Domů > Magazín > Jídlo pod lupou

Jahody v zimě? Víte, kdy mají skutečně sezónu?

sezóna jaro
sezóna léto
sezóna podzim
sezóna zima

Co se týče jahod, měla by to Maruška z pohádky O dvanácti měsíčcích v dnešní moderní době opravdu jednoduché. Stačí v zimě zajít pár kroků do supermarketu a čerstvé jahody si koupit. Právě celoroční pestrá nabídka supermarketů nám tak trochu zamotala hlavy. Většina lidí teď totiž vlastně vůbec neví, kdy které plodiny zrají. Nejste jedním z nich? Víte, kdy je čas jahod? Kdy zrají meruňky? A kdy se sklízí chřest?

Proč nevíme, kdy co roste?

Věděli jste, že …?
Průzkum časopisu BBC Good Food zjistil, jak špatné je to s našim přehledem o sezónnosti ovoce a zeleniny. Ve Velké Británii ví, kdy co roste, necelých 10 % dospělých. Nejvíce chybují v jahodách, chřestu a borůvkách.

  • Špatné vzdělání – v hodinách biologie nedáváme pozor a informace o dozrávání plodin nám přijdou zbytečné. S dětmi o tom nekomunikujeme, protože to sami nevíme.
  • Nejsme v kontaktu s přírodou – nemáme zahrádky, nesázíme plodiny, nezajímáme se o zahradničení, tudíž nevíme, jak a kdy co sázet a sklízet.  Bydlíme často ve městech v panelácích, nezapojujeme do této činnosti ani naše děti, které to pak také neumí, neznají a nemají k tomu vztah.
  • Supermarkety – dříve to bylo jednoduché. Zemědělci na pulty dodávali to, co zrovna dozrávalo a lidé tak přirozeně jedli sezónní plodiny. Dnes máme supermarkety, které nabízí celoročně pestrou nabídku dovozové zeleniny a ovoce a my jsme si zvykli, že je všechno pořád dostupné. Děti často vůbec nevědí, že v zimě se u nás jahody vůbec nepěstují.

🚀Začíná jarní očista - tento týden!
Proměň se ze zimní medvědice v jarní gazelu! 😁

Ráno plná energie, pleť jen září, oblečení ti padne a tělo šlape jako hodinky - Pojď do toho!

Proč se zaměřit na sezónní potraviny?

Přečtěte si také:
Obsah pesticidů v hruškách šokoval i vědce
Jedno jablko, jedná dávka jedů
Jak ošetřit konvenční ovoce a zeleninu, abychom se zbavili škodlivin

  • Chuť a výživová hodnota – sezónní potraviny od místních farmářů jsou čerstvé, šťavnaté, voňavé, chutné a obsahují daleko více vitamínů, minerálů a živin než ty, které stráví několik týdnů na cestě, musejí se sklidit nezralé, stříkat mnoha pesticidy a dalšími chemickými látkami (aby banány zůstaly žluté a rajčata červená, musí se jim pomoci pesticidy, barvivy a konzervanty) a uchovávat v atmosférách, které mají negativní vliv na množství živin i chuť. Zkuste si porovnat chuť čerstvě utržených jahod ze zahrádky s těmi, co koupíte v zimě v supermarketu. Porovnejte tu vůni, chuť, sladkost, šťavnatost a měkkost a bude vám jasné, o čem mluvím.
  • Podpora místního zemědělství – dovoz ovoce a zeleniny přes půlku zeměkoule velmi zatěžuje životní prostředí. Díky podpoře lokálních farmářů podporujeme zaměstnanost v našem okolí a chováme se ekologicky vůči naší planetě.
  • Sezónní dynamika – vyvíjeli jsme se s biorytmy podle přírody, sezónní potraviny jsou pro nás přirozené a podporují v daném období, kdy rostou, naše orgány, trávení a tělo (např. na jaře rostou čerstvé zelené bylinky, které podporují očistu a detoxikaci těla, v létě roste ovoce, které nám dodává tekutiny a ochlazuje nás v horkém počasí atp.). Naši předkové to věděli, proto pořádali například chřestové slavnosti na jaře, borůvkové hody v létě a na konci léta pekli švestkové koláče a dělali sladké knedlíky.

Výhody a nevýhody lokálních a dovozových potravin

Lokální potravinyDovezené potraviny
Ekologie a doba dovozuK zákazníkovi cestují pouze pár hodin, nezatěžují tolik planetuK zákazníkovi cestují několik dní, jejich dovoz zatěžuje planetu
SklízeníSklízí se čerstvé, chvíli před tím, než se dostanou k zákazníkoviSklízí se nezralé, dozrávají v kamionech a nepřirozených atmosférách
PesticidyNení třeba je tolik stříkat a ošetřovat na rozdíl od potravin dováženýchObsahují velké množství pesticidů (např. jahody ze Španělska, které jsou u nás celý rok k dispozici jsou každoročně na prvních příčkách pesticidy nejvíce znečištěných potravin)
Chuť a vůněJsou voňavé, sladké, chutné, svěžíČasto jsou bez chuti, nezralé, tvrdé, nevoní
Obsah živinObsah živin je vyšší než u dovozových potravin, protože se pěstují i dozrávají přirozeněPředčasné sklízení, nepřirozené dozrávání a dlouhý transport – to vše snižuje množství vitamínů a minerálů
CenaJsou levnějšíJsou dražší, protože se musí dovážet
Fair tradePodpora zaměstnanosti a zemědělců v regionuPodpora neférových podmínek, kdy otroci z Afriky a imigranti pracují ve sklenících ve velmi náročných podmínkách za pár eur a často bydlí hned vedle skleníků, jak to je běžnou praxí např. ve Španělsku

