Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Rizota

Pohankové rizoto s hlívou a brokolicí

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka
sezóna jaro

Houby pořád rostou, tak neváhejte a zkuste toto lahodné podzimní rizoto.

Ingredience
pro 4 porce
  • 2 hrnky vařené pohanky
  • 1 cibule
  • 1 hlavička brokolice
  • 100g hlívy ústřičné
  • hrst čerstvého špenátu (nemusí být)
  • 2 stroužky česneku
  • špetka kurkumy
  • 1/2 lžičky sušeného tymiánu
  • olej
  • sůl
  • sójová omáčka
  • voda
  • na ozdobu: výhonky hořčice

Ubehlo veľa mesiacov, čo ma kamarátka pozvala do Jíme Jinak a budem jej za to navždy vďačná. Taktiež patrím medzi veg...

Jak připravit rizoto z pohanky, brokolice a hlívy

  1. Cibuli nakrájíme na kostičky, brokolici rozdělíme na menší růžičky, česnek pokrájíme na plátky, špenátové listy překrojíme na menší, hlívu pokrájíme na kousky.
  2. Ve woku rozpálíme olej, vložíme cibuli a česnek, posolíme a krátce orestujeme. 
  3. Přidáme hlívu, brokolici, kurkumu a tymián, zastříkneme sójovou omáčkou a také krátce orestujeme. Podlijeme několika lžícemi vody, ztlumíme plamen a krátce podusíme pod pokličkou, aby brokolice a hlíva trochu změkly, ale ne dlouho, pokud chceme brokolici mít křupavou.
  4. Přidáme vařenou pohanku a špenát, promícháme. prohřejeme a podáváme zdobené zelenými natěmi.
🚀Začíná jarní očista - tento týden!
Proměň se ze zimní medvědice v jarní gazelu! 😁

Ráno plná energie, pleť jen září, oblečení ti padne a tělo šlape jako hodinky - Pojď do toho!

Praktické

  • Pokud nemáte pohanku uvařenou, dejte ji vařit jako první a pak se pusťte do krájení zeleniny. Pohanka se uvaří velmi rychle a budete ji moci na závěr přidat do jídla. Případně můžete pohanku přidat do woku k zelenině a vařit vše společně, ale výsledek bude mokřejší (dostanete spíše krémové rizoto).
  • Pro přísně bezlepkovou verzi použijte sójovou omáčku tamari, ne shoyou.
  • Pro verzi bez sóji více osolte na začátku a buď zcela vynechte sójovou omáčku nebo použijte místo sójové hrachovou, pohankovou, cizrnovou apod. 

Obměna

  • Pokud potřebujete chuťově výraznější pokrm, přidejte do rizota dvě tři lžíce lahůdkového droždí nebo rostlinnou smetanu či kokosové mléko.
  • Místo pohanky můžete použít jiné už uvařené obilí, které máte po ruce.
  • Místo hlívy můžete do rizota můžete přidat prakticky jakékoliv houby – žampióny, hříbky atd. nebo je můžete vynechat a dát tofu nebo tempeh.
  • Koření můžete obměnit podle vlastních preferencí.
  • Místo brokolice můžete dát jinou aktuální zeleninu a špenát vynechat nebo nahradit rukolou. Skvěle se dá uplatnit divoká zelenina jako je kopřiva, bršlice apod.

Děti

  • Vhodné pro děti cca 1,5 roku, ale ubereme olej, sůl a koření.

🌱 PS: Začni svou jarní proměnu!

Probuď energii a uprav jídelníček. Uvidíš, že i na jaře se můžeš cítit skvěle! Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Přidej se do skvělé party - už za pár týdnů uvidíš výsledky.

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

74 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Vlaďka
7. 3. 2025

ahoj, také dnešní výborná večeře 😊

ahoj, právě jsem dojedla báječnou večeři, další komentář je zbytečný.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Hlíva s omáčkou z kaparů a růžového pepře

Výborná pečená hlíva doplněná dipem, který můžete využít i k jiným receptům.Tento dip si můžete přizpůsobit vaší chuti a měnit konzistenci podle toho, na c...

Gratinovaná hlíva s krémem

Jednoduchý a rychlý recept, na kterém si jistě pochutnáte. Houby jsou vynikající skoro ke všemu, např. k plackám a z krému můžete snadno připravit klasicko...

Čekankové rizoto

Rizoto s čekankou je skvělým způsobem, jak ozvláštnit váš jídelníček a vnést do něj jemně nahořklou, ale osvěžující chuť této jedinečné zeleniny. V kombina...

Krémové tofu s hlívou

Velmi jednoduché a přitom lahodné jídlo vhodné jako příloha nebo jen tak ke chlebu jako super rychlá večeře.

Zimní Kung Pao (vegan)

Pikantní voňavé jídlo, které vás zahřeje, taková je tato variace na oblíbené Kung Pao. Dejte vědět, jak vám chutnalo.

Nožičky z hlívy v omáčce citronette

Někdy se poštěstí a sežene se hlíva, která má silnější nožičky, které jdou krájet na plátky. Hned jsem toho využila a připravila tuto rychlovku, která nás ...