Proč nevíme, kdy co roste?
Věděli jste, že …?
Průzkum časopisu BBC Good Food zjistil, jak špatné je to s našim přehledem o sezónnosti ovoce a zeleniny. Ve Velké Británii ví, kdy co roste, necelých 10 % dospělých. Nejvíce chybují v jahodách, chřestu a borůvkách.
- Špatné vzdělání – v hodinách biologie nedáváme pozor a informace o dozrávání plodin nám přijdou zbytečné. S dětmi o tom nekomunikujeme, protože to sami nevíme.
- Nejsme v kontaktu s přírodou – nemáme zahrádky, nesázíme plodiny, nezajímáme se o zahradničení, tudíž nevíme, jak a kdy co sázet a sklízet. Bydlíme často ve městech v panelácích, nezapojujeme do této činnosti ani naše děti, které to pak také neumí, neznají a nemají k tomu vztah.
- Supermarkety – dříve to bylo jednoduché. Zemědělci na pulty dodávali to, co zrovna dozrávalo a lidé tak přirozeně jedli sezónní plodiny. Dnes máme supermarkety, které nabízí celoročně pestrou nabídku dovozové zeleniny a ovoce a my jsme si zvykli, že je všechno pořád dostupné. Děti často vůbec nevědí, že v zimě se u nás jahody vůbec nepěstují.
Proměň se ze zimní medvědice v jarní gazelu! 😁
Ráno plná energie, pleť jen září, oblečení ti padne a tělo šlape jako hodinky - Pojď do toho!

Proč se zaměřit na sezónní potraviny?
Přečtěte si také:
– Obsah pesticidů v hruškách šokoval i vědce
– Jedno jablko, jedná dávka jedů
– Jak ošetřit konvenční ovoce a zeleninu, abychom se zbavili škodlivin
- Chuť a výživová hodnota – sezónní potraviny od místních farmářů jsou čerstvé, šťavnaté, voňavé, chutné a obsahují daleko více vitamínů, minerálů a živin než ty, které stráví několik týdnů na cestě, musejí se sklidit nezralé, stříkat mnoha pesticidy a dalšími chemickými látkami (aby banány zůstaly žluté a rajčata červená, musí se jim pomoci pesticidy, barvivy a konzervanty) a uchovávat v atmosférách, které mají negativní vliv na množství živin i chuť. Zkuste si porovnat chuť čerstvě utržených jahod ze zahrádky s těmi, co koupíte v zimě v supermarketu. Porovnejte tu vůni, chuť, sladkost, šťavnatost a měkkost a bude vám jasné, o čem mluvím.
- Podpora místního zemědělství – dovoz ovoce a zeleniny přes půlku zeměkoule velmi zatěžuje životní prostředí. Díky podpoře lokálních farmářů podporujeme zaměstnanost v našem okolí a chováme se ekologicky vůči naší planetě.
- Sezónní dynamika – vyvíjeli jsme se s biorytmy podle přírody, sezónní potraviny jsou pro nás přirozené a podporují v daném období, kdy rostou, naše orgány, trávení a tělo (např. na jaře rostou čerstvé zelené bylinky, které podporují očistu a detoxikaci těla, v létě roste ovoce, které nám dodává tekutiny a ochlazuje nás v horkém počasí atp.). Naši předkové to věděli, proto pořádali například chřestové slavnosti na jaře, borůvkové hody v létě a na konci léta pekli švestkové koláče a dělali sladké knedlíky.
Výhody a nevýhody lokálních a dovozových potravin
Lokální potraviny | Dovezené potraviny | |
Ekologie a doba dovozu | K zákazníkovi cestují pouze pár hodin, nezatěžují tolik planetu | K zákazníkovi cestují několik dní, jejich dovoz zatěžuje planetu |
Sklízení | Sklízí se čerstvé, chvíli před tím, než se dostanou k zákazníkovi | Sklízí se nezralé, dozrávají v kamionech a nepřirozených atmosférách |
Pesticidy | Není třeba je tolik stříkat a ošetřovat na rozdíl od potravin dovážených | Obsahují velké množství pesticidů (např. jahody ze Španělska, které jsou u nás celý rok k dispozici jsou každoročně na prvních příčkách pesticidy nejvíce znečištěných potravin) |
Chuť a vůně | Jsou voňavé, sladké, chutné, svěží | Často jsou bez chuti, nezralé, tvrdé, nevoní |
Obsah živin | Obsah živin je vyšší než u dovozových potravin, protože se pěstují i dozrávají přirozeně | Předčasné sklízení, nepřirozené dozrávání a dlouhý transport – to vše snižuje množství vitamínů a minerálů |
Cena | Jsou levnější | Jsou dražší, protože se musí dovážet |
Fair trade | Podpora zaměstnanosti a zemědělců v regionu | Podpora neférových podmínek, kdy otroci z Afriky a imigranti pracují ve sklenících ve velmi náročných podmínkách za pár eur a často bydlí hned vedle skleníků, jak to je běžnou praxí např. ve Španělsku |
Seznamte se s lokálními potravinami
V každém období roste a sklízí se jiný druh plodin (některé potraviny patří i do více období, např. jablka se sklízí od července do října a díky vhodnému skladování vydrží až do zimy). Pojďte se seznámit s těmi nejznámějšími druhy.
- Jaro – ředkvičky, saláty, květák, kedluben
- Léto – jahody, broskve, jablka, rajčata, hrášek, brokolice, cuketa, okurky
- Podzim – hroznové víno, hrušky, švestky, cibule, petržel, dýně, ořechy
- Zima – pórek, růžičková a kadeřavá kapusta, polníček, řeřicha, kysané zelí
Některé druhy plodin se musí zkonzumovat nebo zpracovat co nejdříve od sklizně (např. jahody, maliny), jiné při vhodném skladování vydrží i několik měsíců. Jedná se o:
Celoroční plodiny:
- cibule
- mrkev
- petržel
- jablka
- červená řepa
- celer
- česnek
- ořechy
- pórek
- hlávkové zelí
Jíme Jinak radí
- Vždy, když máte na výběr, volte raději ovoce a zeleninu od lokálních farmářů nebo v supermarketu tu zeleninu, která je zrovna v sezóně. I přes to, že v některých měsících je nabídka omezená.
- Po celý rok můžete konzumovat plodiny, které se dají skladovat jako jsou: mrkev, celer, hlávkové zelí, jablka, řepa atp.
- V zimě se doporučujeme soustředit zejména na kořenovou a kulatou zeleninu a také kysané zelí, které naši předkové v těchto měsících jedli.
- Na jaře zase využijte nabídky přírody a vyrazte na divoké bylinky – medvědí česnek, kopřivu, ptačinec, sedmikrásky, fialky atp.
🌱 PS: Začni svou jarní proměnu!
Probuď energii a uprav jídelníček. Uvidíš, že i na jaře se můžeš cítit skvěle! Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Přidej se do skvělé party - už za pár týdnů uvidíš výsledky.
Komentáře
Já si to ovoce od mala pamatovala hlavně podle narozeninových dortů v rodině – jahodový, borůvkový, s jablky, v zimě pak čokoládové, oříškové aj. krémové… 😀😋
Dobrý téma, ale v článku chybí spousta dalších druhů zelenin, seznam by to chtělo více rozšířit pro poučení lidí, kteří nic nepěstují a nejsou v souladu s přírodou a ročními obdobími.
A pokud víte něco o tom, že každé vyřčené, napsané slovo nese určitou ,,ENERGII”, tak prosím ve svých článcích nepoužívejte slovo ,,zahrad-NIČENÍ”. Děkujeme