Domů > Zdravé recepty > Dezerty > Ovocné

Jablíčka v páře

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez cukru
bez mléka
bez vajec
sezóna podzim
děti od 1 roku

V zimě nám studené ovoce příliš nesvědčí. Proto používáme vaření, napařování, smažení a dušení víc než kdykoli jindy v průběhu roku. Jablíčka v páře krásně zesládnou a poslouží jako zdravá svačinka pro děti nebo lahodný dezert pro dospělé. Příprava je snadná a rychlá.

Ingredience
4 osoby
  • 4 jablka
  • trochu vody
  • špetka skořice, hřebíček (nemusí být)
  • špetka soli

Po zimě jsem se cítila unavená, bez energie a potřebovala jsem shodit kila nastřádaná za poslední roky. Cítila jsem, ...

Jak připravit napařená jablka

  1. Očištěná a jadřinců zbavená jablka nakrájíme na čtvrtky a dáme slupkou dospod na pařáček.
  2. Na dno kastrůlku dáme vodu jen tolik, aby nepřesahovala pařáček. Do vody dáme špetku soli a můžeme pro vůni vložit hřebíček nebo kus skořice.
  3. Vložíme pařáček s jablky, můžeme je skořicí trochu posypat, přiklopíme pokličkou a necháme dusit přikryté cca 15 minut a mírném plameni. Že jsou připravená poznáme tak, že při zvednutí pokličky nám vodou nabobtnalá jablíčka “vydechnou” a mírně spadnou. Hotová jablka mají jinou strukturu než syrová, nyní vypadají spíš jako pyré, které drží pohromadě jen díky slupce.
Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

Praktické

  • Jablíčka si takto můžete připravit i bez pařáčku – v kastrolku s trochou vody na dně je také napaříte, jen pozor, aby bylo vody dost a nepřipálila se, ale zase ne tolik, aby se v ní jablka vařila.
  • Jablíčka jsou skvělá ještě teplá, ale můžete si je dát v krabičce s víčkem nebo skleničce do ledničky a mít je na další den už připravené. Jsou totiž dobrá i vychlazená. Ale nechte je po vyndání z lednice trochu ohřát, zejména v chladných měsících nebo při oslabených ledvinách. Případně je můžete i ohřát.
  • Jablíčka v páře jsou podstatně sladší než tatáž jablka za syrova. Je to tím, že cukr teplem zkaramelizoval. Proto jsou takto upravená také stravitelnější.
  • Nejmenším dětem sundáme slupku (snadno se sama oddělí), jinak ale vaříme i jim jablíčka ve slupce. Jednak kvůli vitamínům, jednak se nám čistě prakticky budou lépe transportovat z pařáčku na talířek, když je bude držet slupka pohromadě. Navíc pařáček zůstane prakticky čistý.
  • Pokrm je přirozeně bezlepkový a nesójový.

Obměna

  • Místo jablíček můžete takto připravit i velmi chutné hrušky.
  • Koření můžete vynechat, jablíčka jsou lahodná i bez něj. Přidat naopak můžete badyán, kardamom, citrónovou kůru a jiné koření, které se hodí k ovoci.
  • Z obyčejného jablka v páře můžeme udělat dokonalý dezert, když je přelijeme rýžovým nebo datlovým sirupem, javorovým sirupem nebo třeba karobovou polevou a posypeme mandlemi či kokosem. To děláme často pro návštěvy a vždycky sklízíme pochvalu.

Děti

  • Napařená jablíčka jsou ideální pro nejmenší děti od momentu, kdy zavádíme ovoce. Měkkou část jim vydlabeme lžičku, slupku nedáváme, dokud pořádně nekoušou. Vynecháme však sůl a koření.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

13 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Dobrý den všem,
teplý jablečný/hruškový kompot miluji od malička. A i nyní, když je mi už 70 let ho mám celou zimu stále v misce na kuchyňské lince. Jím ho teplý i studený. Jablka loupu poté, co jsem se od vyhlášeného a na Zahradě Čech několikrát oceněného pěstitele, ke kterému roky od podzimu do jara jezdíme pro jablíčka, dozvêděla, že “bez postřiku dnes nevypěstujete vůbec nic”. Proto už ani ze slupek nevařím čaj. Máme na zahradě jablka i jednu hrušku a na vlastní oči vidím, kolikrát za sezonu manžel musí stříkat, aby těch pár plodů vypěstoval. Začíná už teď v březnu (květokaz, listokaz, mšice atd). Proto nesouzním s tím, že doporučujete vaŕit vývar z odkrojků, byť omyté zeleniny. Jablíčka dusím oloupaná, pod pokličkou, se zmíněným kořením a kolečkem bio citronu bez kůry. Kolik je podleji, tolik mám šťávy. K této úpravě tedy minimálně a kontrolovaně. Zajímal by váš názor.

Mila Beata
22. 9. 2023

Mnam ♥️ pochutnali jsme si, miluju ty variace , přidala jsem hrašku a svestku a měla jsem zbytek sušeného goji

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Reveňová bublanina

Rebarborový jahleník je příjemný osvěžující dezert, který hravě nahradí běžný moučník. Neobsahuje mouku, vejce ani cukr. Je přirozeně bezlepkový a velmi ch...

Jednoduchá třešňová buchta

Třešňová buchta pro lenochy zabodovala podle vašich fotek ve FB skupině v mnoha domácnostech. Protože třešně všude kolem dozrávají, udělala jsem ještě letn...
klub
27
53

Ovocná bublanina bez lepku, mouky, vajec a cukru. Vhodná i pro menší děti.

Nadýchaná, vlhká a tak akorát sladká buchta se šťavnatým kyselkavým ovocem. Jooo, takové milujeme. Navíc je úplně bez mouky, lepku, mléka, vajec a cukru. T...

Jahodový želé dezert (bez lepku)

Jahodová varianta na náš oblíbený bezlepkový dezert je velmi osvěžující. Když se podává vychlazený, hravě uspokojí chuť na zmrzlinu. Naše varianta je opět ...

Luxusní švestkový krém za pár minut

Je lepší horký nebo vychlazený? Milujeme obě varianty! Tenhle dezert je super svačina i občerstvení pro návštěvy. Dá se udělat předem, je to rychlovka. A h...

Jahodovo-rybízový zmrzlinový krém

V horkých dnech přijde k chuti zmrzlinový krém z ovoce a ořechů.