Domů > Zdravé recepty > Vaše recepty a fotky

Indické kari s kokosovým mlékem

Uvařeno
bez sóji
bez mléka
sezóna zima

Na výborné kari si už nemusíte chodit do indické restaurace. Za 20 minut si ho vytvoříte doma! Stačí vám k tomu zelenina, kokosové mléko a kari pasta.

Ingredience
na 1 porci
  • 1 cibule
  • sůl
  • 1 lžíce sezamového oleje
  • 1/3 šálku hlívy ústričné (nemusí být)
  • 1 větší mrkev
  • 0,5 pórku (bílá část)
  • kousek zázvoru (cca velikosti palce)
  • 1/2 - 3/4 plechovky kokosového mléka
  • 1/4 šálku uvařené cizrny (nebo jiné luštěniny)
  • pár růžiček květáku
  • 1 lžíce jemné žluté kari pasty nebo sypkého kari koření
  • posypka: petrželka / koriandr / jarní cibulka

Přestože jsem se po léčbě srdce dostal znovu do kondice a mohl jsem zase sportovat, na váze to nebylo znát. Díky změn...

Postup

  1. Na oleji si ve woku (nebo hrnci) dozlatova osmažíme cibulku a na malé kousíčky nakrájený zázvor. Přidáme větší špetku soli.
  2. Přidáme pórek na kolečka, hlívu nakrájenou najemno, mrkev na sirčičky, květák na růžičky a uvařenou cizrnu (nebo jinou luštěninu).
  3. Mírně orestujeme a zamícháme do zeleniny kari pastu.
  4. Zeleninu zalijeme kokosovým mlékem, přivedeme k varu, snížíme plamen a vaříme cca 15-20 minut, až je zelenina měkká.
  5. Podáváme s rýží, ozdobené petrželkou, koriandrem nebo jarní cibulkou.

Praktické

  • Pokud máte slabé trávení, nedávejte do jídla v prvním kroku kousky zázvoru, ale zázvor nastrouhejte na struhadle a do hotového pokrmu přijdete jen samotnou šťávu.
  • Alternativou pro úplné nováčky je cizrna v plechovce, ale pozor na složení a stravitelnost. Plechovkové luštěniny nebývají předem namáčeny a vařeny v tlaku, takže jsou hůř stravitelné.
  • Kari koření koupíte ve zdravé výživě nebo ve větším obchodu v regálu s kořením. Kari pastu koupíte ve specializovaných arabských/asijských obchodech. Zkontrolujte složení, aby neobsahovala nežádoucí suroviny (cukr, aditiva). Vhodná je např. pasta značky Cock Kari. Množství kari pasty v receptu zvolte dle chuti. Pro mírně pálivou chuť dejte 1 lžíci kari pasty žluté (mild), existují i pasty mnohem pálivější (red, green). Zrovna tak suché koření se dá pořídit jako “sladké curry” nebo “ostré curry”.
  • Pokrm je přirozeně bezlepkový a nesójový.

Obměna

  • Tento recept je variabilní, zeleninu zvolte dle chuti a aktuálních zásob. Výborná je kombinace i cibule, dýně a růžičková kapusta.
  • Z vařených luštěnin je v receptu skvělá cizrna nebo velké bílé fazole, ale můžete využít i čočku, tofu, adzuki, mungo či tempeh.
  • Pokud použijete tempeh uzený, je vhodný jej přidat již při 2. kroku, aby zelenina “chytla” chuť tempehu.

Děti

  • Pokrm je vhodný pro děti od 2 let, menším ubereme koření, sůl a dochucovadla.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

43 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

JitkaMarie
27. 2. 2024

Zdravím tímto celý úžasný tým JJ a moc děkuji za tento vynikající recept, který chutnal i manželovi!👏Místo květáku jsem dala brokolici a příště určitě přidám zázvor👌 Jinak jsem moc ráda, že jsem se pustila do jarní očisty s JJ, je to bezvadný kurz, jen stále bojuji s rozvržením času na přípravu a samotné vaření receptů🥺 Snad se to časem zlepší, protože mám na vaření opravdu málo času..🙏

Mnamka veliká :) Příště tam dám učtiě více zázvoru. A nejvíc mě překvapil můj přítel, který kari nemá rád (více kari mu nedělá dobře), který toto jídlo s chutí snědl. A ještě mi říkal “Ty mě na to zdravě snad naučíš, když to budeš vařit takhle dobře :D ” Děkuji moc, určitě jsem nevařila naposledy

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Koprová omáčka s pečeným tempehem

Náš hit – koprovka bez mouky a mléka. Tak rychlá a tak dobrá!

Novoroční čočkový kompletní talíř

Novoroční tradice velí mít k obědu čočku. Bohužel se podává většinou s uzeninou nebo vajíčkem. Tato kombinace je nejen  velmi těžko stravitelná, ale také o...

Bílá houbová omáčka

Sezóna hub už začala a já jsem si vzpomněla na bílou houbovou omáčku, kterou jsem znala z dětství. Přemýšlela jsem, jak ji uvařit zdravě a chutně. Musím ří...

Nákyp s černými fazolemi

Zapékané nákypy v chladných dnech příjemně zahřejí. Černé fazole posilují ledviny a červená řepa je dobrá na krev. Vyzkoušejte, jak chutnají společně zapeč...

Celerová polévka s koprem

Tahle smetanová polévka s čerstvým koprem je rychle hotová a u nás doma patří k oblíbeným, které se nikdy nepřejí. Když ji uděláte hustější, můžete ji podá...