- 0,5 menší dýně hokkaido
- 2 lžíce oleje
- 1/2 hrnku arborio rýže
- 1/4 hrnku mirinu nebo bílého vína
- cca 1,5 hrnku silného zeleninového vývaru
- 1 cibule
- 1 lžička shiromisa (není nutné)
- 1 lžíce sušeného tymiánu
- 0,5 lžičky soli
- na dozdobení: dýňový olej (není nutné)
Jak připravit pravé italské krémové rizoto z dýně
- Dáme si ohřát zeleninový vývar na plotýnku.
- Nakrájíme si cibuli na kostičky a dýni na velké kostky.
- Do hrnce se silnějším dnem si dáme lžíci oleje, na to dýni, posolíme špetičkou soli, posypeme tymiánem a zapneme plamen.
- Až olej začne prskat, snížíme plamen a necháme pod pokličkou na nejmenším plameni dusit.
- Do woku si dáme lžíci oleje a přidáme nakrájenou cibuli.
- Osolíme půl lžičkou soli a orestujeme dozlatova.
- Přidáme půl hrnku rýže arborio a lžičko shiromisa a mícháme.
- Za minutu k rýži nalijeme mirin nebo víno a stále mícháme.
- Jakmile se víno vsákne, nalijeme hrnek horkého nebo teplého zeleninového vývaru a mícháme.
- Až bude všechna voda vsáknutá do rýže, přidáme další hrnek vývaru.
- Opakujeme do spotřebování všeho vývaru.
- Zkontrolujeme dýni. Pokud se již začíná připalovat a je měkká, vypneme ji (pokud ještě není hotová a připaluje se, podlijeme troškou vody).
- Rýži ochutnáme a pokud je už měkká, vypneme ji.
- Dýni rozmačkáme a vmícháme do rizota.
- Na talíři ozdobíme dýňovým olejem a čerstvými bylinkami (petrželka nebo bazalka).
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Praktické
- Rizoto můžete posypat opraženými dýňovými (nebo jinými, třeba piniovými) semínky.
- Výborné je rizoto posypané veganským parmazánem (rozmixované kešu oříšky smíchané s lahůdkovým droždím a případně i špetkou sušeného česneku v prášku).
- K rizotu se jako bílkovina výborně hodí uzený tempeh nebo tofu. Nebo třeba cizrnové křupání.
- Pokud nemáte dýni, můžete použít koupené nebo doma udělané a zavařené dýňové pyré.
- Pro verzi bez sóji vynecháme sójovou omáčku a jídlo více osolíme nebo zvolíme jinou verzi omáčky, která neobsahuje sóju (pohanková, hrachová apod.).
Obměna
- Místo dýně můžete použít mrkev, batát nebo cuketu. Toto rizoto se dá dělat i z dalších druhů zeleniny (špenát, hrášek a kukuřice atp.) nebo z hub (žampiony).
- K cibulce můžete přidat i česnek, pokud máte rádi.
Děti
- Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme olej, sůl a koření a vynecháme mirin (víno).
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Je to skvělé 🙂 moc mi to chutnalo 👌
Děkuji, to byla dobrota 😋
Ani jsem nečekala, jak bude rychle jídlo na stole 😊
Jen nemám wok, rýži jsem trochu předvařila a pak doladila na pánvi.