Domů > Zdravé recepty > Dezerty > Ovocné

Jablečný pohárek pro horké dny

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez cukru
bez mléka
bez vajec
sezóna léto
děti od 1 roku

Ani padaná letní jablíčka nepřijdou na zmar – udělejte z nich skvělý letní dezert. Osvěží lépe než zmrzlina. Podáváme vychlazený!

Ingredience
pro cca 5 pohárů
  • 1/2 kg jablek
  • špetka soli,
  • 1/2 litru vody
  • 4 lžíce ovocného koncentrátu (sladu, sirupu)
  • 1 lžička skořice
  • 3 hřebíčky
  • 1 lžička vločkového agaru
  • na ozdobení: jedlé květy, máta apod.

Helena shodila za 2,5 měsíce 10 kg. Snížil se jí vysoký tlak a lépe se jí spí. Nesmírně se zklidnila a nic ji nevyved...

Jak udělat pohár z jablíček
  1. Jablka omyjeme, vykrájíme a nakrájíme na menší kousky.
  2. Agar dáme do mističky s troškou studené vody, aby se rozpustil.
  3. Jablka dáme do hrnce s vodou a dáme vařit se špetkou soli, skořicí a hřebíčkem.
  4. Povaříme cca 15 minut do změknutí jablíček. Přidáme sirup, slad nebo jiné zdravé ochucovadlo a ochutnáme, zda je voda dostatečně sladká, podle potřeby můžeme přidat.
  5. Do hrnce přidáme agar a necháme krátce projít varem.
  6. Vybereme hřebíčky.
  7. Nalijeme do pohárků a necháme zcela vychladnout – teprve až po vychladnutí tekutý agar ztuhne na želé.
  8. Před podáváním můžeme ozdobit čerstvým ovocem a mátou.
Praktické
  • V létě podáváme chlazené, v zimě teplé.
  • Na tento pohárek skvěle využijete padaná jablíčka, jablíčka poškozená vosami apod. Můžete použít jakoukoli odrůdu, přezrálá i nedozrálá jablka, protože varem zesládnou.
  • Chcete-li pohár luxusní, můžete jablka oloupat, dezert bude ještě jemnější a lahodnější. Nám tam slupky chutnají a nebaví mě jablka loupat.
  • Vodu, agar i ovocný koncentrát dejte podle svých potřeb. Někdy jsou jablka sušší, moučná, jindy z nich teče šťáva při krájení. Některý agar želíruje vydatně, jiný málo. Některé odrůdy jsou slaďoučké a není potřeba vodu doslazovat, jiné jsou kyselejší a je potřeba dát víc.
  • Agar můžete použít práškový, vločkový či plátkový. První nemusíte namáčet, stačí rozmíchat, vločky a plátky je dobré předem namočit a nechat rozpustit.
  • Dáte-li agaru více, budete moci vzniklou hmotu porcovat. V případě letních pohárů však chuťové buňky více potěší “mokřejší” verze pohárů, kdy želé je řídké a v něm jsou velké kousky ovoce.
  • Pokud nemáte agar odzkoušený, dejte před nalitím do pohárků do malé mističky kapku tekutiny a nechte pár minut zchladit v lednici. Vyzkušíte, jak moc váš agar želíruje. Pokud nám konzistence vyhovuje, tak dáme do pohárků. Pokud nevyhovuje, hmota je příliš tuhá, naředíme vodou; v obráceném případě, kdy je to příliš řídké, přidáme další agar, povaříme a test zopakujeme.
  • Skladujte v lednici a snězte během tří dnů. Můžete také dát do zavíracích skleniček a ještě horké zavřít, pak má dezert delší trvanlivost a můžete si ho vzít na cesty.
Obměna
  • My jsme pro tento recept použili višňový koncentrát, proto má pohárek růžovou barvu, běžně ale používáme jablečný, hruškový, datlový, nebo sladíme sladem či obilným sirupem.
  • Místo vody a ovocného koncentrátu můžete použít jablečný mošt, pak už nepotřebujete ovocný koncentrát.
  • Také můžete do základu přidat rozinky a uvařit je společně s jablky.
  • Obsah můžete rozmixovat ponormým mixérem, pokud chcete jemnou pudinkovou konzistenci a nechcete vnímat slupky z jablek.
  • Do pohárů můžeme přidat jakékoli ovoce, které zrovna dozrává, můžeme přidat koření jako vanilka, kardamom nebo bylinky jako máta nebo meduňka.

Děti

  • Pohárek můžeme dávat dětem cca od jednoho roku, u menších vynecháme koření a sůl. Dětem nedáváme příliš studené, naopak můžeme podávat teplé.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

42 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Lucie Bob
18. 7. 2024

Teď už jen mít ta jablka, horko bychom měli, a pak hurá do práce a pak velká bašta… 🤣

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Osvěžující ovocný pohár s agarem

Oblíbeným lehkým a velmi osvěžujícím dezertem pro parné dny je ovoce v agarovém rosolu. Bude chutnat zejména těm, kdo nemají rádi příliš sladké a těžké dez...

Jahodový chia pudink

Chia dezerty jsou rychlé a zdravé. Udělejte si radost a dopřejte si tento jednoduchý dezert.

Ovocná kostka s meruňkami a broskvemi

Když se sejdou broskve a meruňky v jednom dezertu, tak je to naprosto dokonalé a osvěžující potěšení pro horké dny.

Švestkovo-broskvový pohárek

Osvěžující ovocné pohárky naprosto milujeme a skvěle nám v horkých dnech nahradí zmrzlinu. Jsou velmi snadné na přípravu a dají se udělat na pár dní do zás...

Dvojbarevný pohár Míša (bez cukru, bez lepku a bez mléka)

Pokud vám zbude tvaroh z tofu a amasaké, vykouzlíte velmi snadno a rychle jednoduché a chutné pohárky, které tak trochu připomínají dezert Míša z mého děts...

Domácí jahodová zmrzlina bez cukru

Pokud máte přebytky jahod a vaše děti touží po zmrzlině, kterou jim nechcete kupovat, máte možnost vyrobit si snadno, levně a zdravě domácí verzi. Toto je ...