Domů > Zdravé recepty > Přílohy

Jáhlové kostky s bylinkami, řasou a dýní

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
sezóna léto

Skvěle ochucené slané “řezy” z jáhel, které jsou dobré už jen samy o sobě. Když je namažte pomazánkou a obložíte zeleninou, máte perfektní a rychle hotovou svačinku, oběd nebo večeři.

Ingredience
na 4 porce
  • 1 hrnek jáhel
  • 2 hrnky vody
  • hrst dýňových semínek
  • 1 lžíce arame řas
  • 1 lžička soli
  • 1 lžíce grilovacího koření (česnek, rozmarýn, tymián, sušená rajčata, pepř, cibule)

Diet jsem kvůli váze vyzkoušela hodně, s váhou to bylo vždycky jak na houpačce. Výsledkem byly bolavé kotníky, strhan...

Jak udělat bylinkové jáhlové kostky s řasou

  1. Do hrnce dáme vodu a jáhly.
  2. Přivedeme k varu, přidáme sůl, arame, semínka a koření.
  3. Ztlumíme plamen a 30 minut vaříme.
  4. Hotové jáhly promícháme.
  5. Vypneme a jáhly pomocí stěrky přemístíme na menší plech nebo do “bábovičkových” forem nebo misek a uhladíme.
  6. Necháme ztuhnout zhruba 20 minut na lince a poté jáhly přemístíme do lednice.
  7. Ztuhlé jáhly jdou pěkně vyklopit i krájet na kostky.
  8. Podávejte například s omáčkou, dipem, pomazánkou, ricottou, “sýrem” nebo salsou.

Obměna

  • Místo jáhel můžete použít i polentu nebo kukuřičnou krupici. V poměru 1:3 (1 díl kukuřice na 3 díly vody). Polentu stačí nasypat se všemi ingrediencemi do odměřené vody, přivést k varu a 3 minuty míchat. Krupici je vhodné namočit na několik hodin (nicméně uvaří se i nenamočená), nasypat ji do vody spolu se všemi ingrediencemi, přivést k varu, plamen ztlumit a bez míchání ji nechat vařit na nízkém plameni cca 45 minut.
  • Koření můžete obměnit dle chuti – použít kari koření, provensálské bylinky, pizza koření, koření na brambory aj.
  • Místo dýňových semen můžete dát slunečnici, sezam, len nebo třeba mandle.
  • V polentě jsou výborné i kostičky uzeného tofu nebo tempehu.

Praktické

  • Kostky z jáhel se hodí jíst i jen tak studené jako svačinku nebo například namazané pomazánkou á la chleba.
  • Výborné jsou jáhlové kostky i k různým omáčkám nebo nakrájené na kostičky do polévky.

PS: Povánoční kila, únava nebo lenora. Známe to!

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

8 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Košíček 😉

Zkusila jsem několikrát, ale nikdy mi jáhly neztuhly, vždycky vypadaly jako hustá kaše. Až mě napadlo upéct je jako slaný jahelník – 1 hrnek jáhel a 4 hrnky vody. A to bylo ono! Ztuhlé jáhly krájím místo knedlíků k omáčce, místo noků do polévky nebo k zelenině nishime, rozmačkané jím jako kaši. 🙂

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Osvěžující ovocný pohár s agarem

Oblíbeným lehkým a velmi osvěžujícím dezertem pro parné dny je ovoce v agarovém rosolu. Bude chutnat zejména těm, kdo nemají rádi příliš sladké a těžké dez...

Domácí jahodová zmrzlina bez cukru

Pokud máte přebytky jahod a vaše děti touží po zmrzlině, kterou jim nechcete kupovat, máte možnost vyrobit si snadno, levně a zdravě domácí verzi. Toto je ...

Meruňky a jablka v citrónovém želé

Neodolala jsem a koupila na trhu meruňky. Nebyly tak zcela zralé, jak vypadaly, tak skončily v citrónovém želé. Vznikl tak nečekaně dobrý recept na osvěžuj...

Mirabelkový nákyp

Špendlíky neboli mirabelky, rostou v létě úplně všude. Nasbírejte od každé barvy trochu a udělejte si výborný nákyp.

Luxusní švestkový krém za pár minut

Je lepší horký nebo vychlazený? Milujeme obě varianty! Tenhle dezert je super svačina i občerstvení pro návštěvy. Dá se udělat předem, je to rychlovka. A h...

Fazolový citrónový krém

Velmi rychlý recept na dip nebo pomazánku, která voní citrusem. Perfektní k zelenině nebo i do placek a na chleba.