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Co to je prosím chana dal a kari listy, kde se dají sehnat? Nebo spíše čím je možné je nahradit? Podle našeho mínění by v receptech měly být zastoupeny české suroviny, abychom nebyli závislí na dovozu ze zahraničí. Děkujeme