Domů > Zdravé recepty > Vaše recepty a fotky

Indický dhál načerveno s řepou

Uvařeno
bez sóji
sezóna zima

Dhál nemusí být pouze o cibuli a čočce. Zkuste přidat dýni a řepu a dát dhálu hezkou červenou barvu a skvělou sladko-pikantní chuť!

Ingredience
na 1 porci
  • sezamový olej
  • 1/4 červené řepy
  • kousek dýně hokkaido
  • 1/4 hrnku červené čočky
  • 1 lžička kari koření (indické kari)
  • 1 lžička kurkumy
  • cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 cm oloupaného zázvoru
  • 1 lžíce sušeného tymiánu
  • 0,5 - 1 hrnek vývaru
  • 1/4 hrnku kokosového mléka
  • hrst kadeřávku
  • na dochucení: umeocet

S příchodem podzimu jsem se vždycky potýkala s atopickým ekzémem, ale tentokrát to bylo díky změně jídelníčku jinak. ...

Postup

  1. Na sezamovém oleji dozlatova osmažíme cibuli, posolíme větší špetkou soli. Přidáme nastrouhaný zázvor a roztlačený česnek. Orestujeme.
  2. K cibuli přidáme na tenké a menší kousky nakrájenou řepu, na trošku větší nakrájenou dýni a propláchnutou červenou čočku. Nasypeme koření (kari, kurkuma, tymián) a osmahneme.
  3. Zalijeme vývarem a 15 minut dusíme. Kontrolujeme a pokud není v dhálu voda, dolijeme vývar.
  4. Po 15 minutách přilijeme kokosové mléko, přidáme umeocet a nakrájený kadeřávek. Dusíme ještě 5 minut.
  5. Zkontrolujeme, jestli je zelenina měkká, ochutnáme, případně ještě dochutíme a vypneme. Necháme prolnout chutě.
  6. Podáváme s obilovinou (např. rýže nebo jáhly), čapáti nebo pitta chlebem, čerstvými natěmi a pickles.

Praktické

Vhodný jako oběd s sebou do termosky.

Obměna

Zeleninu můžete měnit dle chuti. Místo kadeřávku můžete dát špenát nebo mangold, nebo nic. Červená čočka se dá vyměnit za půlený hrách nebo mungo.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

11 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Jaroslav Hlávka
18. 11. 2024

Indická kuchyně je prostě luxus 🙂

Jaroslav Hlávka
26. 8. 2024

Tak tentokrát se to opravdu povedlo, sobotní oběd vynikající chuti 🙂

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Dýňovo-špenátové kari s čočkou

Tyhle dvě zeleniny spolu v jednom jídle, to je prostě dokonalost sama. Vždycky dělám trochu větší porci, protože nám nesmírně chutná. Je to jedno z těch ry...

Houby s nattem

Je léto, teplo a vlhko a kdo vyrazí do lesa, má šanci naplnit košík houbami. Dnes jsme dostali houby od babičky s dědou, snažila jsem se je tedy připravit ...

Kokosové stew z mrkve, dýně a mangoldu

Slaďounká zelenina s vůní kokosu se hodí na kaši k snídani i na večeři.

Jednoduchá smetanová omáčka ze zelí a celeru (bez smetany)

Lahodná jemná omáčka, která nepotřebuje zahušťovat ani extra dochucovat. Bez mouky, bez mléka, bez smetany a přesto smetanová.