Domů > Zdravé recepty > Dezerty > Moučníky

Jáhlový makovec

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez cukru
bez mléka
bez vajec
sezóna zima

Vždycky jsem měla ráda makovec. Ale i ten z celozrnné mouky mi nedělá moc dobře, tak jsem hledala alternativu a udělala na zkoušku bezlepkový makovec z jáhel a přidala koření a citrón – zkuste tento recept i vy. To vám je dobrota! Bez cukru, bez vajec, a přitom lepší, než klasický.

Ingredience
na hluboký plech
  • 2 hrnky jáhel
  • 6 hrnků studené vody
  • špetka soli
  • 2 hrnky mletého máku
  • 1 hrnek pohankové mouky
  • 1/2 litru horké vody
  • 200 g rozinek
  • 1 lžíce mirinu (nebo rumu)
  • 1 prášek do perníku (20 g)
  • 1 bio citrón
  • 2 lžíce oleje
  • 200 g pšeničného sirupu (nebo rýžového či sladu podle tolerance lepku)

Janina je maminka dvou úžasných dcer a aniž by o to stála, musela najednou řešit celiakii u té mladší.

Jak připravit zdravý makovec bez cukru, vajec a lepku
  1. Propereme jáhly ve studené vodě a dáme vařit do trojnásobku vody (2 hrnky jáhel, 6 hrnků vody) se špetkou soli a mletým mákem.
  2. Vaříme na mírném ohni cca 20 minut do vstřebání vody. Nemícháme.
  3. Rozinky spaříme horkou vodou a přidáme mirin (nebo rum), necháme nabobtnat.
  4. Omyjeme citrón, ostrouháme kúru a vymačkáme šťávu.
  5. Zapneme troubu.
  6. Po uvaření jáhel s mákem přidáme pohankovou mouku, rozinky bez namáčecí vody, kůru a šťávu z bio citronu, sirup, prášek do perníku, olej a pořádně promícháme.
  7. Vodu z rozinek přidáváme jen po troškách, možná ji nebudeme potřebovat všechnu.
  8. Tuhé těsto přeneseme na vysypaný a vymazaný plech a mokrýma rukama uhladíme povrch.
  9. Pečeme cca 20 minut na 180 °C. Špejlí zkontrolujeme, zda se těsto nelepí.
  10. Po vychladnutí můžeme krájet a podávat.
Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

Obměna

  • Použít můžete i jiné bezlepkové mouky, potřebujete-li dodržet bezlepkovou dietu. Nabízí se kukuřičná, rýžová, čiroková nebo jejich kombinace. Pokud vám lepek nevadí, chutnou variantu připravíte s použitím špaldové mouky.
  • Pšeničný sirup je bezlepkový a má vysokou sladivost, takže se jen nemusíte bát použít ani při celiakii. Pokud vám lepek nečiní potíže, použijte ječmenný slad.
  • Na makovec můžete přidat polevu a máte rázem luxusní verzi dezertu.

Praktické

  • Dezert není tak sladký jako běžné kupované, proto začátečníkům doporučujeme přidat rozinky nebo sirup/slad.
  • Makovec můžete použít také jako korpus na dort, stačí dát poloviční dávku.
  • Do makovce můžete využít i pokrutiny (suché zbytky) od lisování makového oleje. Část oleje pak můžete do makovce přidat, aby nebyl suchý.
Děti
  • Dezert je vhodný pro děti od 1,5 roku.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

37 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

zdena.ves
9. 10. 2024

Musím pochválit, včera jsem pekla a je to moc dobré 🌸🍀

Dobrý den Evičko, těším se, až vyzkouším. Jen ted nejsem jista, jestli tam má být jen koreni do perníku nebo kypřící prášek do perníku. Děkuji za supe jídelníček a supr vychytávky. Renata

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Jednoduchá třešňová buchta

Třešňová buchta pro lenochy zabodovala podle vašich fotek ve FB skupině v mnoha domácnostech. Protože třešně všude kolem dozrávají, udělala jsem ještě letn...
klub
27
53

Ovocná bublanina bez lepku, mouky, vajec a cukru. Vhodná i pro menší děti.

Nadýchaná, vlhká a tak akorát sladká buchta se šťavnatým kyselkavým ovocem. Jooo, takové milujeme. Navíc je úplně bez mouky, lepku, mléka, vajec a cukru. T...

Mirabelkový nákyp

Špendlíky neboli mirabelky, rostou v létě úplně všude. Nasbírejte od každé barvy trochu a udělejte si výborný nákyp.
28
106

Bezlepkové pohankové lívance

Baví mě vymýšlet recepty, kde se mouka nahradí celým zrnem. A takto vznikly bezlepkové lívance z pohanky a rýže. S povidly bez cukru a tvarohu bez tvarohu ...

Jahodový chia pudink

Chia dezerty jsou rychlé a zdravé. Udělejte si radost a dopřejte si tento jednoduchý dezert.
128
57

Křehký dort s “tvarohem” a lesním ovocem (bezlepkový)

Lesní plody přímo vybízí k tomu, abychom z nich něco připravili. Vždycky jsem měla ráda různé tvarohové a jogurtové verze dortíků s ovocem, tak jsem hledal...