- 1 hrnek jahel
- 1 hrnek pohanky
- 2,5 hrnku vody
- špetka soli
V naší 3denní jarní výzvě ti ukážeme jak probudit svou energii a využít sílu jara naplno!
Registrace zdarma
Jak uvařit zahřívající přílohu
- Do tlakového hrnce dáme propláchnuté jáhly, přidáme pohanku, sůl a vodu.
- Přivedeme k varu a na mírném plameni pod tlakem vaříme 10 minut a 10 minut necháme dojít.
- Odklopíme, promícháme a můžeme podávat.
Praktické
- Příloha vařená v tlakovém hrnci je více zahřívající než vařená v běžné hrnci.
- Zahřívající efekt také zvýšíme tím, když propláchnuté obiloviny vhodíme do vroucí vody, ne do studené, také se zachová tvar obilí, při zalití studenou má tendenci se rozvařit.
- Můžete však vařit i bez tlakového hrnce a dobu varu prodloužit o pár minut, dokud se voda nevstřebá.
- Pokud dáte víc vody, dostanete kaši.
Obměna
- Můžeme změnit poměr jahel a pohanky, čím více pohanky, tím záhřevnější pokrm dostaneme.
- Můžeme přidat semínka, ořechy nebo řasy.
- Uvařené obilí použijeme jako přílohu k luštěnině a zelenině, pokud chceme připravit kompletní talíř.
- Pokud chceme jen lehčí večeři, přidáme pouze tepelně upravenou zeleninu.
- Příloha je vhodná pro děti od 1 roku a nepodáváme v létě.
- Miminkům nesolíme a přidáme vodu, aby bylo obilí měkké. Nejmenším pasírujeme.
PS: Povánoční kila, únava nebo lenora. Známe to!
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Buďte první, kdo napíše komentář