- 2 hrnky vařené pohanky
- 1 cibule
- 1 hlavička brokolice
- 100g hlívy ústřičné
- hrst čerstvého špenátu (nemusí být)
- 2 stroužky česneku
- špetka kurkumy
- 1/2 lžičky sušeného tymiánu
- olej
- sůl
- sójová omáčka
- voda
- na ozdobu: výhonky hořčice
Jak připravit rizoto z pohanky, brokolice a hlívy
- Cibuli nakrájíme na kostičky, brokolici rozdělíme na menší růžičky, česnek pokrájíme na plátky, špenátové listy překrojíme na menší, hlívu pokrájíme na kousky.
- Ve woku rozpálíme olej, vložíme cibuli a česnek, posolíme a krátce orestujeme.
- Přidáme hlívu, brokolici, kurkumu a tymián, zastříkneme sójovou omáčkou a také krátce orestujeme. Podlijeme několika lžícemi vody, ztlumíme plamen a krátce podusíme pod pokličkou, aby brokolice a hlíva trochu změkly, ale ne dlouho, pokud chceme brokolici mít křupavou.
- Přidáme vařenou pohanku a špenát, promícháme. prohřejeme a podáváme zdobené zelenými natěmi.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Praktické
- Pokud nemáte pohanku uvařenou, dejte ji vařit jako první a pak se pusťte do krájení zeleniny. Pohanka se uvaří velmi rychle a budete ji moci na závěr přidat do jídla. Případně můžete pohanku přidat do woku k zelenině a vařit vše společně, ale výsledek bude mokřejší (dostanete spíše krémové rizoto).
- Pro přísně bezlepkovou verzi použijte sójovou omáčku tamari, ne shoyou.
- Pro verzi bez sóji více osolte na začátku a buď zcela vynechte sójovou omáčku nebo použijte místo sójové hrachovou, pohankovou, cizrnovou apod.
Obměna
- Pokud potřebujete chuťově výraznější pokrm, přidejte do rizota dvě tři lžíce lahůdkového droždí nebo rostlinnou smetanu či kokosové mléko.
- Místo pohanky můžete použít jiné už uvařené obilí, které máte po ruce.
- Místo hlívy můžete do rizota můžete přidat prakticky jakékoliv houby – žampióny, hříbky atd. nebo je můžete vynechat a dát tofu nebo tempeh.
- Koření můžete obměnit podle vlastních preferencí.
- Místo brokolice můžete dát jinou aktuální zeleninu a špenát vynechat nebo nahradit rukolou. Skvěle se dá uplatnit divoká zelenina jako je kopřiva, bršlice apod.
Děti
- Vhodné pro děti cca 1,5 roku, ale ubereme olej, sůl a koření.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Rychlý a moc dobrý oběd. Děkuji za recept.😊 Místo brokolice jsem dala řapíkatý celer a doplnila jsem o pečený chřest. Velká dobrota. :-)
Superrychlá večeře a výborná. Přidala jsem ještě kousek uzeného tempehu. Děkujeme 😊