Na korpus:
- 2 hrnky kukuřičné krupice
- 7 hrnků vody
- 4 lžíce chia semínek (nemusí být)
- 6 lžic rýžového sirupu nebo ovocného koncentrátu
- 1 lžíce oleje (sezamový nebo slunečnicový chutnají nejlépe)
- špetka soli
Na želé s jahodami:
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
- 2 kg jahod
- 3 litr vody
- 14 lžic až 1 hrnek ovocného koncentrátu
- 6 lžic agaru
Jak udělat bezlepkovou jahodovou buchtu s ovocným želé
- Zapneme troubu a vytvoříme korpus. Do plechu dáme kukuřičnou krupici, vodu, chia semínka, sirup, olej a špetku soli. Promícháme a dáme do trouby.
- Pečeme na 180 °C 50 minut, aby kaše, která vznikla, ztuhla. Pozor není to moučná buchta, nikdy to nebude úplně suchý korpus. Když je všechna voda vstřebaná a okraje korpusu malinko zlátnou, vypneme a necháme vychladnout. Nemá cenu sušit krupici v troubě hodiny! Jak vychladne, tak ještě více ztuhne.
- Než se upeče korpus, připravíme jahody a želé. Dáme vařit vodu se špetkou soli. Přidáme ovocný koncentrát a agar rozmíchaný v trošce studené vody. Přivedeme k varu, necháme minutku povařit a vypneme.
- Omyté jahody rozložíme na korpus a zalijeme je lehce zchladlým agarem, který ještě nezačal želírovat.
- Nalijeme na plech jen trochu tekutiny a dáme do chladu. Zbytek držíme pod pokličkou hezky v teple, aby netuhl.
- Když první vrstva agaru ztuhne a jahody už nehrozí vyplaváním, nalijeme zbývající část agaru.
- Dáme do chladu a necháme zcela ztuhnout.
- Po vychladnutí můžeme krájet a podávat.
- Každý agar želíruje trochu jinak, pro otestování, že želé bude dostatečně tuhé kápněte trochu na mističku a dejte do ledničky/mrazničky otestovat na pár minut, zda tuhne. Pokud je stále víc tekutý než tuhý, přidejte agar a znovu povařte.
- Pokud jste začátečník, budete potřebovat víc osladit. Přidejte si sirup do korpusu i ovocný koncentrát do želé. Nejlepší je ochutnat. Také záleží, jak sladké jsou jahody. Pokud jsou sladké a krásně vyzrálé, není potřeba tak sladké želé a stačí dát menší množství. Pokud jsou jahody spíše kyselé, je potřeba více osladit želé.
- Doporučuji skladovat v lednici a do dvou dnů zkonzumovat.
- Ovoce můžeme používat jakékoli sezónní. Výborná letní verze je s meruňkami nebo třešněmi.
- Do korpusu můžete dát místo sirupu nebo koncetrátu celé rozinky.
- Místo sirupu můžete i korpus osladit ovocným koncentrátem.
- Ovocný koncentrát můžete nahradit ovocným džusem, nejlépe poctivým moštem.
- Pokud nemáte problém s lepkem, můžete sladit ječným sladem.
Děti
- Dezert je vhodný pro děti již od 1 roku, pokud nereagují vyrážkou na jahody. Dá se také připravit v dortové formě jako narozeninový dort.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Prosím, povšimněte si té gramáže, je to na velký plech. Pokud to děláte jen pro sebe, zvažte, zda nebude stačit poloviční porce, jedla jsem to cca 14 dní sama. Toto je pro větší rodinu a spíše nějakou hodně hladovou:-)🍀
dnes jsem ho dělala, dala jsem mín vody, nahoru marmeládu z aronie, agar a z lednice je to fantazie