Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Luštěniny

Jáhlové kuličky s omáčkou

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka

Rychlé a jednoduché jarní jídlo, které by mělo uspokojit všechny milovníky kuliček a svěží jarní zeleniny.

Ingredience
Na kuličky:
  • 100 g syrových jáhel
  • sůl
  • čerstvý česnek
  • čerstvé listy pórku
  • čerstvá petrželka
  • kukuřičná strouhanka
  • olej na smažení kuliček
Na omáčku:
  • čerstvé boby
  • čerstvý hrášek
  • čerstvá jarní cibulka
  • pórek
  • sojová smetana
  • sůl

To byla moje otázka. Snažila jsem se v tom nějak zorientovat, ale bylo to spíš horší. Tolik informací. Tolik protichů...

Jak připravit smažené kuličky s omáčkou z bobů a hrášku

  1. Uvařte jáhly a nechte je trochu vychladnout.
  2. Do sekáčku dejte lístky pórku, petrželku, čerstvý česnek, sůl a rozsekejte.
  3. Po vychladnutí jáhly zlehka rozmixujte tyčovým mixérem a dejte do mísy.
  4. Přidejte nasekané bylinky k jáhlám a dobře promíchejte. Nechte hodinu odpočívat.
  5. Poté rukama tvořte malé kuličky a obalte je v kukuřičné mouce.
  6. Smažte na malém množství oleje na pánvi.
  7. Do další pánve dejte olej, rozpalte ho a přidejte nakrájený pórek, boby, osolte a vařte několik minut doměkka.
  8. Nyní přidejte hrášek, promíchejte a zalijte rostlinnou smetanou.
  9. Omáčku dejte na talíř a přidejte kuličky posypané čerstvou jarní cibulkou.

Praktické

  • Boby vařte podle jejich velikosti. Velké a hodně zralé boby jsou tvrdé, proto vaření bude vyžadovat delší dobu. Tato omáčka je připravena z bobů mladých a čerstvých, proto vaření vyžaduje pouze pár minut.
  • Kuličky jsou dobré i za studena bez omáčky.

Obměna

  • Můžete použít jakoukoliv rostlinnou smetanu.
  • Listy mladého pórku můžete využít a přidat do kuliček, pokud nekupujte pórek s tvrdými listy v obchodě.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl, olej a koření.
  • Pro děti můžete omáčku rozmixovat.

 

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

6 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Sice jsem něco obměňovala dle toho, co bylo doma, ale ty kuličky mě úplně nadchly a zařazuji do svého repertoáru 😊. Děkuji moc za recept 🍀

Dobrý den.
Recept vypadá velice lákavé a ráda bych ho vyzkoušela. Jen úplně přesně nerozumím bodu číslo 7. Mám dát boby na olej a vařit do měkka? Chápu to tedy dobře, že se má tedy přilít voda a bob se má podusit? Děkuji předem 🙏

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Bob po indicku

Jestli se v Indii používá bob, to opravdu nevím, ale záleží na tom velmi málo. Koření dokáže zázraky s jakoukoli přísadou a tak tato byla volba jasná. Po s...

Cajunské světlé chilli

Chutná a kořeněná a také rychle připravená, to jsou důvody, proč je směs Cajun jedna z mých nejoblíbenějších.

Sváteční rýžové krokety (fotopostup)

Tento recept možná na první pohled vypadá složitě, ale nenechte se zastrašit. Vše si předem připravte a půjde to jako po másle. Odměnou vám budou chutné kř...

Květák s cizrnou v lepivé omáčce

Pro milovníky koření, indické kuchyně a improvizovaných receptů. Nelekejte se ingrediencí, snažte se nic nevynechat, právě koření dává obyčejnému jídlu tu ...

Ganmodoki jinak

Ganmodoki jsou šťavnaté tofu kuličky, které se v Japonsku připravují v mnoha verzích. Tato verze, obalená v těstíčku a v kukuřici, není úplně původní, ale ...

Indická jogurtová pánev

Toto jídlo vás krásně zahřeje během chladných a pochmurných dnů podzimu a zimy. Koření je nezbytné, abyste dosáhli správné chuti, proto se snažte nic nevyn...