Domů > Zdravé recepty > Přílohy

Jáhlová kaše s pečenou řepou a černou čočkou

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka
bez vajec

Když se kouknete na ingredience asi nebudete mít chuť se do toho receptu pustit. Jedna porce a tolik věcí! Ale bez práce nejsou koláče a tahle kaše je fakt výborná. Pokud milujete řepu jako já, tak vám bude chutnat. Pečená řepa má unikátní chuť a výborně se hodí k jáhlám. I křupavoučký tempeh tomu dodá ten správný kontrast. No a jarní cibulka a česnek vám provoní jídlo jarem.

Ingredience
1 porce
  • 80 g jáhel
  • 2 malé červené řepy
  • 60 g černé čočky Beluga
  • tempeh podle chuti na jednu porci
  • sezamová semínka
  • olej
  • čerstvá jarní cibulka
  • čerstvý česnek s listy
  • mladé mangoldové listy
  • saturejka
  • tamari
  • umeocet
  • prášek z červené řepy
  • citrónová šťáva
  • sůl
  • sladká paprika
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • 1 lžíce lahůdkového droždí
  • koření ras el hanout

Na podzim jsem prošla vaším kurzem Vánoce jinak a od té doby se mi změnily jak moje stravovací návyky, tak moje jídlo...

Jak připravit Jáhlovou kaši s pečenou řepou

  1. Dejte vařit jáhly se špetkou soli. Na kaši je vhodný poměr 1:3 (jeden díl jahel a tři díly vody).
  2. Řepu očistěte, aniž byste jí loupali, vložte do pánve s vodou a trochou umeocta a pečte v troubě. Po upečení odstraňte slupku a nakrájejte řepu na kousky. Pokapejte citrónovou šťávou, olejem  a osolte.
  3. Do misky dejte kukuřičný škrob, sůl, koření ras el hanout, lahůdkové droždí, papriku a sezamová semínka. Zalijte trochou vody. Smíchejte. Tempeh nakrájejte na malé kostky a smíchejte s marinádou.
  4. Na pánvi rozpalte olej a tempeh opečte na prudkém ohni. Marináda se vstřebá a vznikne chutná kůrka. Tempeh musí být křupavý.
  5. Do další pánve dejte olej, trochu vody a mangoldové listy. Přidejte sůl a vařte několik minut. Jakmile je uvařen, vymačkejte z listů vodu a zmáčkněte je do koule.
  6. Uvařte čočku. Poté ji slijte a vložte je do pánve s olejem, saturejkou a čerstvými česnekovými listy. Osolte, promíchejte a zahřejte olej bez restování. Musíte začít cítit česnek, aby provoněl čočku.
  7. Jakmile jsou všechny přípravy hotové, naservírujte kaši do misky, dochuťte ji tamari a navrch dejte řepu, čočku, tempeh, mangoldovou kuličku a vše posypte čerstvou jarní cibulkou a posypte trochou prášku z červené řepy.

🚀Začíná jarní očista - tento týden!
Proměň se ze zimní medvědice v jarní gazelu! 😁

Ráno plná energie, pleť jen září, oblečení ti padne a tělo šlape jako hodinky - Pojď do toho!

Praktické

  • Příprava této kaše je trochu delší, zorganizujte si proto vaření, aby trvalo co nejméně. Nejdříve začněte péct řepu a vařit kaši, protože to zabere nejvíce času. I když jsou bulvičky řepy malé a mladé, přece jenom tu hodinu v troubě potřebují.
  • Pro přípravu jáhlové kaše můžete použít rýžovar, který nastavíte na program porridge. Kaše se připraví sama a pak se udržuje v teple, dokud nepřipravíte ostatní suroviny.
  • Pro verzi bez sóji použijte domácí nesójový tempeh (čočkový, hrachový, cizrnový apod.) a hrachovou omáčku nebo více soli místo tamari.

Obměna

  • Obměnu můžete udělat jakoukoliv, ovšem nevynechte v tomto receptu pečenou řepu. Je fantastická.
  • Pokud nemáte mangold, můžete použít špenátové listy nebo i kapustu.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl, olej a koření.

🌱 PS: Začni svou jarní proměnu!

Probuď energii a uprav jídelníček. Uvidíš, že i na jaře se můžeš cítit skvěle! Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Přidej se do skvělé party - už za pár týdnů uvidíš výsledky.

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

25 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Jeronýmka
18. 1. 2023

Hurá, konečně jsem našla u Vás český název jídla a ten název se mi taky líbí. Jsem tady totiž za krásu české řeči a mnohdy mne mrzí, že jsou všude samé cizí pojmy a ty nám vůbec nic neříkají. Je to pochopitelně jen a jen můj názor, nicméně bych byla ráda, kdyby se každý ten název receptu přeložil. Hezky česky. Vždyť se tady v té naší krásné zemi máme TAK DOBŘE, podporujme naši řeč, podporujme naše slova. Klidně tam pak můžeme i přidat to cizí slovo, nakonec můžeme se takhle znenáhla učit cizí řeč. Jednoznačně by však měl být, podle mého názoru, u receptu nejdříve pěkný český název. Slovenská slova beru jako česká slova. Jen a jen v dobrém. Nakonec v podstatě umíme my všichni zde slovensky a naopak. Přeji pěkné dny Ja

s.hemalova
30. 4. 2021

Čím je možno nahradit koření Ras el…., nemám ho skladem a chtěla bych to vyzkoušet, co je tomu nejblíž? Děkuji

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Pikantní zimní tempeh s černými nudlemi

Co myslíte, může se člověk zamilovat do tempehu, sečuánského pepře či shiitake? Za nás rozhodně ano. Ochutnejte toto lahodné asijské jídlo, které je za pou...

Ďábelské fazole s červenou rýží

Barva ohně, tepla … červená barva tohoto jídla nelže. Tyto fazole jsou opravdu ďábelské. V chladných dnech vás toto intenzivní, kořeněné a pikantní j...

Dušený batát Katmandu

Je to chuťově velmi zajímavé jídlo, které si obzvlášť vychutnáte, pokud nevynecháte žádné koření.

Sekihan se špízy

Jednoduchý recept inspirovaný Japonskem, to je sekihan – červené adzuki s rýží. Se zeleninovými špízy s tempehem je vynikající! Tradice servírování r...

Tofu s hatcho miso omáčkou

Výborné pikantní, kořeněné jídlo s jednoduše upraveným tofu, které krásně doladí pokrm a jde skvěle dohromady s chuťově výraznou omáčkou.

Tempeh s tuřínem a arašídovou omáčkou

Pokud milujete kontrasty na talíři, tohle jídlo vám bude určitě chutnat. Na kontrasty chutí i konzistencí je tento recept velmi bohatý. Pokud se do něj pus...