A protože mladší dcera musí dodržovat bezlepkovou dietu, je celý bezlepkový. Je samozřejmě možné nahradit sirup sladěnkou, která ovšem bezlepková není.
Ingredience na korpus (22 x 30 cm)- 1 hrnek jáhel (250 ml)
- 4 hrnky vlažné vody (1 litr), nebo 0,5 litru obilného mléka a 0,5l vlažné vody
- 1/3 hrnku strouhaného kokosu
- 1/3 hrnku rozinek
- 2 lžíce agávového sirupu (nebo rýžového či kukuřičného, ale v tom případě 3 lžíce, protože tyto sirupy nejsou tak sladké jako agávový)
- 2 lžíce oleje (používám sezamový)
- špetka soli
- 0,75 kg zralých sladkých hrušek
- cca 150 ml rýžové mouky
- vrchovatá čajová lžička kokosového oleje
- 2 lžíce agávového sirupu
- Na špičku nože dřeně z vanilkového lusku
Postup
Jáhly propláchneme důkladně v sítku (používám filtr ze Soyabelly, v cedníku mi jáhly propadají) a rozprostřeme do pekáčku s vyšším okrajem. Nevymazáváme. Rovnoměrně nasypeme rozinky (pokud máme bio, nemusíme proplachovat, jinak propláchnout ve vařící vodě) a kokos a zalijeme vodou, ve které jsme rozmíchali sirup a olej. Vložíme do trouby rozpálené na 200°C na asi 15 minut (povrch musí být měkký, ale ne tekutý).
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Zatímco se koláč peče, vykrájíme a na menší kousky nakrájíme hrušky (pokud nemají hodně tuhou slupku, tak neloupeme) a v misce smícháme suroviny na drobenku. Vanilkový lusk rozřízneme, vyškrábeme dřeň, přidáme na špičku nože do drobenky.
Poloměkký korpus vyndáme z trouby, naskládáme hrušky a posypeme drobenkou a dáme ještě na 30 minut dopéct. Necháme vychladnout a nakrájíme.
ObměnaPokud chcete péct v kulaté menší formě, mám vyzkoušeno, že stačí přesně poloviční množství ingrediencí. Tj. půl hrnku jáhel, 2 hrnky vody… Důležité je, aby vám forma neprotékala. Mně ta klasická na dort trochu teče, tak na koláč používám kulatou celo skleněnou, co mám jinak na páj.
Na vršek můžeme použít jakékoliv jiné ovoce – jablka + skořice a vlašské ořechy, švestky s mákem, broskve… Na drobenku je možné použít místo mouky rýžové mouku mandlovou (na velmi jemno rozmixované mandle). Do drobenky můžeme místo vanilky přidat trochu nastrouhané kůry z biocitrónu.
DětiOd 1,5 roku mohou děti malý kousek občas ke svačině. Protože je to kombinace obiloviny a ovoce, která ve střevech kvasí, vyhneme se většímu množství i my dospělí. Je to ovšem těžké, to přiznávám :-).
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Poprvé jsem dělala koláč podle JJ a jsem nadšená 😍 Sice po 15 minutách to byl stejný rybník, jako když jsem to dávala do trouby, moje nedůvěra rostla a pak se to najednou stalo 🤩 najednou to bylo tuhé. Druhý den si dávám k snídani, i když to není podle JJ, je neděle, výjimečný den, jinak je vždy kaše, a koláč je výtečný, fakt mňamka, takový mokrý 👍
Když není vhodná kombinace ovoce a obilovin, zkoušel prosím někdo udělat tento koláč bez ovoce na sladko? Hodilo by se mi to na svačinky pro syna :)