Seznamte se s lokálními potravinami

V každém období roste a sklízí se jiný druh plodin (některé potraviny patří i do více období, např. jablka se sklízí od července do října a díky vhodnému skladování vydrží až do zimy). Pojďte se seznámit s těmi nejznámějšími druhy.

  • Jaro – ředkvičky, saláty, květák, kedluben
  • Léto – jahody, broskve, jablka, rajčata, hrášek, brokolice, cuketa, okurky
  • Podzim – hroznové víno, hrušky, švestky, cibule, petržel, dýně, ořechy
  • Zima – pórek, růžičková a kadeřavá kapusta, polníček, řeřicha, kysané zelí

Některé druhy plodin se musí zkonzumovat nebo zpracovat co nejdříve od sklizně (např. jahody, maliny), jiné při vhodném skladování vydrží i několik měsíců. Jedná se o:

Celoroční plodiny:

  • cibule
  • mrkev
  • petržel
  • jablka
  • červená řepa
  • celer
  • česnek
  • ořechy
  • pórek
  • hlávkové zelí

Jíme Jinak radí

  • Vždy, když máte na výběr, volte raději ovoce a zeleninu od lokálních farmářů nebo v supermarketu tu zeleninu, která je zrovna v sezóně. I přes to, že v některých měsících je nabídka omezená.
  • Po celý rok můžete konzumovat plodiny, které se dají skladovat jako jsou: mrkev, celer, hlávkové zelí, jablka, řepa atp.
  • V zimě se doporučujeme soustředit zejména na kořenovou a kulatou zeleninu a také kysané zelí, které naši předkové v těchto měsících jedli.
  • Na jaře zase využijte nabídky přírody a vyrazte na divoké bylinkymedvědí česnek, kopřivu, ptačinec, sedmikrásky, fialky atp.

🌱 PS: Začni svou jarní proměnu!

Probuď energii a uprav jídelníček. Uvidíš, že i na jaře se můžeš cítit skvěle! Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Přidej se do skvělé party - už za pár týdnů uvidíš výsledky.

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

37 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Já si to ovoce od mala pamatovala hlavně podle narozeninových dortů v rodině – jahodový, borůvkový, s jablky, v zimě pak čokoládové, oříškové aj. krémové… 😀😋

Dobrý téma, ale v článku chybí spousta dalších druhů zelenin, seznam by to chtělo více rozšířit pro poučení lidí, kteří nic nepěstují a nejsou v souladu s přírodou a ročními obdobími.
A pokud víte něco o tom, že každé vyřčené, napsané slovo nese určitou ,,ENERGII”, tak prosím ve svých článcích nepoužívejte slovo ,,zahrad-NIČENÍ”. Děkujeme

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

68

Sezónní jídelníček: Co jíst v dubnu?

Chcete se stravovat zdravě a kvalitně, tak aby to přineslo benefity nejen vašemu tělu, ale i přírodě? Pak začněte vařit ze sezónních potravin. Seženete je ...
16
8

Sezónní jídelníček: Co jíst v červenci?

Chcete se stravovat zdravě a kvalitně, tak aby to přineslo benefity nejen vašemu tělu, ale i přírodě? Pak začněte vařit ze sezónních potravin. Seženete je ...
29
9

Jahody ze supermarketu: zdravé a nevinné ovoce nebo ??

Nedávno jsme na našem Facebooku zveřejnili příspěvek s infografikou o jahodách ze supermarketu. Napsali jste nám spoustu svých postřehů, názorů a zkušenost...
109
22

Nebezpečí zelených smoothie a šťáv – jsou nabité živinami, ale i riziky

Smoothie a zelené detoxikační šťávy zažívají boom. Možná o nich máte také představu, že jde o tu nejzdravější věc, kterou pro své tělo můžete udělat. Že je...
45
21

Jedno jablko denně … jedna dávka jedů

Staré přísloví říká: Jedno jablko denně a doktora netřeba. To už ale v moderní době neplatí. Alespoň ne u těch jablek, která koupíte v klasickém obchodě. A...
45
3

12 faktů, kterými vás překvapí meruňky

Můžete se po meruňkách utlouct? Tak to je dobře. Už 3 kusy meruněk totiž pokryjí polovinu denní dávky provitamínu A a vitamínu C. Jsou považovány za symbol...