Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
- Jablka omyjeme, vykrájíme a nakrájíme na menší kousky.
- Agar dáme do mističky s troškou studené vody, aby se rozpustil.
- Jablka dáme do hrnce s vodou a dáme vařit se špetkou soli, skořicí a hřebíčkem.
- Povaříme cca 15 minut do změknutí jablíček. Přidáme sirup, slad nebo jiné zdravé ochucovadlo a ochutnáme, zda je voda dostatečně sladká, podle potřeby můžeme přidat.
- Do hrnce přidáme agar a necháme krátce projít varem.
- Vybereme hřebíčky.
- Nalijeme do pohárků a necháme zcela vychladnout – teprve až po vychladnutí tekutý agar ztuhne na želé.
- Před podáváním můžeme ozdobit čerstvým ovocem a mátou.
- V létě podáváme chlazené, v zimě teplé.
- Na tento pohárek skvěle využijete padaná jablíčka, jablíčka poškozená vosami apod. Můžete použít jakoukoli odrůdu, přezrálá i nedozrálá jablka, protože varem zesládnou.
- Chcete-li pohár luxusní, můžete jablka oloupat, dezert bude ještě jemnější a lahodnější. Nám tam slupky chutnají a nebaví mě jablka loupat.
- Vodu, agar i ovocný koncentrát dejte podle svých potřeb. Někdy jsou jablka sušší, moučná, jindy z nich teče šťáva při krájení. Některý agar želíruje vydatně, jiný málo. Některé odrůdy jsou slaďoučké a není potřeba vodu doslazovat, jiné jsou kyselejší a je potřeba dát víc.
- Agar můžete použít práškový, vločkový či plátkový. První nemusíte namáčet, stačí rozmíchat, vločky a plátky je dobré předem namočit a nechat rozpustit.
- Dáte-li agaru více, budete moci vzniklou hmotu porcovat. V případě letních pohárů však chuťové buňky více potěší “mokřejší” verze pohárů, kdy želé je řídké a v něm jsou velké kousky ovoce.
- Pokud nemáte agar odzkoušený, dejte před nalitím do pohárků do malé mističky kapku tekutiny a nechte pár minut zchladit v lednici. Vyzkušíte, jak moc váš agar želíruje. Pokud nám konzistence vyhovuje, tak dáme do pohárků. Pokud nevyhovuje, hmota je příliš tuhá, naředíme vodou; v obráceném případě, kdy je to příliš řídké, přidáme další agar, povaříme a test zopakujeme.
- Skladujte v lednici a snězte během tří dnů. Můžete také dát do zavíracích skleniček a ještě horké zavřít, pak má dezert delší trvanlivost a můžete si ho vzít na cesty.
- My jsme pro tento recept použili višňový koncentrát, proto má pohárek růžovou barvu, běžně ale používáme jablečný, hruškový, datlový, nebo sladíme sladem či obilným sirupem.
- Místo vody a ovocného koncentrátu můžete použít jablečný mošt, pak už nepotřebujete ovocný koncentrát.
- Také můžete do základu přidat rozinky a uvařit je společně s jablky.
- Obsah můžete rozmixovat ponormým mixérem, pokud chcete jemnou pudinkovou konzistenci a nechcete vnímat slupky z jablek.
- Do pohárů můžeme přidat jakékoli ovoce, které zrovna dozrává, můžeme přidat koření jako vanilka, kardamom nebo bylinky jako máta nebo meduňka.
Děti
- Pohárek můžeme dávat dětem cca od jednoho roku, u menších vynecháme koření a sůl. Dětem nedáváme příliš studené, naopak můžeme podávat teplé.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Teď už jen mít ta jablka, horko bychom měli, a pak hurá do práce a pak velká bašta… 🤣