Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Luštěniny

Jáhlová kaše s mrkví, cizrna se zeleninou a teplý zeleninový salát

Uvařeno
bez lepku
sezóna jaro
děti od 2 let

Pozdní příchod z výletu, hlad, nouzové zásoby zeleniny v lednici, pár zbytků z předchozího dne…a za půl hodiny si pochutnáváme na čerstvé teplé večeři. V bříšku je zase jak v pokojíčku, což se po jídle v restauraci na dnešním výletě tak úplně říct nedalo. Po večeři byl žaludek napraven a dobrá nálada dobrým jídlem zajištěna :-)

Ingredience
4 porce
  • 1 petržel nakrájená na sirky
  • 1/2 cukety nakrájené na malé hranolky
  • 1/2 pórku nakrájeného na kolečka
  • 2 ředkvičky nakrájené na kostičky
  • 1 list čínského zelí pokrájený na tenké proužky
  • 1 nahrubo nastrouhaná mrkev
  • 1 hrnek jahel
  • 1 hrnek vařené cizrny
  • sůl
  • olej
  • sójová omáčka
  • na ozdobení a dochucení: gomasio nebo pražená semínka, naklíčené výhonky, sekané zelené natě
  • na dochucení salátu: 1 lžíce tofunézy nebo rostlinné smetany nebo domácího obilného mléka, případně lžička umeocta nebo hořčice

Vysokohorská turistika, fotky hor, taiji. To byly mé lásky, které jsem miloval, ale artróza kolene mi je vzala. Probl...

Jak připravit jáhly s cizrnou a salátem

  1. Jáhly propláchneme ve studené vodě a dáme vařit do 3 hrnků vody.
  2. Osolíme a když se voda vaří, přidáme mrkev nastrouhanou na hrubo.
  3. Vaříme cca 20 minut, dokud se voda nevstřebá.
  4. Na lžící oleje zpěníme polovinu z připraveného pórku, osolíme a chvíli restujeme.
  5. Po chvilce přidáme cuketu nakrájenou na drobné hranolky a hrnek uvařené cizrny a restujeme spolu cca 10 minut na mírném ohni.
  6. Ke konci pokapeme trochou sojové omáčky, promícháme a vypneme.
  7. Jakmile dáme vařit jáhly a restovat zeleninou s cizrnou, jdeme připravit salát z teplé a čerstvé zeleniny.
  8. Do kastrolku dáme na dno zbylý pórek, na něj vrstvu petržele pokrájené na sirky, podlijeme trochou vody, mírně osolíme a přivedeme k varu.
  9. Pak ztlumíme a necháme vařit cca 10 minut pod pokličkou.
  10. Ředkvičky a čínské zelí pak smícháme s uvařenou zeleninou a podle potřeby dochutíme lžící tofunézy, můžeme přidat lžičku hořčice nebo umeocta.
Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

Praktické

  • Takto sestavené jídlo představuje dokonale vyvážený pokrm a kompletní bílkovinu, tedy takzvaný kompletní talíř.
  • Podáváme zdobené praženými semínky, sedmikráskami a slavnostně můžeme ozdobit rostlinnou smetanou. Pro dokonalost můžeme ještě přidat kousek kvašené zeleniny.
  • Jste-li líní strouhat mrkev jako já, můžete ji nakrájet na menší kostky a po uvaření rozšťouchat štouchadlem na brambory.

Obměna

  • Místo mrkve můžeme dát do jahlové kaše batát nebo petržel.
  • Veškerou uvedenou zeleninu můžeme podle potřeby obměnit.
  • Stejně tak místo cizrny použijeme jinou zrovna uvařenou luštěninu nebo třeba tofu či tempeh.
  • Do salátu můžeme pro obměnu přidat šťávu z citrónu a na ozdobení použít třeba sedmikrásky.

Děti

  • Takto připravený pokrm je vhodný pro děti od 2 let, pokud se budeme mírnit v užívání soli, oleje, tofunézy a umeocta. Dospělí si na talíři dochutí gomasiem, pokud by to pro ně bylo málo slané. Variantou je dítěti odebrat jeho porci před dochucením a dospělým teprve potom dochutíme sojovou omáčkou atd.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

7 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Dobrůtka….Mám radost a vaření mě konečně díky Vám začalo bavit ❤️🌹

Vynikající! Jeden z těch receptů, kdy mám radost, že jím zdravě a zároveň mám gurmánský zážitek.
Moc chutnalo celé rodině. Děkuji 🤗

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Citronová kaše s pikantním tofu

Letní recept vonící po sušeném citronu, který využijeme i v zimních měsících do čajů a jako dochucovadlo.

“Rajská omáčka” z červené řepy

Všem milovníkům rajčat určitě udělá radost tato falešná rajčatová omáčka, která se výborně hodí jak na těstoviny, tak jako omáčka ke knedlíkům a seitanu. P...

Zapečené “šunkové” těstoviny à la šunkofleky

Kam se hrabou klasické šunkafleky! Tenhle recept boduje už řadu let a pořád patří mezi naše oblíbené.
51
47

Luxusní MINI bramboráčky z cukety – a bez mouky!

Chutnají jako klasické bramboráčky – dokonce možná ještě lépe! Nejlepší na nich je, že nejsou nasáknuté olejem, jsou lehké, výživné a mohou je i ti, ...

Japonský tofu sendvič Onigirazu

Nemůžete se rozhodnout, jestli si s sebou na svačinu udělat sushi, anebo sendvič? Udělejte si zdravý Sushi sendvič s křupavým tofu.

Nádivka v županu

Delikatesa, která je rychle hotová, když máte zbytek jáhlové nádivky. Do chladných dnů jako dělaná.