Domů > Zdravé recepty > Dezerty > Vánoční cukroví

Jáhlové raffaello

Uvařeno
bez sóji
bez cukru
bez mléka
bez vajec
sezóna jaro

Jáhlové kuličky byly jedny z prvních úspěšných dezertů, které jsme začaly vyrábět, když jsme se učily zdravé dezerty. Tyhle kokosové můj muž dokonce prohlásil za “jáhlové rafaelo“.

Ingredience
  • 200 g jahel (v suchém stavu)
  • 500 ml vody
  • 40 ml ovocenky (ovocný koncentrát bez cukru)
  • 100 g hrozinek
  • 100 g kokosu
  • špetka soli

Považoval jsem se za typického masožravce. Vyrostl jsem na vepřovém, skopovém, mléku kravském a ovčí...

Jak vyrobit zdravé kuličky raffaello bez cukru

  1. Ve studené vodě propláchneme jáhly a dáme do hrnce s vodou, hrnek vody si necháme na rozmixování hrozinek.
  2. Hrozinky rozmixujeme ponorným mixerem v hrnku vody, kterou jsme si odložili a dáme do hrnce.
  3. Přidáme ovocenku a špetku soli.
  4. Přivedeme k varu, ztlumíme a vaříme na mírném plameni 20 až 30 minut dokud se voda nevstřebá.
  5. V mezičase opražíme kokos na mírném plameni na pánvičce.
  6. Když jsou jáhly uvařené, přidáme polovinu kokosu, promícháme a necháme je chvilku vychladnout.
  7. Mokrýma rukama válíme kuličky, které obalujeme ve zbývající polovině.
  8. Necháme vychladit v lednici.
Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

Praktické

  • Pokud vám přijdou kuličky málo sladké, přidejte sladidlo nebo rozinky.
  • Pokud je hmota řídká, přidejte kokos.
  • Dovnitř každé kuličky můžete umístit mandličku.
  • Tyto kuličky jsou rychlým a výborným cukrovím na Vánoce, občerstvením na oslavy nebo svačinkou na výlety a cesty.
  • Pokud chcete kuličky barevné, můžete přidat přírodní barvivo.
  • Tyto kuličky jsou rychlým a výborným cukrovím na Vánoce, občerstvením na oslavy nebo svačinkou na výlety a cesty.
  • Děláme až těsně před Vánoce a skladujeme v lednici, viz jak skladovat cukroví, aby vydrželo až do Vánoc. Vydrží cca 5 dní.

Obměna

  • Místo rozinek můžete použít sušené meruňky nebo sušené švestky. Obalovat můžete v oříšcích nebo sezamovém semínku.
  • Ovocenku nahraďte přírodním sladidlem (obilným sirupem nebo sladem).
  • Jáhly se dají nahradit i quinoou nebo mléčnou či jinou bílou rýží.

Děti

  • Pro miminka vynecháme kokos, jinak kuličky můžeme nabídnout nejmenším dětem, které už umí kousat.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

26 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Paťúš
30. 5. 2024

Dneska vyskúšané za mňa fantastické :)) Pšeno je pre mňa nová vec neviem sa ho dojesť a kokos sme mali domáci :))

Jaroslav Hlávka
23. 12. 2022

Tak trénink se vyplatil, na vánoce je hotovo 🙂

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Reveňová bublanina

Rebarborový jahleník je příjemný osvěžující dezert, který hravě nahradí běžný moučník. Neobsahuje mouku, vejce ani cukr. Je přirozeně bezlepkový a velmi ch...

Velikonoční beránek z kvásku (vegan)

Výborný zdravý kynutý kváskový beránek z celozrnné mouky, bez cukru, vejce i mléka.

Třešňová buchta pro lenochy

Na téhle buchtě mě baví, že všechno dám do jednoho pekáčku, strčím do trouby a víc se moc nestarám. Šetřím čas i nádobí. A výsledek je skvělý dezert bez cu...

Mrkvové těsto na 4 způsoby

Čtyři způsoby, jak pokaždé jinak využít jedno těsto v kuchyni – včetně vánočního cukroví. Toto těsto je přirozeně nasládlé díky mrkvi, z pouhých 5 in...
24
32

Sezamové sušenky k čaji (bezlepkové)

Potřebujete rychlé těsto, které půjde dobře vykrajovat i těm nejmenším dětem? Pak můžete vyzkoušet tyto bezlepkové sušenky, které jsou tvrdší a díky tomu m...
8
70

Borůvkový páj s pudinkem

Poslední dobou mám hroznou chuť mlsat a proto jakmile se objevily první borůvky, hned jsem přemýšlela co s nimi vyvedu. A tak vznikl borůvkový páj. Pokud n...