- 1 hrnek jáhel
- 3 lžíce lněného semínka
- 3 hrnky vody
- sůl
Jak připravit jáhly se lnem
- Jáhly propláchneme ve studené vodě na sítku a dáme do hrnce.
- Zalijeme 3 hrnky studené vody, přidáme špetku soli, 3 lžíce lněného semínka, přiklopíme a dáme vařit.
- Když přijde voda k varu, zmírníme plamen na minimum.
- Na mírném plameni vaříme cca 20 minut do vstřebání vody, necháme pár minut pod pokličkou dojít.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Praktické
- Na vaření obilovin je vhodné používat hrnec se silnějším dnem, aby se nespálily. Při vaření na plynu doporučujeme rozptylku.
- Čím více dáme vody, tím více bude výsledek kašovitější a naopak, pokud budeme vařit v poměru 1:2,5 (2,5 hrnku vody), bude příloha sušší.
- Zbylé jáhly skladujeme v zavřené nádobě (sklenice nebo mísa s víkem) v lednici a během tří dnů spotřebujeme. Můžeme z nich udělat snídaňovou kaši, přidat je od polévky místo zavářky, udělat z nich placky, rychlé rizoto k večeři apod.
- Pokrm je přirozeně bezlepkový a nesójový.
Obměna
- Pokud vám lněné semínko nechutná (je zde kvůli harmonizaci střev a křupavé chuti), můžete jej vynechat nebo dát jiná propláchnutá semínka – dýně, sezamu či slunečnice.
Děti
- Jáhly jsou vhodné i pro úplně nejmenší miminka, pouze vynecháme sůl a lněné semínko a vaříme ve větším množství vody zcela do měkka. Po prvních narozeninách mohou děti i špetku soli a lněné semínko, které doporučujeme před použitím rozemlít nebo rozmixovat na jemno.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Mnaaam ♥️
niekde som čítala, že nepomleté ľanové semienko prebehne tráviacim traktom bezo zmeny, bez toho, aby sa vstrebali nejaký látky. Na to, aby sme využili jeho potenciál, by mali byť semienka tesne pred jedením čerstvo namleté…aký mate na to názor Vy?