Domů > Zdravé recepty > Dezerty > Ovocné

Jablkovo-hruškový pudink se skořicí

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez cukru
bez mléka
bez vajec
sezóna podzim
děti od 1 a půl roku

Ovoce, které teď padá ze stromů, je krásně sladké, takže dezerty z něj ani není potřeba ničím doslazovat. Z každé procházky si přineseme nějaká jablka či hrušky. Z jejich kombinace připravujeme dětem rychlé svačinky a hostům překvapivě chutné občerstvení. V létě podáváme chlazené, teď na podzim teplé.

Ingredience

(pro cca 6 mističek)

  • 3 jablka
  • 3 hrušky
  • 3 dcl vody na podlití
  • špetka soli
  • špetka skořice
  • 3 hřebíčky
  • 4 lžíce kukuřičného škrobu
  • pražené mandle na ozdobení

Trvalo mi 4 roky než jsem se odhodlala to s vámi zkusit. Motivací je syn. Měl flíčky na kůži – plíseň. Tak jsem...

Postup

Očištěná vykrájená jablka a hrušky i se slupkou dáme do hrnce, přidáme špetku soli, hřebíčky a skořice. Přidáme vodu a na mírném plameni vaříme pod pokličkou 15 až 20 minut. Když je ovoce měkké, vyndáme hřebíčky a rozmixujeme obsah hrnce ponorným mixérem. Ve studené vodě rozpustíme kukuřičný škrob a přidáme do vzniklé ovocné kaše. Pár minut povaříme, aby se škrob provařil. Hotový pudink vlijeme do mističek a když trochu vychladne, ozdobíme mandlemi. V tomto počasí podáváme teplý. Nadbytek skladujeme v lednici.

Praktické

Pokud nechceme hřebíčky složitě lovit, dáme je vařit v košíčku na koření nebo čistém zavázaném plátýnku.

Pokud se nám zdá pudink příliš řídký, rozředíme si ještě lžíci škrobu v malém množství studené vody a přidáme ho do hrnce a opět povaříme. V obráceném případě naředíme pudink vodou. Pudink už nám v chladu o mnoho víc neztuhne, proto si připravte kaši tak hustou, jak hustý a pevný chcete mít výsledný pudink.

Obměna

Nechcete-li krémovou hmotu, protože třeba berete dezert s sebou na cesty, použijte místo škrobu agar. Výsledkem bude tuhá hmota, která se dá porcovat či vyklopit z mističky a zdobit.

Můžete udělat pudink jen z jablíček nebo zkombinovat různé zbytky ovoce, které už vadne a je potřeba je zlikvidovat. Nikdy však nepoužíváme ovoce nahnilé či plesnivé!

Do pudinku můžeme dát vařit mandle nebo ořechy a rozmixovat ovoce i s ořechy či mandlemi. Pokud pomixujeme jen krátce, dostaneme zajímavý dezert s kousky ovoce a kousky mandlí či ořechů místo hladkého krému.

Místo mandlí můžeme použít lískové nebo vlašské ořechy a zdobit čerstvým ovocem.

Pokud chcete vytvořit pohár, dejte dospodu mističek karobovou čokoládu.

Děti

Ovocný pudink je vhodný i pro nejmenší děti. Miminkům jen nedáme sůl a koření. Nikdy nedáváme rovnou z lednice!

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

19 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Mila Beata
18. 5. 2023

Mnam ♥️

take uprednostnuji KUZU

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Meruňky a jablka v citrónovém želé

Neodolala jsem a koupila na trhu meruňky. Nebyly tak zcela zralé, jak vypadaly, tak skončily v citrónovém želé. Vznikl tak nečekaně dobrý recept na osvěžuj...

Jahodovo-rybízový zmrzlinový krém

V horkých dnech přijde k chuti zmrzlinový krém z ovoce a ořechů.

Jahodový chia pudink

Chia dezerty jsou rychlé a zdravé. Udělejte si radost a dopřejte si tento jednoduchý dezert.
klub
27
53

Ovocná bublanina bez lepku, mouky, vajec a cukru. Vhodná i pro menší děti.

Nadýchaná, vlhká a tak akorát sladká buchta se šťavnatým kyselkavým ovocem. Jooo, takové milujeme. Navíc je úplně bez mouky, lepku, mléka, vajec a cukru. T...

Domácí jahodová zmrzlina bez cukru

Pokud máte přebytky jahod a vaše děti touží po zmrzlině, kterou jim nechcete kupovat, máte možnost vyrobit si snadno, levně a zdravě domácí verzi. Toto je ...

Jednoduchá melounová zmrzlina bez cukru

Fantastická melounová zmrzlina je taaak jednoduchá. Potřebujete na ní jen meloun! Můžete si ji vylepšit a upravit, máme pro vás několik typů, jak na to.