Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla

Jáhlová lepenice s kapustou

Uvařeno
bez lepku
bez mléka
sezóna podzim
sezóna zima

Lepenice je staročeské prosté jídlo. Dříve se mu také říkalo žvanda. Podávalo se většinou jako samostatné jídlo, v bohatších rodinách i jako příloha k dalším pokrmům. Tato verze neobsahuje brambory a namísto zelí v ní upotřebíte kapustu, která je plná vitamínů a minerálů.

Ingredience
na 2-3 porce
  • 0,5 hrnku vařených jahel
  • 1 lžička kmínu
  • 1/4 kapusty (nebo hlávkového či kysaného zelí)
  • 2-5 lžic rostlinného mléka/smetany
  • 1 cibule (bílá nebo červená)
  • 2 lžíce oleje
  • sůl

Jana první operaci prodělala v roce 1982. Sem tam pobývala v nemocnici. Vyzkoušela snad všechno, ale bylo to jak na h...

Jak připravit jáhlovou lepenici

  1. Na oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibulku.
  2. Posolíme a až je dozlatova usmažená, přidáme na teňoučké proužky nakrájenou kapustu nebo zelí.
  3. Posypeme kmínem a restujeme, až kapusta nebo zelí zkřehne.
  4. Pokud by se zelenina připalovala, podlijeme troškou vody.
  5. Rozšťoucháme jáhly s mlékem. Mléko přidáváme postupně dle toho, jak máme jáhly suché, anebo jak chceme mít lepenici kašovitou.
  6. Smícháme s orestovanou zeleninou.
  7. Podáváme.

Praktické

  • Lepenici můžete dát i do trouby zapéct na 220°C 10-15 minut.
  • Pokud použijete do lepenice kysané zelí, není třeba ho tepelně upravovat a můžete ho pokrájené do lepenice zamíchat spolu s osmaženou cibulkou.
  • Výborná je lepenice podávaná s osmaženými kostičkami uzeného tofu nebo tempehu.
  • Do lepenice je vhodné použít nepříliš aromatické rostlinné mléko (a neslazené) – rýžové, mandlové, sojové atp. Kokosové mléko dodá hodně aromatickou kokosovou chuť.
  • Lze podávat jako přílohu, anebo samostatné jídlo například s tofu/tempehem.

Obměna

  • Tradičně se dělala lepenice z kysaného zelí. Pokud ho máte, nahraďte jím kapustu. Dá se použít i medvědí česnek.
  • Místo jáhel můžete udělat lepenici i z uvařených batátů (namísto brambor, ze kterých se klasická lepenice dělá).

Děti

Tento pokrm je vhodný pro děti od dvou let. Menším ubereme sůl, olej a koření.

🚀Začíná jarní očista - tento týden!
Proměň se ze zimní medvědice v jarní gazelu! 😁

Ráno plná energie, pleť jen září, oblečení ti padne a tělo šlape jako hodinky - Pojď do toho!

🌱 PS: Začni svou jarní proměnu!

Probuď energii a uprav jídelníček. Uvidíš, že i na jaře se můžeš cítit skvěle! Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Přidej se do skvělé party - už za pár týdnů uvidíš výsledky.

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

9 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Teda to byla mňamka 😊 Přiznám se, že jsem tomu moc nevěřila, ale potřebovala jsem nutně nějakou rychlovku a vzhledem k tomu,že jsem měla v lednici načatou kapustu a uvařené jáhly – bylo rozhodnuto. Zařazuji mezi oblíbené rychlovky 😊 Škoda, že jsem toho neudělala trochu víc. Ještě bychom si přidali 😁 Vyfotit jsem nestihla. Hlad byl silnější 😀

Zdeňka
2. 4. 2022

Překvapivý výsledek, očekávala jsem jídlo chudých,a byla z toho rychlá pecka 😋

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Černé fazole s ovsem

Ovesné vločky zná každý, ale už jste si uvařili něco přímo z ovsa? Jestli ne, tak vyzkoušejte toto lahodné sladkokyselé jídlo, které na talíři tvoří krásný...

Dýňové kari

Dýně je královnou tohoto ročního období a pokud si z ní připravíte tohle kari, určitě si ji zamilujete.

Pikantní červený talíř

Vyzkoušejte tento voňavý červený talíř plný různých chutí. Hořké, sladké, kyselé, pálivé, křupavé, měkké, to vše na talíři najdete.
39
20

Našlehaná “bramborová” kaše z jáhel. K nerozeznání od klasické!

Věrná alternativa k bramborové kaši bez živočišného mléka a částečně odlehčená květákem. Skvělé příloha například ke grilovanému tofu nebo tempehu!

Nádivka v županu

Delikatesa, která je rychle hotová, když máte zbytek jáhlové nádivky. Do chladných dnů jako dělaná.