- 1 petržel nakrájená na sirky
- 1/2 cukety nakrájené na malé hranolky
- 1/2 pórku nakrájeného na kolečka
- 2 ředkvičky nakrájené na kostičky
- 1 list čínského zelí pokrájený na tenké proužky
- 1 nahrubo nastrouhaná mrkev
- 1 hrnek jahel
- 1 hrnek vařené cizrny
- sůl
- olej
- sójová omáčka
- na ozdobení a dochucení: gomasio nebo pražená semínka, naklíčené výhonky, sekané zelené natě
- na dochucení salátu: 1 lžíce tofunézy nebo rostlinné smetany nebo domácího obilného mléka, případně lžička umeocta nebo hořčice
Jak připravit jáhly s cizrnou a salátem
- Jáhly propláchneme ve studené vodě a dáme vařit do 3 hrnků vody.
- Osolíme a když se voda vaří, přidáme mrkev nastrouhanou na hrubo.
- Vaříme cca 20 minut, dokud se voda nevstřebá.
- Na lžící oleje zpěníme polovinu z připraveného pórku, osolíme a chvíli restujeme.
- Po chvilce přidáme cuketu nakrájenou na drobné hranolky a hrnek uvařené cizrny a restujeme spolu cca 10 minut na mírném ohni.
- Ke konci pokapeme trochou sojové omáčky, promícháme a vypneme.
- Jakmile dáme vařit jáhly a restovat zeleninou s cizrnou, jdeme připravit salát z teplé a čerstvé zeleniny.
- Do kastrolku dáme na dno zbylý pórek, na něj vrstvu petržele pokrájené na sirky, podlijeme trochou vody, mírně osolíme a přivedeme k varu.
- Pak ztlumíme a necháme vařit cca 10 minut pod pokličkou.
- Ředkvičky a čínské zelí pak smícháme s uvařenou zeleninou a podle potřeby dochutíme lžící tofunézy, můžeme přidat lžičku hořčice nebo umeocta.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Praktické
- Takto sestavené jídlo představuje dokonale vyvážený pokrm a kompletní bílkovinu, tedy takzvaný kompletní talíř.
- Podáváme zdobené praženými semínky, sedmikráskami a slavnostně můžeme ozdobit rostlinnou smetanou. Pro dokonalost můžeme ještě přidat kousek kvašené zeleniny.
- Jste-li líní strouhat mrkev jako já, můžete ji nakrájet na menší kostky a po uvaření rozšťouchat štouchadlem na brambory.
Obměna
- Místo mrkve můžeme dát do jahlové kaše batát nebo petržel.
- Veškerou uvedenou zeleninu můžeme podle potřeby obměnit.
- Stejně tak místo cizrny použijeme jinou zrovna uvařenou luštěninu nebo třeba tofu či tempeh.
- Do salátu můžeme pro obměnu přidat šťávu z citrónu a na ozdobení použít třeba sedmikrásky.
Děti
- Takto připravený pokrm je vhodný pro děti od 2 let, pokud se budeme mírnit v užívání soli, oleje, tofunézy a umeocta. Dospělí si na talíři dochutí gomasiem, pokud by to pro ně bylo málo slané. Variantou je dítěti odebrat jeho porci před dochucením a dospělým teprve potom dochutíme sojovou omáčkou atd.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Dobrůtka….Mám radost a vaření mě konečně díky Vám začalo bavit ❤️🌹
Vynikající! Jeden z těch receptů, kdy mám radost, že jím zdravě a zároveň mám gurmánský zážitek.
Moc chutnalo celé rodině. Děkuji 🤗