- 2 hrnky uvařené rýže s jáhlami (může být jen rýže nebo jiné obilí)
- 1 velká mrkev
- 2 jarní cibulky i s natí (nebo jedna cibule)
- půl hrnku čerstvého hrášku (není nutný)
- 2 lžíce oleje
- deci zeleninového vývaru nebo vody
- trocha soli
- čtvrt lžičky šafránu (lze nahradit kurkumou)
- ume ocet
- pro labužníky 2 lžíce sójové či ovesné smetany (nemusí být)
- opražená slunečnicová semínka
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Mrkev nakrájíme na proužky nebo tenké plátky, jarní cibulku i s natí na jemno, nať si schováme až na závěr. Vyloupeme hrášek. Na oleji orestujeme cibulku s trochou soli, přidáme mrkev a hrášek a mícháme několik minut, až zelenina změkne. Přidáme uvařenou rýži s jáhlami, šafrán, deci zeleninového vývaru nebo horké vody a půlku natě z jarní cibulky. Dobře promícháme a necháme pod pokličkou dojít. Dochutíme lžící umeocta a labužníci si ještě mohou přidat trochu rostlinné smetany.
Podáváme sypané zbytkem natě a slunečnicovými semínky. Lze přidat i strouhané uzené tofu. A nezapomeňte přidat kvašenou zeleninu nebo jiný svěží salát. Na obrázku je mrkev s jablkem.
Obměna
Nemáte-li připravenou žádnou obilovinu, připravíte si snadno a rychle např. kuskus, bulgur. Stejně tak můžete libovolně měnit složení zeleniny. Výborné je rizoto i s dýní, zelím či kapustou.
Děti do roka
Pro děti do roka ještě vaříme zvlášť, ve vodě tedy uvaříme zeleninu a smícháme ji s uvařenou rýží a jáhlami. Na závěr propasírujeme.
Děti od roka do roka a půl
Pro děti od roka výš už používáme trošku soli a oleje. Stále pro ně vaříme zvlášť, ale můžeme už do pokrmu na začátku vaření přidat trošku soli a pár kapek oleje, zeleninu ještě na tuku nerestujeme, nepoužíváme koření. Pak podle toho, zda koušou nebo ještě ne pasírujeme nebo zeleninu rozmačkáme vidličkou.
Děti od roku a půl do tří let
Můžete postupovat stejně jak je uvedeno v receptu, jen zeleninu restujte krátce a soli dejte jen malinko. Před dochucením pro děti odeberte.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Zítra mě čeká náročnější den, tak si dám pro jistotu lehčí večeři 😀
Rizoto mám rád, je to rychle hotové a dobře to chutná 😀 Na to, že tam je pár věcí, tak opět skvělá chuť. Šafrán jsem nahradil kurkumou. S rizotem je to stejné jako s kari, nikdy toho není dost 😀