Ingredience pro 4-6 porcí, záleží na velikosti mističek, nebo skleniček.
- asi 1kg jablek
- 100-120g hrozinek (čím sladší jablka, tím méně hrozinek)
- 1 sáček práškového agaru (asi 2 polévkové lžíce)
- mini špetička soli
- špetka skořice
- 1-2 hřebíčky (nemusí být)
Hrozinky dobře propláchneme na sítu a dáme do hrnce a přivedeme k varu. Přidáme na kousky pokrájené a jadřinců zbavené jablíčka. Zalijeme asi půl litrem vody, aby ovoce i hrozinky byly ponořené a malinkou špetičku soli, vaříme asi 20 minut.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Když je ovoce a hrozinky uvařené, vyndáme hřebíčky a pomocí tyčkového mixéru vše rozmixujeme na hladkou hmotu, přidáme celý sáček agaru, který do hmoty zamixujeme. Vrátíme hrnec na plotnu, počkáme až se začne vařit, pak okamžitě sundáme z ohně a naléváme do předem připravených mističek. Dáme vychladit do ledničky. Dezert během asi 1-2 hodin krásně ztuhne.
PraktickéOvoce není potřeba loupat, díky vaření a mixování se slupka úplně ztratí a tím si zachováme spousty důležitých minerálů.
KombinujemeOsvěžující agarový dezert můžeme použít i jako jednu z vrstev poháru, kdy dolů dáme burizony a na to agarovou ovocnou hmotu a ozdobíme čerstvým ovocem. Další varianta je, dát dolů do poháru vrstvu rozmixované uvařené rýže se sladěnkou a mandlovým máslem a na to vrstvu agarové ovocné hmoty. Kombinací je nespočet, záleží jen na vaší fantazii.
ObměnaJablka můžeme nahradit jakýmkoliv jiným ovocem, výborné jsou meruňky, blumy, švestky, ale i borůvky, jahody, nebo jablka, či hrušky. Výborná je i kombinace více druhů ovoce, vznikají tak zajímavé chutě.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Babovicky super, vse krasne ztuhlo. Jsou moc dobre!! Dcera mi to ale bohuzel takto samotne neji. Nadelala jsem si jich spoustu do zasoby, tak ted musim vymyslet do ceho vseho je budu pridavat, abych je do ni nejak dostala :)
Mně agar s jablky vůbec neztuhl. Po pár hodinách v lednici z toho bylo stejné pyré jako na začátku. Dělala jsem zároveň i z jahod a vody, dávkování stejné, a to ztuhlo perfektně. Není v kombinaci jablka+agar nějaký háček?