Domů > Zdravé recepty > Dezerty

Jahodový dezert do skleničky

Uvařeno
bez lepku
bez mléka
bez vajec

Jednoduchý osvěžující dezert do skleničky, který přijde vhod v horkých letních dnech.

Ingredience
na 4 skleničky

Na korpus:
  • 4 lžíce ovesných vloček
  • 1/2 hrnku blanšírovaných mandlí
  • 2 lžičky rozpuštěného kokosového oleje
  • 1 lžíce mandlového másla
  • 2 lžíce datlové pasty
Na krém:
  • cca 10 jahod na rozmixování + do skleniček
  • 100 g tofu natural
  • 4 lžíce tuhé části kokosového mléka
  • 2 rovné lžíce kakaového másla
  • rýžový sirup
Na chia pudink:
  • 180 ml rýžového mléka
  • 4 jahody
  • rýžový sirup
  • 3 lžíce chia semínek
 

Dva akční kluci, jeden s atopickým ekzémem, speciální dieta a vaření do školky, dálkové studium, domácnost a neschopn...

Jak připravit jednoduchý dezert z jahod

  1. Nejprve připravíme korpus. Ovesné vločky opražíme dozlatova a poté přendáme do blendru. Přidáme i zbytek ingrediencí a rozmixujeme. Vzniklou “drť” nasypeme do skleniček a trošku si necháme stranou na finální zdobení.
  2. Nyní připravíme krém. Tofu cca 2 minuty povaříme a necháme vystydnout. Poté dáme do mixéru spolu s jahodami, kokosovým mlékem, rozpuštěným kakaovým máslem a rýžovým sirupem a rozmixujeme v hladký krém.
  3. Pár jahod rozpůlíme, “opřeme” o stěny skleniček a postupně vrstvíme krém. Poté dáme do lednice na cca 1-2 hodiny ztuhnout
  4. Rýžové mléko rozmixujeme s jahodami a rýžovým sirupem a necháme v něm nabobtnat chia semínka. Jakmile je hotovo, navrstvíme chia pudink na krém a dozdobíme jahodami, mátou a zasypeme zbytkem korpusu.

Praktické

  • Slaďte dle své chuti.
  • Zbytek kokosového mléka využijte do kari či krémové polévky.
  • Skleničky uchováváme v lednici.
  • Pro bezlepkovou verzi použijte bezlepkové ovesné vločky.

Obměna

  • Místo jahod můžete použít jiné sezónní ovoce.

Děti

  • Dezert můžeme dávat dětem cca od jednoho roku, pokud už zvládají jahody bez reakce.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Vaření a pečení je mojí velkou vášní a rostlinná strava mi otevřela úplně jiné a nové rozměry. Ráda experimentuji, zkouším pro mě zatím neznámé ingredience a tvořím nové recepty. Díky Jíme Jinak jsem se naučila přemýšlet o tom, jak lépe poskládat talíř, také jsem vyřadila z jídelníčku některé suroviny a nikdy jsem se necítila tak dobře, jako nyní.

56 lidí už poděkovalo za článek.

Buďte první, kdo napíše komentář

Vyzkoušejte také

Chia pudink z mechu a kapradí

Pokud máte rádi chia pudink, pak vyzkoušejte i tuto zelenou variantu s lahodbou čoko polevou. Uvidíte, že se po dezertu jen zapráší.

Dezert s ovocem a lahodným krémem

Pokud máte rádi dezerty do skleničky, pak vyzkoušejte tuto dobrotu a nebojte se ji nabídnout ani klasicky se stravující návštěvě.

Pekanový řez (bez lepku)

Pokud máte rádi pekanové ořechy, pak je pro vás tento dezert tím pravým ořechovým. Je bez mléka, cukru i lepku a navíc je jednoduchý na přípravu.
Dorty
klub
25
17

Prostě cheesecake

Pokud máte rádi nepečené, krémové dezerty, pak je tento dortík skvělá volba. Je bez lepku, mléka i cukru a jeho chuť potěší vaše chuťové pohárky.

Stracciatella cheesecake bez lepku

Máte chuť na lahodný a krémový dezert ? Pak je tento cheesecake ta správná volba. Přípravy se nemusíte bát, není nijak složitá a výsledek rozhodně stojí za...

Ovesné košíčky bez lepku

Oblíbené vločky tentokrát v podobě košíčků. Čím je naplníte je už jen a jen na vás. Tento rychlý zdravý dezert je bez cukru, lepku a živočišných produktů.