- 2 hrnky vařených jahel
- 1 tofu natural
- špetka soli
- 2 hrnky vody
- pár lžic kukuřičné strouhanky (nebo pohankové mouky)
- 4 rýžové papíry
- 3 lžičky kmínu
Na talíř položíme rýžový papír a zalijeme vodou. Napije se a změkne. Podle potřeby otočíme nebo dolijeme vodu. V mírně osolené vodě povaříme 10 minut tofu. Uvařené jáhly dáme do mísy s uvařeným tofu a rýžovým papírem. Ponorným mixérem rozmícháme na hustou kaši. Aby se nám lépe mixovalo, použijeme trochu vody, ve které se vařilo tofu. Je slaná, takže nemusíme těsto moc dosolovat. Přidáme lžičku kmínu a podle potřeby kaši zahustíme kukuřičnou strouhankou na hmotu, ze které se dají mokrýma rukama tvarovat placky. Ty pokládáme na vymazaný plech nebo pečící papír, potřeme vodou a posypeme zbylým kmínem. Pečeme pomalu cca 30 minut na 180°C, dokud se jim neudělá trochu kůrka. Maličko během pečení nabudou, proto kmín lehce zamáčkneme do těsta, aby nám všechen během pečení neopadal.
Z tohoto množství mi vyšlo 16 placek na jeden celý plech, velikost viz foto.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Placky můžeme dát dětem na svačinu s napařenou zeleninou. Je to vlastně kompletní jídlo, protože máme zastoupené obilí i luštěninu.
Můžeme je vzít na výlet či do práce s pomazánkou a kvašenou zeleninou nebo je použít jak přílohu k obědu či večeři místo obvyklé hromádky obilí. Rodina jistě změnu uvítá. Výhodou je trvanlivost. Můžeme si je udělat na den dva dopředu, i když čerstvé, nebo dokonce teplé, jsou samozřejmě nejlepší.
Nejlépe chutnají teplé, když vychladnou, jsou poměrně tuhé. Nám to nevadí, rádi si pořádně kousneme.
TipPečením vznikne dutinka, kterou objevíte po ukousnutí prvního sousta – tuhle dutinku moje rodina vyplnila fazolovou pomazánkou a měla tak něco jako plněnou placku. Můžete takhle nachystat občerstvení – ukrojit prdelku,naplnit, ozdobit zeleninou a položit na talíře pro přátele.
ObměnaDo placek můžete přidat jiné koření (zkuste třeba aromatický římský kmín), česnek, strouhanou zeleninu nebo semínka podle nálady.
Placky můžeme péct, napařovat nebo smažit na oleji.
DětiPlacky mohou být dobrým jídlem do ruky už pro nejmenší děti. Ale těm úplně maličkým raději placky napaříme místo pečení v troubě a miminkům ani nesolíme.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Mám pšenové obdobie🙂,tak takáto zmena prišla vhod_ s mahá korením,so zvyšnými fazuľami,na panvici k dusenej zelenine určite zapasujú…
Bezkonkurenčně nejlepší …. Velmi lehké a hlavně mnam
Neustále pějeme chválu na recepty Jime jinak♥️ nemůžeme si pomoct, prostě všechny recepty jsou velmi lehké , je nám po jídle dobre a rychle stráveno, ale co je úplně NEJ je , že je všechno tak dobře ochucené , každý den žaludeční orgasmus
Pane Bože děkujeme za JIME JINAK
✅ Batat plnéný čočkovou směsí
https://www.jimejinak.cz/batat-plneny-cockovou-smesi/
✅ Jáhlové dalamanky s kminem
https://www.jimejinak.cz/jahlove-dalamanky-s-kminem-bezlepkove/
✅ Nishime – řapíkatý celer chřest a mrkev
✅ Letni salat s jeskyni květy bez květů 😂😂😂
https://www.jimejinak.cz/letni-salat-s-jedlymi-kvety/