- 1 šálek uvařené cizrny
- 1 mrkev
- část pórku
- kousek dýně hokkaido
- 1 cibule
- 1 lžíce oleje
- 1 lžička sladké červené papriky
- 0,5 lžičky kari pasty nebo kari koření
- 0,5 lžičky mletého římského kmínu
- 1 česnek
- k dochucení: sůl, umeocet
Jak připravit indický cizrnový guláš
- Nakrájíme si cibuli na půlměsíčky, mrkev a pórek na kolečka a dýni na kostky.
- Na oleji si zpěníme cibulku a česnek, posolíme, ztlumíme plamen a pod pokličkou necháme zezlátnout.
- Ke zlatavé cibulce nasypeme koření (římský kmín, kari pasta a paprika) a půl minuty restujeme.
- Přidáme zeleninu a zalijeme vývarem z cizrny, zeleninovým vývarem nebo vodou.
- Dusíme pod pokličkou do změknutí zeleniny cca 10-15 minut.
- Mezitím si v mixéru rozmixujeme polovinu uvařené cizrny s troškou nálevu z cizrny nebo s jakoukoliv jinou tekutinou (vývar, voda) na krémovou hustou pastu.
- Do hrnce k zelenině dáme rozmixovanou i nerozmixovanou cizrnu a promícháme, až se guláš zahustí.
- Vypneme a ochutíme umeoctem (pozor, je kyselý a slaný).
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Praktické
- Pokud nechcete špinit mixér, můžete použít šťouchadlo na brambory a rozšťouchat část obsahu hrnce nebo stejným způsobem použít tyčový mixér.
- Pokud nemáte dostatek cizrny na zahuštění, můžete zahustit kukuřičným škrobem (rozmíchat ve studené vodě a minutu zavařit do zhoustnutí).
- Pokrm je přirozeně bezlepkový a nesójový.
Obměna
- Zeleninu i koření můžete měnit dle chuti a momentálních zásob. V tomto receptu je moc dobré i nakrájené hlávkové zelí, batát, řepa nebo petržel.
- Vyměnit můžete i koření za to, které jste zvyklí dávat do guláše vy. Hodí se klasická kombinace mletého kmínu, hořčice a koriandru, přidat ale můžete i majoránku či jiné bylinky.
Děti
- Tento pokrm je vhodný pro děti od 1,5 roku, pokud už jedí běžně luštěniny, šetřete ale s ostrým kořením a dochucovadly.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Je nějak nedoporučené, nebo nevhodné použít cizrnu z plechu nebo sklenice? … přijde mi zdlouhavé se s tím máčet a pak vařit…. já nikdy neplánuji jídlo den dopředu, ráno vstanu, kouknu do lednice a podle toho se rozhoduji co tam je, co je třeba zkonzumovat, na co máme chuť, ap.
Doma to mělo neuvěřitelný úspěch. Mamka a ségra jsou nadšené. :)