Na sekanou:
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
- 1/2 hrnku jáhel
- 1/2 hrnku žluté čočky
- sůl
- pepř
- 2 polévkové lžíce oleje (klidně toho ze sušených rajčat)
- 3 sušená rajčata
- hrst bazalky
- 1 polévková lžíce rajského protlaku bez cukru
- 1 malá cibule
- 1-2 stroužky česneku
- 2 polévkové lžíce slunečnicových semínek
- 2 polévkové lžíce pohankové mouky
Na potření:
- 1 čajová lžička protlaku
- 1 polévková lžíce vody
- troška soli
- troška rýžového sirupu
Jak připravit bezlepkovou sekanou z jáhel a žluté čočky
- Čočku a jáhly propláchneme a uvaříme do měkka. Mezitím nakrájíme cibuli a česnek na drobno. Rozpálíme pánev s troškou oleje, přidáme cibuli a česnek, osolíme a společně chvíli restujeme. Na závěr přidáme slunečnicová semínka. Dáme zatím bokem.
- K jáhlám a čočce přidáme protlak, pepř, olej a rozmixujeme. K rozmixované směsi přidáme orestovaný česnek s cibulkou a slunečnicovým semínkem, pokrájená sušená rajčata, nasekanou bazalku a na závěr přimícháme mouku.
- Ze směsi vytvarujeme šišku a dáme na plech s pečícím papírem. Ingredience na potření smícháme a sekanou před pečením potřeme.
- Sekanou pečeme v troubě cca 30 minut na 180°C.
Praktické
- Sekaná lze krájet i teplá.
- Množství česneku přizpůsobte své chuti.
Obměna
- Žlutou čočku můžete vyměnit za čočku červenou.
Děti
- Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl, olej a koření.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Dekuju za recept, moc jsme si pochutnali. :) Pridala jsem k tomu omacku z repy, dyne, mrkve a celeru a syn to nazval pochoutka. A to obvykle jidla az tak nechvali. A vlasske orechy a polnicek uz to jen doladili.
Dneska jsem upekla sekanou a je luxusní. K tomu jsem si na šalotce udělala žampiony s rostlinnou smetanou. Napařila květák, nakrájela papriku a ozdoba lísky rago.