Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Rizota

Italské dýňové risotto

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka
sezóna léto
sezóna podzim

Něco pro milovníky krémových jídel. Recept na italské krémové rizoto ze sladké dýně hokkaido. Když nejedete do Itálie, musí Itálie za vámi! Dopřejte si tu pravou Itálii alespoň doma na talíři v podobě tohoto výborného rizota.

Ingredience
na 1-2 porce
  • 0,5 menší dýně hokkaido
  • 2 lžíce oleje
  • 1/2 hrnku arborio rýže
  • 1/4 hrnku mirinu nebo bílého vína
  • cca 1,5 hrnku silného zeleninového vývaru
  • 1 cibule
  • 1 lžička shiromisa (není nutné)
  • 1 lžíce sušeného tymiánu
  • 0,5 lžičky soli
  • na dozdobení: dýňový olej (není nutné)

Běhám maratony, plavu, cvičím. Přesto celý život zápasím s nadváhou. Vyzkoušel jsem snad všechny výživové směry včetn...

Jak připravit pravé italské krémové rizoto z dýně

  1. Dáme si ohřát zeleninový vývar na plotýnku.
  2. Nakrájíme si cibuli na kostičky a dýni na velké kostky.
  3. Do hrnce se silnějším dnem si dáme lžíci oleje, na to dýni, posolíme špetičkou soli, posypeme tymiánem a zapneme plamen.
  4. Až olej začne prskat, snížíme plamen a necháme pod pokličkou na nejmenším plameni dusit.
  5. Do woku si dáme lžíci oleje a přidáme nakrájenou cibuli.
  6. Osolíme půl lžičkou soli a orestujeme dozlatova.
  7. Přidáme půl hrnku rýže arborio a lžičko shiromisa a mícháme.
  8. Za minutu k rýži nalijeme mirin nebo víno a stále mícháme.
  9. Jakmile se víno vsákne, nalijeme hrnek horkého nebo teplého zeleninového vývaru a mícháme.
  10. Až bude všechna voda vsáknutá do rýže, přidáme další hrnek vývaru.
  11. Opakujeme do spotřebování všeho vývaru.
  12. Zkontrolujeme dýni. Pokud se již začíná připalovat a je měkká, vypneme ji (pokud ještě není hotová a připaluje se, podlijeme troškou vody).
  13. Rýži ochutnáme a pokud je už měkká, vypneme ji.
  14. Dýni rozmačkáme a vmícháme do rizota.
  15. Na talíři ozdobíme dýňovým olejem a čerstvými bylinkami (petrželka nebo bazalka).
Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

Praktické

  • Rizoto můžete posypat opraženými dýňovými (nebo jinými, třeba piniovými) semínky.
  • Výborné je rizoto posypané veganským parmazánem (rozmixované kešu oříšky smíchané s lahůdkovým droždím a případně i špetkou sušeného česneku v prášku).
  • K rizotu se jako bílkovina výborně hodí uzený tempeh nebo tofu. Nebo třeba cizrnové křupání.
  • Pokud nemáte dýni, můžete použít koupené nebo doma udělané a zavařené dýňové pyré.
  • Pro verzi bez sóji vynecháme sójovou omáčku a jídlo více osolíme nebo zvolíme jinou verzi omáčky, která neobsahuje sóju (pohanková, hrachová apod.).

Obměna

  • Místo dýně můžete použít mrkev, batát nebo cuketu. Toto rizoto se dá dělat i z dalších druhů zeleniny (špenát, hrášek a kukuřice atp.) nebo z hub (žampiony).
  • K cibulce můžete přidat i česnek, pokud máte rádi.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme olej, sůl a koření a vynecháme mirin (víno).

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

46 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Lenka G.
7. 11. 2024

Je to skvělé 🙂 moc mi to chutnalo 👌

Děkuji, to byla dobrota 😋
Ani jsem nečekala, jak bude rychle jídlo na stole 😊
Jen nemám wok, rýži jsem trochu předvařila a pak doladila na pánvi.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Fazole černé oko na houbách

Pár ingrediencí a taková dobrota! Připomíná to trochu guláš nebo něco dobrého na smetaně a na houbách. Musela jsem tyhle fazole udělat pro velký úspěch hne...

Houbová smaženice s mangoldem

Už nevíte, co s bujícím mangoldem a čerstvými hříbky? Pokud máte obojího dostatek, vyzkoušejte rychlou smaženici. Po té naší vám nebude těžko, protože je b...

Z jednoho woku – čirok s ciznou

Rychlé jídlo z jednoho hrnce a pár ingrediencí, na kterém si rozhodně pochutnáte.

Pečená velikonoční nádivka z jáhel s uzeným (vegan)

Pečená velikonoční nádivka je sama o sobě kompletním jídlem. Je poměrně rychle hotová a chutná i těm, kdo rádi klasickou nádivku s vejcem a masem. Uzený te...

Krémová polévka z dýně a batátů

Uzrála mi první dýně a tak jsem v rychlosti vykouzlila zase jiný druh dýňové polévky.

Dýňové špagety s pestem

Vyladěná krémová omáčka z dýně spolu s pestem a špagetami tvoří dokonalou kombinaci. Nalaďte se na podzim díky tomuto receptu :-)