Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Rizota

Italské rizoto s krémovou cuketou

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka
bez vajec
sezóna léto

Bleskový recept, do kterého můžete využít i přerostlejší cukety. Během chvilky budete mít na stole lahodné krémové rizoto a pokud uděláte krému více, můžete ho naředěný podávat i jako polévku.

Ingredience
2 porce
  • 200 g celozrnné rýže ribe
  • 1 velká cuketa
  • 40 g kešu ořechů
  • 200 g ovesného mléka
  • 2 stroužky česneku
  • sůl
  • konopné semínko
  • petrželka
  • olivový olej

Petru neustále trápily bolesti břicha a průjem, stále jí rozháněli slepé střevo. Byla to ale Crohnova choroba. Navíc ...

Jak připravit krémové italské rizoto s cuketou

  1. Dejte vařit rýži jak jste zvyklí, já použila celozrnnou rýži ribe, která vyžaduje 45 minut vaření.
  2. Cuketu rozpulte a lžičkou vydlabejte semínka.
  3. Do mixéru nalijte ovesné mléko, přidejte část cukety, kešu, prolisovaný česnek, sůl a rozmixujte.
  4. Do kastrůlku nalijte rozmixovanou hmotu a nechte projít varem. Krém začne hned houstnout.
  5. Nakrájejte na kostičky další cuketu a dejte jí s olivovým olejem na pánev. Orestujte, osolte a promíchejte.
  6. Jakmile je rýže hotová, přidejte k ní krém, promíchejte a ještě tak dvě minuty nechte povařit za stálého míchání.
  7. Naservírujte na talíř, posypte orestovanou cuketou, konopným semínkem a petrželkou.

Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

Praktické

  • Pokud chcete opravdu rychlovku, volte jiný druh rýže.
  • Pokud by omáčka zhoustla příliš, stačí přidat trochu ovesného mléka.
  • Krém můžete použít i jako polévku, stačí nedělat hmotu příliš hustou.

Obměna

  • Můžete použít jakoukoliv obilovinu.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme olej a sůl.

 

 

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

24 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Mila Beata
8. 11. 2024

Mnam ♥️

Určitě vyzkouším, vypadá moc lákavě a jednoduše. Jen se chci zeptat Vierko, u nás je ovesné mléko dost sladké, je to záměr, nebo raději použít jiné?

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Pečené křupavé cukety

Máte nadúrodu cuket a nevíte, co s nimi? Zkuste tento jednoduchý a výtečný recept na zdravou chuťovku, kterou jistě okouzlíte i vaše hosty.

Tofu s rýží, čočkou a zeleninovou zálivkou

Lahodné, bezlepkové, rychlé, barevné, chutné … Tofu s tímto dipem je pochoutka. Dip lze přizpůsobit podle sezóny a dostupné zeleniny.

Osvěžující kuskus

V létě není nad jednoduché a osvěžující jídlo. Tohle se perfektně hodí na výlety, do krabičky a nebo můžete takto navrstvit kuskus i do menších pohárků a p...

Spaghettoni alla crudaiola

Rychlé, čerstvé, chutné letní jídlo. Zatímco se vaří těstoviny, stihneme nachystat vše ostatní a během pár minut pak máme jídlo na stole. Příprava tohoto j...

Buddha bowl s konopným pestem

Lahodné a lehké asijské jídlo vhodné pro letní dny. Na první pohled vypadá složitě, ale jeho příprava je snadná a rychlá, když si práci dobře zorganizujete...

Jáhlový dortík á la pizza

Jáhlový dortík á la pizza je velká dobrůtka a pokud přidáte koření a kešu sýr, jak je uvedeno v receptu, uvidíte, že mi dáte za pravdu. Chutná jak pizza.