Domů > Zdravé recepty > Zelenina a saláty

Italská Panzanella

Uvařeno
sezóna léto

Panzanella je určitě jedním z nejznámějších typických toskánských jídel. A za svou slávu vděčí jak své dobrotě, tak extrémní jednoduchosti.Ve skutečnosti jde o pokrm spojený s vesnickou, rolnickou tradicí a jeho původ je vzdálený v čase…Máte domácí chléb, který není už nejměkčí? Tady ho můžete recyklovat.

Ingredience
  • starší tvrdší domácí chléb
  • rajčata
  • červená cibule
  • olivový olej
  • ocet
  • čerstvá bazalka
  • pepř
  • sůl

Kačka od začátku roku s Jíme Jinak shodila 10 kg, přestala pít kávu a sladké už jí nechutná. To ale nejsou zdaleka vš...

Jak připravit pokrm italská Panzanella

  1. Do hlubokého talíře dejte na vyšší plátky nakrájený chléb a polijte ho vodou. Nechte máčet asi 30 minut.
  2. Rozpulte rajčata a dejte do misky. Přidejte cibuli a bazalku.
  3. V ruce vymačkejte vodu z chleba a roztrhejte ho na menší kousky. Přidejte do mísy se zeleninou.
  4. Vše osolte, opepřete, přidejte olivový olej a ocet. Promíchejte a nechte asi hodinku v lednici.
Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

Praktické

  • Můžete připravit pár hodin předem, aby se prolnuly všechny chutě a vůně.
  • Neskladujte v lednici do druhého dne.
  • Rajčata jíme pouze v sezóně a pokud jsme zdraví. Při potížích s klouby a ledvinami rajčata vynecháváme

    Obměna

    • Do receptu můžete přidat okurku, pro římskou verzi tohoto receptu.

    Pro zajímavost

    • Původ jména je nejistý. Existují dvě verze: jedna interpretuje název panzanella jako spojení chléb – pane+zanella – mísa na polévku, druhá jako evoluce slova panzana, které bylo použito k definování něčeho měkkého a kašovitého. Stejně obtížné je zjistit, jak panzanella vznikla. Je to jistě důsledek potřeby nejchudších rolnických rodin neplýtvat absolutně ničím, dokonce ani chlebem starým pár dní. Máte li takový chléb po ruce, dejte mu poslední šanci.
    • Dá se tomu říkat panzanella s křupavým chlebem? Na Sicílii jsou rozšířené různé variace na téma panzanella, sicilská panzanella se vyznačuje velmi odlišnou úpravou chleba. V tomto případě se ve skutečnosti starý chléb nakrájí na kostičky a opeče, aby se zvýšila jeho křupavost, kterou pak změknou především rajčata. Nic vám nebrání zkusit i tuto verzi, jen opravdová Panzanella je připravená s máčeným chlebem.
    • Typicky letní recept, neexistuje zimní verze. Rajčata a bazalka je letní zelenina.

    Děti

    • Pokud budete připravovat tento pokrm pro děti, uberete olej, sůl a pepř.

    PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

    Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

    Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

    66 lidí už poděkovalo za článek.

    Komentáře

    Katarina Smatanova
    17. 8. 2024

    Tu v Andaluzii sa stary chlieb dava do gazpacha. Namoci sa do vody, prida uhorka, rajciny, trosicka cesnaku a taktiez sol, ocot a olivak a rozmixovat aaaaaa sup do chladnicky. Uzasny osviezujuci napoj v letnych horucavach 😊

    Děkuji za recept, ráda vyzkouším.

    Ukázat další komentáře

    Vyzkoušejte také

    Perský salát

    Tento salát je opravdu chuťově moc zajímavý. Testovala jsem ho i na hostech a byli z něj doslova unesení. Moc chutnal. Vyzkoušejte ho a dejte vědět, jak ch...
    8
    1

    Špaldový salát

    V tomto salátu se setkáváme se vším: sladkým, slaným, kořeněným, křupavým, měkkým, syrovým, vařeným… i díky směsi dukkah i voňavým.

    Letní italská pánev

    Letní italská pánev vám určitě připomene jeden velmi známý pokrm. Pokud tento recept připravíte, zkuste napsat, čemu je podle vás chuťově podobný.

    Bezlepkové rajčatové tambuli

    Indická omáčka tambuli je skvělá k plackám, k pečené zelenině, ale i k rýži a určitě s ní zabodujete na letní grilovačce s přáteli.

    Těstoviny s pečenými rajčaty s rozmarýnem

    Těstoviny s rajčaty zapečenými s rozmarýnem jsou italskou tradicí, patřící k létu. Rajčata během několika minut začnou z trouby nádherně vonět, i když obsa...
    19
    10

    Korejský mrkvový salát

    Jednoduchý a rychlý recept, který určitě v létě přijde vhod. Pokud máte ve zvyku připravovat si různé buddha bowls, tento salát do nich můžete perfektně up...