Pojďte si dát 14 denní restart. Spravíme trávení a dáme tělo do kupy po svátcích!
Chci lednový restart
Jak udělat bylinkové jáhlové kostky s řasou
- Do hrnce dáme vodu a jáhly.
- Přivedeme k varu, přidáme sůl, arame, semínka a koření.
- Ztlumíme plamen a 30 minut vaříme.
- Hotové jáhly promícháme.
- Vypneme a jáhly pomocí stěrky přemístíme na menší plech nebo do “bábovičkových” forem nebo misek a uhladíme.
- Necháme ztuhnout zhruba 20 minut na lince a poté jáhly přemístíme do lednice.
- Ztuhlé jáhly jdou pěkně vyklopit i krájet na kostky.
- Podávejte například s omáčkou, dipem, pomazánkou, ricottou, “sýrem” nebo salsou.
Obměna
- Místo jáhel můžete použít i polentu nebo kukuřičnou krupici. V poměru 1:3 (1 díl kukuřice na 3 díly vody). Polentu stačí nasypat se všemi ingrediencemi do odměřené vody, přivést k varu a 3 minuty míchat. Krupici je vhodné namočit na několik hodin (nicméně uvaří se i nenamočená), nasypat ji do vody spolu se všemi ingrediencemi, přivést k varu, plamen ztlumit a bez míchání ji nechat vařit na nízkém plameni cca 45 minut.
- Koření můžete obměnit dle chuti – použít kari koření, provensálské bylinky, pizza koření, koření na brambory aj.
- Místo dýňových semen můžete dát slunečnici, sezam, len nebo třeba mandle.
- V polentě jsou výborné i kostičky uzeného tofu nebo tempehu.
Praktické
- Kostky z jáhel se hodí jíst i jen tak studené jako svačinku nebo například namazané pomazánkou á la chleba.
- Výborné jsou jáhlové kostky i k různým omáčkám nebo nakrájené na kostičky do polévky.
PS: Povánoční kila, únava nebo lenora. Známe to!
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Košíček 😉
Zkusila jsem několikrát, ale nikdy mi jáhly neztuhly, vždycky vypadaly jako hustá kaše. Až mě napadlo upéct je jako slaný jahelník – 1 hrnek jáhel a 4 hrnky vody. A to bylo ono! Ztuhlé jáhly krájím místo knedlíků k omáčce, místo noků do polévky nebo k zelenině nishime, rozmačkané jím jako kaši. 🙂